Două focare de pestă porcină africană, înregistrate pe teritoriul Moldovei

15 august 2022, 17:15 Sănătate 77
Porci.  Sursa: zdg.md

Pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate două focare de pestă porcină africană la mistreți, în arealul satului Bulboaca, raionul Anenii Noi, și la porci domestici în raionul Florești, satul Ciutulești, gospodărie non-profesională.

Potrivit unui comunicat ANSA, probele au fost testate pozitiv de Laboratorul Naţional de referinţă al Republicii Moldova pentru pesta porcină africană (IP CRDV).

„Au fost convocate Comisiile pentru situații excepționale a raionului Florești și a raionului Anenii Noi, care vor implementa Planuri complexe de măsuri pentru combaterea și profilaxia pestei porcine africane, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1368 din 19.12.2016 cu privire la aprobarea unor norme sanitar-veterinare, Hotărârii Guvernului nr. 1374 din 20.12.2016 pentru aprobarea Normei sanitar-veterinare privind stabilirea măsurilor generale de combatere a unor boli la animale şi măsurilor specifice referitoare la boala veziculoasă a porcului, Dispoziţiei Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 1 din 21.09.2018 cu privire la măsurile de profilaxie, combatere și eradicare a pestei porcine africane, și a Ordinului nr. 293 din 30 iulie 2020 al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor privind Planul de contigenţă şi Manualul operațional pentru controlul pestei porcine africane.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai subdiviziunilor teritoriale pentru siguranța alimentelor susmenționate, în colaborare cu alte instituții competente ale statului”, se arată într-un comunicat oficial.

Anatol
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media