Șeful NATO, despre atacul Rusiei asupra centralei nucleare de la Zaporojie: „Acest lucru demonstrează doar imprudența acestui război și importanța încheierii lui”

4 martie 2022, 12:35 Externe 162
Jens Stoltenberg, NATO.  Sursa: Replica Media

Șeful NATO Jens Stoltenberg a denunțat, vineri, 4 martie, invazia „brutală” rusă în Ucraina și a condamnat atacurile asupra civililor și asupra centralei nucleare Zaporojie din Energodar, sud-estul Ucrainei, transmite CNN. Stoltenberg a precizat încă o dată că NATO nu face parte a conflictului și nu caută război.

„Condamnăm atacurile asupra civililor. Și peste noapte, am văzut, de asemenea, rapoarte despre atacul împotriva centralei nucleare", a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă comună cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

„Acest lucru demonstrează doar imprudența acestui război și importanța încheierii lui și importanța ca Rusia să-și retragă toate trupele și să angajeze buna-credință în eforturile diplomatice”, a adăugat Stoltenberg.

El a spus că, în timp ce aliații NATO au „implementat sancțiuni fără precedent” asupra Rusiei și au oferit „sprijin” Ucrainei, „NATO nu face parte din conflict”.

„Nu căutăm război, conflict cu Rusia „În același timp, trebuie să ne asigurăm că nu există nicio neînțelegere cu privire la angajamentul nostru de a apăra și proteja pe toți aliații”, a declarat Stoltenberg.

El a spus că forțele NATO și-au sporit „prezența defensivă” în partea de est a Alianței. Stoltenberg a cerut, de asemenea, sprijin SUA, Europa și Canada.

„Salut angajamentul puternic al Statelor Unite cu mai multe trupe. I-am întâlnit pe mulți dintre ei. Și este întotdeauna grozav să întâlnesc trupe americane în Europa și să văd angajamentul și profesionalismul lor, făcând parte din legătura transatlantică. De asemenea, salut că Aliații europeni și Canada își intensifică prezența în partea de est a Alianței, pe uscat, pe mare și în aer. În caz contrar, cred că criza cu care ne confruntăm acum demonstrează importanța ca America de Nord să fie unită în solidaritate strategică în NATO”, a adăugat șeful NATO.

Joi, pe 3 martie, forțele inamice cecene au reușit să pătrundă în cea mai mare centrală nucleară atomică din regiunea Zaporojie și să provoace un incendiu, care ar fi putut avea consecințe de zece ori mai mari decât catastrofa de la Cernobîl.

La 4 martie, forțele ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare atomice din Zaporojie, cea mai mare din Europa.

Ulterior, autoritățile centrale din Republica Moldova au asigurat cetățenii că nivelul de radiație în țară nu înregistrează nicio creștere și că nu există pericol pentru populație, urmare a incendiului din această noapte de la centrala nucleară atomică din Zaporojie.

IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegramși vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media