ULTIMA ORĂ! Șeful oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, Igor Popa, reținut pentru 72 de ore

9 noiembrie 2021, 09:38 Justiție 158
Procuratura Anticorupție (PA).  Sursa: Replica Media

Adjunctul procurorului-șef al municipiului Chișinău, șeful oficiului Ciocana al Procuraturii Chișinău, Igor Popa a fost reținut pentru 72 de ore. Anunțul a fost făcut de Procuratura Anticorupție ca rezultat al acțiunilor de urmărire penală efectuate în această dimineață.

Procurorii Anticorupție în comun cu ofițerii SPIA al MAI desfășoară astăzi, 9 noiembrie, mai multe acțiuni de urmărire penală într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogățirii ilicite (art.330/2 alin.(2) din Codul penal).

Temei pentru începerea urmăririi penale au servit investigațiile jurnalistice referitor la averea adjunctului procurorului-șef mun. Chișinău, Șef al Oficiul Ciocana, Igor Popa.

Tototodată, PA menționează că urmează a fi efectuate opt percheziții la diferite locații precum la domiciliul, automobil și biroul de serviciu a persoanei vizate în cauza penală.

Ca rezultat al acțiunilor de urmărire penală efectuate - adjunctul procurorului-șef mun. Chișinău, Șef al Oficiul Ciocana a fost reținut pentru un termen de 72 de ore.

Procuratura Anticorupție va informa opinia publică cu respectarea caracterului confidențial al activității desfășurate și a prezumției de nevinovăție a persoanelor.

  Igor Popa și-a început activitatea în calitate de anchetator în Procuratura sectorului Râşcani al Capitalei. Din 2002 până în 2010 a ocupat mai multe funcţii importante în Secţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale a Procuraturii Generale, ajungând şeful subdiviziunii. Potrivit Magistrat.md, în martie 2016, Consiliul Superior al Procurorilor a propus Procurorului General - interimar numirea dlui Igor Popa în funcţia de procuror al municipiului Chişinău pentru un mandat de 5 ani. Ulterior, în martie 2017 a fost numit în funcția de adjunct al Procurorului General.

   Potrivit Anticorupție, printre cele mai răsunătoare dosare de care s-a ocupat Igor Popa pe când lucra în Secţia exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale este cel al lui Serafim Urechean, fost primar al Capitalei, în prezent preşedintele Curţii de Conturi, al lui Constantin Becciev, directorul de la SA Apă-Canal Chişinău, al lui Spiridon Danilescu, fost şef la SA Franzeluţa, al lui Valeriu Pasat, fost director al Serviciului de Informaţii şi Securitate, precum şi al politicianului Nicolae Andronic. Toţi au fost achitaţi după plecarea PCRM de la guvernare.

   Totodată, ZdG scrie Igor Popa este şi procurorul care a semnat mai multe demersuri privind judecarea şi reţinerea tinerilor protestatari la 7 aprilie 2009 în comisariatele de poliţie și că anterior acesta a declarat că nu are „niciun regret” în privința dosarelor instrumentate de-a lungul carierei. „Toate acţiunile au fost perfect legale. Dacă ar fi fost altfel, nu aş fi ajuns la 17 ani de lucru în Procuratură. Oricare ar fi dosarele, şi 7 aprilie, oricare, nu am ce să-mi reproşez. Toate acţiunile au fost legale”.

   Igor Popa este finul de cununie al fostului șef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Excepționale, Nicolae Chitoroagă, drept urmare a mai multor acuzații din presă că ar fi fabricat dosare la comanda celor din anturajul fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, scrie anticoruptie.md.

   Diana
   publicat de:
   Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
    

   Discuțiile Replica Media