„Ministerul de Interne” de la Tiraspol acuză Ucraina că a tras focuri de armă spre Cobasna și a lansat drone asupra localității. Șeful delegaţiei Tiraspolului în CUC neagă informația

27 aprilie 2022, 11:18 Externe 751
Tiraspol, stânga Nistrului, transnistria.  Sursa: Replica Media

Așa-zisul Minister de Interne din stânga Nistrului, regiunea separatistă a Republicii Moldova, susține că în dimineața zilei de astăzi, 27 aprilie, din partea Ucrainei au fost trase focuri de armă spre Cobasna, localitate aflată sub jurisdicția Tiraspolului și unde se află cel mai mare depozit de muniții din Europa de Est.

Totodată, potrivit așa-numitor structuri de forță de la Tiraspol, noaptea trecută în zonă au fost observate drone, care, la fel, ar fi fost lansate din Ucraina.

„Aseară, mai multe drone au fost văzute deasupra satului Cobasna. Aparatele de zbor asupra Transnistriei au fost lansate din Ucraina. În dimineața zilei de 27 aprilie, la ora 8:45, din partea ucraineană s-au tras focuri de armă în direcția localității Cobasna. Informații despre victime nu au fost raportate deocamdată. Amintim că în satul Cobasna există un depozit cu arme. Potrivit experților, acesta este cel mai mare depozit de muniții din Europa”, se arată în comunicatul emis de pretinsul MAI din stânga Nistrului.

De cealaltă parte, copreședintele delegației transnistrene la Comisia Unificată de Control (CUC), Oleg Beleakov, a infirmat împușcăturile din zona depozitelor militare din apropierea satului Cobasna.

„Informațiile despre împușcăturile din zona depozitelor din Cobasna au fost primite de sediul forțelor de menținere a păcii și au fost verificate. Nu sunt confirmate. Împușcăturile s-au auzit de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Beleakov agenției ruse TASS.

Amintim că, la 26 aprilie, două explozii s-au produs în satul Maiak din raionul Grigoriopol. Sursele media din stânga Nistrului spun că au fost deteriorate două antene de telecomunicații. Potrivit așa-zisului minister de interne de la Tiraspol, prima explozie s-a auzit la ora 6:40, a doua la 7:05. La fața locului au fost trimise serviciile de urgență și Poliția Grigoriopol, care a izolat teritoriul centrului de radio și televiziune „Maiak”.

Luni, 25 aprilie, a mai avut loc o explozie la sediul așa-ziselor Servicii de securitate de la Tiraspol.

Reprezentanții Biroului politici de reintegrare au declarat că persoane neidentificate au efectuat împușcături din aruncător de grenade asupra sediului așa-numitei structuri de securitate din regiune. Conform datelor preliminare nu există victime sau persoane rănite. Potrivit Biroului, obiectivul urmărit de incidentul de astăzi ține de crearea pretextelor pentru tensionarea situației de securitate în regiunea transnistreană, ne-controlată de autoritățile constituționale.

În context, președinta Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate, unde s-au dispus măsuri în acest sens și a recomandat instituțiilor publice:

1. Creșterea intensității verificărilor circulației în adiacența zonei de securitate;

2. Creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul Republicii Moldova și la frontieră;

3. Creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică;

4. Creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și securității.

Președinta Sandu a menționat că autoritățile statului vor lua toate măsurile necesare pentru prevenirea unor escaladări, pentru întărirea securității statului și protejarea cetățenilor.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media