DOC/ Gavrilița a expediat o solicitare către Parlament să examineze de urgență proiectul de modificare a bugetului de stat, pentru a achita datoria la Gazprom

24 noiembrie 2021, 12:27 Economie 111
Gazprom.  Sursa: Adobe Stock/Alexei Novikov

Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița a expediat o solicitare către Parlament să examineze „de urgență” proiectul legii de modificare a bugetului de stat, pentru a achita cele 1,4 miliarde de lei din bugetul de stat pentru datoriile acumulate la Gazprom.

Cererea este inclusă pe ordinea de zi a Biroului permanent, care se va întruni astăzi, 24 noiembrie.

Totodată, Serghei Kuprianov, reprezentantul Gazprom a declarat astăzi pentru RIA Novosti că Republica Moldova nu a achitat, deocamdată, datoria curentă pentru gazul consumat în lunile octombrie și parțial, noiembrie, menționând că expiră deja cele 48 de ore, puse la dispoziție luni de Gazprom pentru plată.

Purtătorul de cuvânt al „Gazprom”, Serghei Kupriyanov, a declarat, luni, 22 noiembrie, că „în conformitate cu contractul, a notificat partea moldovenească că în 48 de ore livrările de gaze către Moldova vor fi oprite”, a spus Kupriyanov, transmite Ria Novosti.

În seara zilei de ieri, 22 noiembrie, directorul „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a anunțat că 1.300.000.000 lei este datoria Republicii Moldova către „Gazprom” privind livrarea gazelor naturale pentru luna octombrie și 50% avans din luna noiembrie, iar din sumă totală a restanței, doar 100 de milioane de lei au fost transferate către partea rusă. La scurt timp, și SA „Moldovagaz” a venit cu un comunicat de presă în care a confirmat cele spuse de directorul companiei.

În reacție ministrul Andrei Spînu a declarat, marți, 23 noiembrie, că ministerul pe care-l conduce a recepționat astăzi, 23 noiembrie, demersul „Moldovagaz” cu privire la situația creată în ceea ce privește plata datoriilor pentru luna octombrie și noiembrie către „Gazprom”, iar Guvernul este în căutare de soluții pentru a garanta livrarea de gaze naturale către Republica Moldova.

Ulterior, în cadrul unei conferințe de presă, Spînu a precizat că banii rămași de la Energocom - 1,4 miliarde lei din cele 1,7 miliarde lei, sumă acordată de Guvern societății pe acțiuni cu scopul de a cumpăra gaze din surse alternative, va trece în contul Moldovagaz pentru a achita datoria la Gazprom .

Diana
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media