Supărat pe sancțiunile UE, președintele belarus Lukașenko amenință că va lăsa „mase de imigranți” să intre în Europa

6 iulie 2021, 21:15 UE 124
Aleksandr Lukașenko.  Sursa: Belta

Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko ameninţă că va permite maselor de migranţi să intre în Europa şi în Germania, ca răspuns la sancţiunile impuse de Uniunea Europeană după alegerile prezidenţiale contestate din august trecut, represaliile violente în masă care au urmat şi pentru încarcerarea oponenţilor regimului, relatează marţi DPA, citată de Agerpres.

Belarusul nu va opri masele de refugiaţi provenind din ţări precum Afganistan, Siria şi Irak care se îndreaptă spre Europa.

„Nu vom opri pe nimeni!”, a exclamat Lukaşenko într-o reuniune marţi a guvernului său consacrată măsurilor de contracarare a sancţiunilor europene. Oamenii au plecat din zone de război spre „Europa, unde este cald şi confortabil”, iar Germania are nevoie de muncitori, a spus el.

În aceeaşi reuniune de guvern, Lukaşenko a declarat că Minskul nu va mai permite tranzitarea mărfurilor prin Belarus spre China şi Rusia. „Vă amintiţi de Skoda şi Nivea şi aşa mai departe? Le-am spus: băieţi, va mulţumesc şi la revedere!”, a amintit Lukaşenko, evocând că, în trecut, Minskul - ca răspuns la sancţiuni - a restricţionat importurile de produse europene.

Piaţa belarusă a fost închisă ca un prim pas, iar circulaţia mărfurilor pe teritoriul belarus va fi de acum interzisă într-un al doilea pas, a adăugat acesta.

„La fel trebuie procedat şi cu nemţii. N-au decât să-şi livreze produsele în Rusia şi China prin Finlanda. Sau prin Ucraina - sunt drumuri bune pe acolo”, a afirmat preşedintele belarus.

Referitor la afluxul brusc de migranţi în Lituania, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că regimul de la Minsk ar putea avea un rol în această situaţie, potrivit AFP. Grănicerii lituanieni au reţinut în ultimele 24 de ore 131 de migranţi, în principal din Africa şi din Orientul Mijlociu, în special din Irak, ceea ce ridică la 1.300 numărul intrărilor ilegale de migranţi detectaţi în ţară de la începutul anului faţă de doar 81 pentru întreg anul 2020.

„Există într-adevăr o suspiciune că regimul belarus are un rol”, a afirmat Michel în timpul unei vizite în oraşul de frontieră lituanian Medininkai. „Nu suntem naivi în Europa. Nici nu suntem intimidaţi!”, a spus el presei, citează Agerpres.

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, a acuzat marţi autorităţile lituaniene că ele însele au declanşat acest aflux de migranţi, prin anunţul făcut luni că vor reduce procedura pentru solicitarea de azil la zece zile.

„Dacă declaraţi întregii lumi că îi veţi înregistra şi mai repede pe cei care vin prin Belarus, aceştia îşi vor continua drumul. Le deschideţi şi mai larg uşa acestor migranţi”, a spus Lukaşenko, citat de agenţia de stat belarusă Belta.

Belarusul a anunţat la sfârşitul lunii iunie suspendarea participării sale la Parteneriatul estic al UE, lansat în 2009, destinat să apropie şase foste republici sovietice de Uniunea Europeană, precum şi retragerea ambasadorului său la Bruxelles, ca represalii pentru noile sancţiuni europene decise după deturnarea unui avion Ryanair la bordul căruia se afla un oponent al regimului, care a fost arestat pe aeroportul din Minsk.

Belarusul, situat la porţile UE şi având graniţe comune cu Polonia, Letonia şi Lituania, a ameninţat de asemenea cu încetarea cooperării sale în ceea ce priveşte lupta împotriva imigraţiei ilegale şi a criminalităţii organizate.

Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media