VIDEO/ Igor Dodon s-a prezentat la Procuratura Generală pentru a da declarații în dosarul „Enegocom”, în care are statut de bănuit

25 ianuarie 2022, 11:10 Justiție 282
Igor Dodon, PG.  Sursa: Captură de ecran

Președintele de onoare al Partidului Socialiștilor Igor Dodon s-a prezentat marți, 25 ianuarie, la Procuratura Generală pentru a da declarații în dosarul „Enegocom”. Fostul președinte al Republicii Moldova este bănuit că ar fi cauzat daune bugetului statului de aproape 12 milioane de dolari SUA.În urma audierii, la data de 29 decembrie 2021, ex-președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon este bănuit că ar fi cauzat daune de aproape 12 milioane de dolari SUA, după ce în primăvara anului 2008, pe când deținea funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, ar fi semnat un aviz de procurare a energiei electrice prin intermediul Energocom, cu aproape 30% mai scumpă decât prețul prevăzut în contractele existente la acel moment.

Potrivit Procuraturii Generale, acțiunile sale au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, iar diferența de bani ar fi ajuns pe conturile unor companii off-shore.

Astfel, acesta este bănuit de săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.328 alin.(3) din Codul penal - Depășirea atribuțiilor de serviciu, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat, în cadrul dosarului penal denumit „Energocom”.

În cadrul audierilor Igor Dodon nu și-a recunoscut vina în săvârșirea faptei de care este bănui și nu a dat declarații, solicitând acordarea unui termen pentru a discuta cu apărătorii săi și a se pregăti de audieri, ținând cont de complexitatea cazului.

Asupra lui Igor Dodon a fost aplicată măsura procesuală de constrângere sub formă de obligarea de a se prezenta la organul de urmărire penală, în condițiile prevăzute de art.198 din Codul de procedură penală.

Procuratura Generală a inițiat un dosar penal la 13 septembrie 2021 pe faptul delapidării mijloacelor financiare ale statului prin intermediul unor scheme în procesul de import al energiei electrice în Republica Moldova, cu prejudicierea statului în proporții deosebit de mari.

Potrivit PG, în cadrul urmăririi penale s-a stabilit că, la începutul anului 2008, factorii de decizie ai SA „Energocom”, întreprindere responsabilă de asigurarea Moldovei cu energie electrică, prin înțelegere prealabilă și de comun acord cu responsabili ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, precum și alte persoane, inclusiv din afara țării, ar fi implementat o schemă criminală prin intermediul căreia ar fi delapidat banii statului în valoare de 11 927 173 dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei.

Potrivit materialelor, schema implementată le-ar fi permis persoanelor implicate să delapideze banii statului prin metoda majorării neîntemeiate a prețului de achiziție a energiei electrice și însușirii diferenței de preț.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media