Și-a pierdut statutul de miliardar. Oleg Tinkov, un cunoscut bancher din Rusia a pierdut peste 5 miliarde de dolari de la începutul războiului din Ucraina

2 martie 2022, 10:34 Economie 1634
Oleg Tinkov.  Sursa: thedailybeast.com

Banca digitală Tinkoff a fost una dintre poveștile de succes tehnologic din Rusia, dar invazia în Ucraina și sancțiunile impuse au declanșat o scădere cu 90% a prețului acțiunilor sale, ștergând miliarde din averea fondatorului său, Oleg Tinkov, relatează Forbes.

Oleg Tinkov a devenit unul dintre cei mai bogați bărbați din Rusia, după ce a trecut de la vânzarea de bere la banca sa digitală Tinkoff, înregistrată la Bursa de Valori din Londra. Acțiunile Tinkoff au scăzut cu peste 90% de la începutul atacului Rusiei asupra Ucrainei. Averea lui a scăzut cu peste 5 miliarde de dolari în mai puțin de o săptămână, iar marți și-a pierdut statutul de miliardar.

În timp ce Bursa de Valori din Moscova a fost închisă, Tinkoff Bank și alte companii rusești cu listare dublă la Londra și-au văzut prețurile acțiunilor prăbușind brusc. Acțiunile Lukoil, cel mai mare producător independent de petrol din Rusia, care a fost fondat de miliardarul Vagit Alekperov, au scăzut, de asemenea, cu aproape 93%.

În timp ce averea sa s-a micșorat, fostul miliardar deține în continuare colecția La Dacha, vile de lux în California, cabane de schi în Alpii francezi și un Dassault Falcon 7X, deși toate avioanele rusești sunt acum interzise din spațiul aerian britanic și european.

Cu toate că are legături influente cu liderul de la Kremlin, Tinkov s-a pronunțat contra războiului și a criticat invazia în Ucraina.

„Oameni nevinovați mor în Ucraina acum, în fiecare zi, acest lucru este de neconceput și inacceptabil! Statele ar trebui să cheltuiască bani pentru tratarea oamenilor, pentru cercetarea pentru a învinge cancerul și nu pentru război”, a menționat el.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media