„Regele umorului din Republica Moldova”, Gheorghe Urschi, împlinește astăzi vârstă de 74 de ani

18 ianuarie 2022, 10:50 Cultură 746
Gheorghe Urschi.  Sursa: Gheorghe Urschi/ Facebook

Actorul, regizorul, supranumit și „Regele umorului din Republica Moldova”, Gheorghe Urschi, împlinește astăzi vârstă de 74 de ani

Gheorghe Urschi este cunoscut în special ca realizator de emisiuni umoristice, în care ia în derâdere prostia omenească, rusismele, lenea, îngâmfarea, beția, corupția ș.a. și în care juca alături de actorii Vitalie Rusu, Gheorghe Pârlea și alții.

A devenit vestit și datorită emisiunii televizate Teatrul de miniaturi, precum și concertelor susținute prin satele Moldovei în anii ’80-’90 cu Maria Urschi, soție și o mare actriță și duetele cu Iurie Sadovnic, cu Doina și Ion Aldea-Teodorovici.

Gheorghe Urschi s-a născut la data de 18 ianuarie 1948, în satul Cotiujenii Mari din raionul Șoldănești.

După absolvirea studiilor la Moscova, a fost angajat ca actor la Teatrul „Luceafărul” din Chișinău. A jucat în multe piese de teatru și a regizat zeci de spectacole: Steaua fără nume (Șeful gării), Serghei Lazo (Comisarul), Jucării de oțel (Christas), Jocul dragostei și al întâmplării (Arlequin).

De-a lungul celor peste 40 de ani de activitate, a scris cărți și piese de teatru, a realizat numeroase emisiuni și concerte. El a scris câteva piese de teatru: Mezinul, Vom trăi și vom vedea, Testamentul, Testamentul - 2, Doi cocori, două viori, Și iar Chirița! și multe piese pentru copii; pe unele dintre acestea le-a regizat și a jucat în ele. Testamentul este un record pentru scena basarabeană - se joacă de 25 ani.

Gheorghe Urschi a scris câteva volume de nuvele: Dealul fetelor; Insula adolescenței; Băiatul cu ghitara; Cazuri și necazuri; Eu sar de pe fix, Scrieri alese în 3 volume. Primul volum al „Scrierilor alese” conține nuvele și povestiri, al doilea piese de teatru și al treilea scheciuri, monologuri și miniaturi.

De asemenea, a scris scenariile și a regizat trei filme: Cine arvonește, acela plătește, Văleu, văleu, nu turna! și Fenta.

Gheorghe Urschi este membru al Uniunii Teatrale și Uniunii Scriitorilor din Moldova.

În iunie 2011 a suferit un atac cerebral, urmând un an de spitalizare, printre care 4 luni la o clinică de reabilitare în Israel.

La 20 iulie 2012, Nicolae Timofti i-a conferit titlul de „Artist al poporului” pentru succese în activitatea de creație și merite în dezvoltarea genului satirico-artistic. Pe 18 ianuarie 2014, de ziua sa de naștere, a devenit cetățean de onoare al orașului Chișinău, iar din 26 august 2019 Gheorghe Urschi este Laureat al Premiului Național.

Pentru ziua de azi, Primăria Chișinău a pregătit un șir de activități consacrate lui Gheorghe Urschi, desfășurate în format online:

- secvențe din spectacole după Gheorghe Urschi, protagoniști

- Teatrul municipal de păpuși „Guguță", ora 13:00;

- recital de poezie pe versuri de Gheorghe URSCHI;

- Școala de Arte „Valeriu Poleakov" a montat piesa „PRINCIPIALITATE", după Gheorghe URSCHI, în cadrul căreia s-au etalat talentul elevii de la catedra teatrală.

Sursa: Wikipedia

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media