Valul epidemiologic COVID-Omicron este în descreștere în Chișinău. Ceban: Instituțiile medicale intră treptat într-un regim de respiro

14 februarie 2022, 11:04 Sănătate 68
Coronavirus.  Sursa: Chișinău.md

Descrește valul epidemiologic COVID-Omicron în capitală, anunță primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, referindu-se la conlcuziile specialiștiilor din domeniul sănătății privind incidența cazurilor de Coronavirus. Potrivit edilului, în instituțiile medicale din Chișinău au fost închise treptat mai multe secții COVID-19.

„Probabil este cea mai bună noutate care putea veni de la epidemiologi și medici, astfel se confirmă și prognozele noastre de acum o săptămână. Instituțiile medicale municipale intră treptat într-un regim de respiro și au fost gradual închise deja săptămâna trecută mai multe secții COVID:

- La spitalul municipal de copii „Valentin Ignatenco” au fost sistate 4 secții din cele 5 activate anterior

- La spitalul municipal „Sfânta Treime” au fost sistate 4 secții Covid pentru adulți

- La spitalul municipal de Ftiziopneumologie este sistată la fel, o secție”, spune primarul Ceban.

Edilul menționează că descreșterea presiunii de cazurile Covid-19 se înregistrează și în Asistența Medicală Primară cu un număr mult mai mic de pacienț, în timp ce secțiile de Terapie Intensivă rămân în continuare aglomerate.

Centrul COVID-19 de la Moldexpo rămâne încă activ pentru triaj, iar internări sunt puține.

Centrul COVID va rămâne rămâne o infrastructură medicală strategică și va fi păstrat, în continuare, ca un spațiu medical pentru managementul de risc epidemiologic Covid.

Ceban susține că în prezent, rata de vaccinare în capitală este de 46%.

„Specialiștii noștri au venit cu o analiză complexă, incluzând în statistica vaccinărilor și persoanele care s-au vaccinat peste hotare: astfel, cumulativ în municipiul Chișinău avem o rată estimată de cca 60-65%. Suntem aproape de rata de vaccinare 70%, recomandată de OMS pentru imunitatea colectivă - dar trebuie să depunem eforturi consolidate pentru a informa și sensibiliza populația în beneficiul vaccinării”, a mai adăugat acesta.

De menționat că în ultimele două zile în Republica Moldova s-a atestat un număr mai scăzut de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media