O turistă din R. Moldova, obligată să achite 30.000 de lei românești unei fetiţe lovite în plin, pe pârtie

14 februarie 2022, 09:19 România 279
Pârtie de schi.  Sursa: Shutterstock/life.ro

O turistă din Republica Moldova a fost obligată de Judecătoria Baia Mare şi Tribunalul Maramureş din România să îi plătească daune de 30.000 de lei românești unei fetiţe de nouă ani pe care a accidentat-o pe pârtie, scrie Adevărul.ro. Sentinţa nu este definitivă.

Femeia dată în judecată a încercat să dea vina pe instructorul de schi Femeia dată în judecată s-a apărat susţinând că fetiţa accidentată „se afla în însoţirea unui instructor profesionist de schi, acesta având obligaţia permanentă de supraveghere şi coordonare a minorilor pe durata cursurilor, tocmai în vederea evitării incidentelor bazate pe lipsa de experienţă sau pe neatenţie”.

Turista a mai arătat că „toate sporturile prezintă un anumit grad de risc în ceea ce priveşte accidentarea, astfel că în acest caz concret, scopul instructorului era de a o duce pe minoră într-o zonă în care aceasta să nu fie expusă unui risc ridicat de coliziune cu schiorii mai în vârstă”, notează Adevărul.ro.

„Este evident că minorii necesită o supraveghere atentă şi responsabilă pe durata cursurilor de schi, fiind cei mai predispuşi accidentărilor. Însăşi convenţia privitoare la acordarea lecţiilor de schi dintre victimă şi instructor presupune în mod necesar o obligaţie de diligenţă, de protecţie şi de instruire din partea acestuia”, a mai arătat femeia dată în judecată, în proces.

Schioarea care a lovit din spate, găsită vinovată Judecătorii de la Judecătoria Baia Mare şi Tribunalul Maramureş au găsit-o vinovată de producerea accidentului pe schioarea care a lovit-o pe fetiţa aflată în faţa sa. Turista a fost obligată să îi achite fetiţei rănite daune morale de 30.000 de lei românești.

De menționat că suma de 30 de mii de lei românești este echivalentul a peste 123 de mii de lei moldovenești.

În luarea deciziei, judecătorii au avut în vedere Ordinul referitor la aprobarea Normelor privind omologarea, amenajarea, întreţinerea şi exploatarea pârtiilor şi traseelor de schi pentru agrement care prevede că „schiorii amatori şi de performanţă, precum şi utilizatorii de snowboard sunt obligaţi să îşi adapteze viteza şi să îşi aleagă cu grijă traiectoria pe care urmează să coboare, pentru protejarea schiorilor aflaţi în aval.

„Instanţa reţine că pârâtei îi incumba obligaţia de a adapta viteza şi de a efectua manevra de coborâre a pârtiei astfel încât să nu pună în pericol siguranţa schiorilor aflaţi în aval”, se arată în sentinţa Judecătoriei Baia Mare, menţinută de Tribunalul Maramureş.

Sentinţa Tribunalului Maramureş nu este, însă, definitivă, putând fi atacată cu recurs.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media