Totodată, potrivit așa-numitor structuri de forță de la Tiraspol, noaptea trecută în zonă au fost observate drone, care, la fel, ar fi fost lansate din Ucraina.
„Aseară, mai multe drone au fost văzute deasupra satului Cobasna. Aparatele de zbor asupra Transnistriei au fost lansate din Ucraina. În dimineața zilei de 27 aprilie, la ora 8:45, din partea ucraineană s-au tras focuri de armă în direcția localității Cobasna. Informații despre victime nu au fost raportate deocamdată. Amintim că în satul Cobasna există un depozit cu arme. Potrivit experților, acesta este cel mai mare depozit de muniții din Europa”, se arată în comunicatul emis de pretinsul MAI din stânga Nistrului.
De cealaltă parte, copreședintele delegației transnistrene la Comisia Unificată de Control (CUC), Oleg Beleakov, a infirmat împușcăturile din zona depozitelor militare din apropierea satului Cobasna.
„Informațiile despre împușcăturile din zona depozitelor din Cobasna au fost primite de sediul forțelor de menținere a păcii și au fost verificate. Nu sunt confirmate. Împușcăturile s-au auzit de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Beleakov agenției ruse TASS.
Luni, 25 aprilie, a mai avut loc o explozie la sediul așa-ziselor Servicii de securitate de la Tiraspol.
Reprezentanții Biroului politici de reintegrare au declarat că persoane neidentificate au efectuat împușcături din aruncător de grenade asupra sediului așa-numitei structuri de securitate din regiune. Conform datelor preliminare nu există victime sau persoane rănite. Potrivit Biroului, obiectivul urmărit de incidentul de astăzi ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană, ne-controlată de autoritățile constituționale.
În context, președinta Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate, unde s-au dispus măsuri în acest sens și a recomandat instituțiilor publice:
1. Creșterea intensității verificărilor circulației în adiacența zonei de securitate;
2. Creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova și la frontieră;
3. Creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică;
4. Creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și securității.
Președinta Sandu a menționat că autoritățile statului vor lua toate măsurile necesare pentru prevenirea unor escaladări, pentru întărirea securității statului și protejarea cetățenilor.
