Prețul de achiziție a gazului, mai mare de la 1 ianuarie 2022. Ce spune Moldovagaz

10 ianuarie 2022, 12:34 Economie 206
Plită de Gaz.  Sursa: Replica Media
Moldovagaz anunță că începând cu 1 ianuarie, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de Gazprom a crescut cu aproximativ 190 de dolari. Într-un scurt comunicat de presă, SA „Moldovagaz” spune că majorarea se datorează creșterii continue a cotațiilor la bursele europene de gaze și a costului coșului de produse petroliere.

„Prețul de achiziție al gazelor naturale, furnizate de SAP „Gazprom” către SA „Moldovagaz”, a constituit, în luna ianuarie 2022, 646 de dolari pentru mia de metri cubi, reieșind din formula de calcul a acestuia, inclusă în contractul în vigoare. Majorarea acestuia în comparație cu prețurile din noiembrie și decembrie se datorează creșterii continue a cotațiilor la bursele europene de gaze, precum și a costului coșului de produse petroliere, cu care este corelat prețul de achiziție al gazului”, se arată în comunicatul SA „Moldovagaz”.

Moldovagaz subliniază că va depune toate eforturile pentru a achita în termenii stabiliți și integral livrările curente pentru a garanta neîntreruperea livrărilor.

Deocamdată nu este clar în ce mod noile scumpiri vor afecta consumatorul final.

Reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale evită să comenteze noile scumpiri. Totodată, aceștia au anunțat că marți, 11 ianuarie, ministrul Andrei Spînu va susține o conferință de presă referitor la situația pe piața gazelor naturale în Republica Moldova.

Gigantul rus „Gazprom” şi Republica Moldova au anunţat pe 29 octombrie 2021 prelungirea cu cinci ani a unui acord de livrare a gazului rusesc către Chișinău, cu un preț de achiziție de proximativ de 450 de dolari per mia de metri cubi. Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei „Moldovagaz” și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media