ULTIMA ORĂ/ Igor Dodon, interdicție să discute cu alte persoane, decât cu familia sa. Curtea de Apel a respins cererea avocaților

29 iulie 2022, 19:03 Justiție 1119
Igor Dodon, la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. 19 iulie 2022.  Sursa: captură video/Rlive

Curtea de Apel Chișinău a respins recursul avocaților lui Igor Dodon, care au cerut eliberarea fostului șef de stat. În schimb, a fost admis parțial recursul procurorilor și Igor Dodon a primit interdicție la discuții cu alte persoane, decât cele cu familia sa.

Potrivit procurorului pe caz, Petru Iarmaliuc, magistrații au admis parțial solicitarea acuzării, pe când cea a apărării a respins-o în totalitate.

„Judecătorii au admis recursul procurorilor. A casat parțial încheierea Judecătoriei Ciocana. A emis erorile judecătorului de instrucțiune. Colegiul penal a făcut o corectare a acestei erori. Învinuitul Igor Dodon, are interdicția de a ieși din domiciliu, de a comunica cu alte persoane decât cu membrii familiei sale sau mama lui. Nu poate să comunice cu nimeni, în afară de persoanele cu care locuiește în casă și mama sa”, a declarat Iarmaliuc.

Totodată, acuzatorul de stat a precizat că învinuitul Igor Dodon nu are nicio interdicție de a comunica cu reprezentanții presei, adăugând că fostul șef de stat minte când insinuează că i se interzice de a oferi interviuri jurnaliștilor.

„Pentru a informa corect opinia publică, procurorii, atât la depunerea demersului de prelungire a măsurii preventive, cât și recursului - nici în demers și nici în recurs nu au invocat nicio sintagmă referitor la comunicarea cu mass-media, așa cum operează domnul Igor Dodon, învinuit pe această cauză penală. Ducerea în eroare a opiniei publice prin comunicarea unor chestiuni care nu au fost susținute în instanța de judecată nu face altceva decât să afecteze imaginea justiției în ansamblu. Aceasta nu face bine, pe de o parte persoanelor implicate în cauza penală, nici instituțiilor care efectuează urmărirea penală și instanțelor judecătorești”, a punctat Iarmaliuc.

Igor Dodon a fost reținut și escortat din casa sa din sectorul Buiucani în izolatorul Direcției de Poliție Chișinău, de pe Tighina 6, pe data de 24 mai, după ce în dimineața zilei de marți, 24 mai, ofițerii SIS și CNA, în comun cu procurorii Anticorupție, au descins la domiciliul, dar și în alte locații care au legătură cu fostul președinte și ex-liderul PSRM. Descinderile au avut loc în baza unor bănuieli de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală (dosarul Kuliok), trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

În aceeași zi a fost reținut și fratele Galinei Dodon, Petru Merineanu. Potrivit procurorilor, Merineanu a încercat să îngită o recipisă care confirmă tranzacții cu bunuri imobile în valoare de peste 700 de mii de euro.

Iar la 26 mai, magistrații Judecătoriei Ciocana au decis plasarea în arest preventiv la domiciliu pentru 30 de zile a ex-președintelui Igor Dodon. În aceeași zi, Instanța a decis plasarea în arest în penitenciarul nr. 13 a lui Petru Merineanu.

Fostul șef de stat Igor Dodon a declarat de mai multe ori că dosarul său a fost intentat la indicația actualei președinte a țării, Maia Sandu, cu scopul de a „neutraliza opoziția”.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media