ULTIMA ORĂ! Ambasadorul Federației Ruse în R. Moldova, Oleg Vasnețov, convocat la MAEIE, după declarațiile făcute de reprezentanta diplomației rusești la adresa președintei Maia Sandu

20 aprilie 2022, 22:46 Politică 3635
Ministrul MAEIE Nicu Popescu a avut o întrevedere cu ambasadorul Federației Ruse în Republica Moldova Oleg Vasnețov.  Sursa: Nicu Popescu/ Facebook
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene anunță că a luat act de declarațiile purtătoarei de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharov,. făcute în cadrul briefingului din 20 aprilie. MAEIE menționează că Moscova „menține retorica neconstructivă și inacceptabilă la adresa Președintei Republicii Moldova, iar evenimentele istorice sunt instrumentalizate în scopuri de propagandă”. În acest sens, MAEIE a dispus convocarea ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov.

„Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a luat act de declarația reprezentantului Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, făcută în cadrul briefingului din 20 aprilie, prin care se menține retorica neconstructivă și inacceptabilă la adresa Președintelui Republicii Moldova, iar evenimentele istorice sunt instrumentalizate în scopuri de propagandă.

Dat fiind limbajul inacceptabil utilizat în adresa șefei statului din partea reprezentantului oficial al diplomației ruse, MAEIE a dispus convocarea ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov.

Recomandăm Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse să ia cunoștință de textul discursului Președintei Maia Sandu, care este accesibil în limba rusă și care nu lasă loc de interpretări: „Хочу особо подчеркнуть: никто и никому не запрещает праздновать девятое мая. Наоборот: мы обязаны помнить о победе цивилизации над фашизмом и нацизмом. Мы обязаны чтить павших и хранить память о главной трагедии двадцатого века - о Второй мировой войне”, menționează MAEIE.

MAEIE menționează că deciziile adoptate recent în Parlamentul Republicii Moldova reprezintă un drept suveran al țării noastre, reiterând apelul către partea rusă de a nu admite ingerința într-un proces democratic, legitim și intern al Republicii Moldova.

Mai exact, este vorba de declarațiile făcute de purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, prin care a spus că afirmațiile președintei Republicii Moldova Maia Sandu despre panglica Sfântului Gheorghe sunt „inacceptabile”, la fel ca și decizia Chișinăului de a interzice acest simbol.


Aceasta a făcut un apel autorităților Republicii Moldova „să renunțe la retorica respectivă”, menționând că în caz contrar „Moscova va răspunde”.

„Sunt lucruri care nu pot fi trădate, iar aceasta este o trădare reală”, a spus Zaharova la un briefing de presă, potrivit Ria Novosti.

„Astfel de decizii provoacă indignare și cu greu corespund declarațiilor conducerii moldovenești despre angajamentul față de statutul neutru al republicii”, a adăugat ea.

„Încă o dată, facem apel autorităților de la Chișinău să renunțe la retorica respectivă care dăunează cooperării ruso-moldovenești. În caz contrar vom răspunde. Aceste răspunsuri vor fi dureroase", a spus purtătoarea de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

„Nu este alegerea noastră și nu susținem o astfel de retorică”, a subliniat Zaharova.

Marți 19 aprilie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a anunțat într-un briefing de presă că a promulgat legea care interzice în Republica Moldova simbolurile care promovează agresiunea militară rusă în Ucraina - literele Z, V și panglica Sfântului Gheorghe.

Miercuri, 20 aprilie, Legea a intrat ăn vigoarre după ce a fost publicată în monitorul oficial.

Șefa statului a explicat că nimeni nu intenționează să interzică sărbătoarea de 9 mai și că oamenii vor putea în continuare să-i comemoreze pe cei care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial. Ea a subliniat că simbolurile își schimbă sensul în funcție context, de realități, iar simbolurile pe care sunt acum incriminate nu sunt despre războiul de acum 77 de ani, ci se referă la războiul de azi din Ucraina.

Ulterior, Partidul Socialiștilor (PSRM) a criticat decizia și declarațiile președintei Republicii Moldova Maia Sandu privind interzicerea simbolurilor războiului în Ucraina - literele V, Z și panglica Sfântului Gheorghe. Într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook, secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea, a calificat declarațiile șefei statului drept „agresive” și a avertizat că deciziile guvernării „pot împinge țara noastră spre un conflict armat, pe care cetățenii noștri nu-l doresc cu desăvârșire”.

La 14 aprilie 2022, Parlamentul a aprobat în lectură finală, cu voturile deputaților PAS, un amendament la Codul Contravențional privind interzicerea simbolurilor invaziei ruse în Ucraina. Deputata Olesea Stamate, raportoarea proiectului legislativ, a explicat că inițiativa propusă nu interzice utilizarea acestei panglici atunci când ea este parte a medaliilor. „Cei care au primit-o în semn de recunoștință pentru că au luptat în război, au apărat acest popor, și-au apărat patria, o vor putea purta in continuare”, a spus aceasta.

La 12 aprilie, deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac au depus o sesizare la Înalta Curte prin care au cerut controlul constituționalității amendamentelor la Codul contravențional, votat de Parlamentul Republicii Moldova la 7 aprilie 2022. Însă, sesizarea a fost declarată inadmisibilă de Înalta Curte.

Persoanele fizice care se vor abate de la această lege, riscă o amendă de până la 9.000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunității până la 60 de ore, iar persoanele fizice - o amendă de până la 18.000 de lei.
Diana
publicat de:
Diana Severin
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media