Deputat rus: Nu văd niciun „argument sănătos” de ce Rusia ar trebui să furnizeze R. Moldova gaze pe datorie, ținând cont de politica anti-rusă

12 august 2022, 12:42 Rusia 4040
Valerii Selezniev, deputat rus.  Sursa: Ria.ru / Vladimri Fedorenko

Republica Moldova nu are niciun „argument sănătos” pentru care Rusia i-ar livra gaz pe datorie, a declarat vineri, 12 august, Valerii Seleznev, deputat în Duma rusească. Într-o postare pe canalul său de Telegram, oficialul rus a invocat în acest sens politica anti-rusă a Republicii Moldova de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

„Ținând cont de politica consecventă anti-rusă a Moldovei din primele zile ale SVO, ar fi bine să auzim cel puțin un argument oficial sănătos de ce Rusia ar trebui să furnizeze republicii gaze pe datorie. Care, cel mai probabil, nu vor fi plătite”, a transmis deputatul rus.

Acesta a admis însă, că Chișinăul ar putea primi gaz pe datorie în cazul în care ar renunța la regiunea separatistă a țării, în caz contrar, acesta îndeamnă autoritățile moldovenești să ceară bani de la UE.

„Doar dacă Chișinăul ar fi gata să dea garanții publice că se va dezice de regiunea transnistreană. Și dacă nu, atunci să ceară sprijin financiar pentru achiziționarea gazului nostru de la cei care doar spun care afirmă că iubesc atât de mult și așteaptă ca Moldova să fie în UE.”, a spus el.

Amintim că la 6 august anul curent, șeful Moldovagaz Vadim Ceban a anunțat că a adresat o solicitare furnizorului extern Gazprom cu rugămintea de a amâna plata pentru luna august. Tot atunci, a cerut și Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale să decidă amânaarea plății TVA pentru perioada aprilie-august inclusiv.

Ceban a argumentat că întreprinderea pe care o conduce ar putea avea probleme pentru a achita factura din luna august, deoarece noul tarif aprobat de ANRE nu acoperă prețul de achiziție al gazelor și nu va avea resurse suficiente.

Deocamdată, Gazprom care este cel mai mare acționar al Moldovagaz nu a reacționat la solicitarea întreprinderii moldovenești.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media