Comisia Europeană propune negocierea unor acorduri de transport rutier de mărfuri cu Ucraina și R. Moldova

6 aprilie 2022, 17:32 Externe 122
Transportatori de marfă.  Sursa: aita.md

Comisia Europeană solicită mandat din partea Consiliului Europei pentru negocierea unor acorduri de transport rutier cu Ucraina și Republica Moldova. Având în vedere că rutele tradiționale de transport din regiune sunt în prezent închise, inițiativa urmărește să asigure lanțurile de aprovizionare, inclusiv securitatea alimentară, în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Într-o propunere trimisă astăzi Consiliului, Comisia a propus începerea negocierilor cu Ucraina și Republica Moldova în vederea încheierii unor acorduri de transport rutier de mărfuri între UE și cele două țări.

„Acordurile cu Ucraina și Republica Moldova presupun liberalizarea parțială a transportului rutier pentru transportatorii din aceste țări. Acest lucru va permite Ucrainei să transfere mărfurile de export de pe rutele maritime - indisponibile în prezent din cauza blocării de către Rusia a porturilor ucrainene din Marea Neagră. Blocarea acestor porturi a afectat negativ și Moldova, care a pierdut rutele de transport prin Ucraina pentru propriile exporturi și a cărei economie a fost puternic afectată de războiul din Ucraina. Propunerea noastră va oferi o soluție imediată pentru economiile acestor două țări.”, a declarat comisara europeană pentru transporturi, Adina Vălean.

Comisia propune o mai mare flexibilitate pentru transportul rutier de mărfuri, permițând transportatorilor ucraineni, moldoveni și din UE să tranziteze și să opereze pe teritoriile celorlalți. Propunerea include, de asemenea, clauze privind recunoașterea permiselor de conducere ucrainene și a certificatelor de competență profesională.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media