DOC/ Deputatul socialist, Vasile Bolea, a depus o sesizare la CSP împotriva lui Victor Furtună, procurorul care instrumentează dosarul Stoianoglo

13 octombrie 2021, 18:36 Justiție 258
Vasile Bolea.  Sursa: Replica Media

Deputatul socialist, Vasile Bolea, anunță că a depus o sesizare la Consiliul Superior al Procurorilor împotriva lui Victor Furtună, procurorul care instrumentează dosarul procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo. Bolea menționează că a invocat „viciile de procedură admise de către procurorul Furtună, invocând caracterul ilegal al ordonanței privind începerea urmăriri penale, precum și alte încălcări admise de către acesta”.

În acest sens, deputatul socialist a solicitat CSP să dezbată această sesizare în ședință publică și tragerea la răspundere a procurorului Futună.

„În această seară am depus La Consiliul Superior al Procurorilor sesizarea împotriva procurorului din Procuratura Anticorupție, Victor Furtună, care instrumentează dosarul politic a Procurorului General, Alexandru Stoianoglo. Am invocat viciile de procedură admise de către procurorul Furtună, invocând caracterul ilegal al ordonanței privind începerea urmăriri penale, precum și alte încălcări admise de către acesta.

Am solicitat CSP să dezbată această sesizare în ședință publică și tragerea la răspundere a procurorului care a admis încălcarea legislației. Cel care încearcă să tragă la răspundere penală persoane nevinovate trebuie să fie dur sancționat, eliminat din sistem și condamnat penal”,
a scris Bolea pe Facebook.


Ieri, 12 octombrie, Bolea a depus un denunț la Consiliul Superior al Magistraturii împotriva lui Nicolae Corcea, judecătorul care a emis hotărârea privind plasarea în arest la domiciliu a procurorului general suspendat Alexandru Stoianoglo. Acesta a cerut ca această sesizare-denunț să fie examinat în ședința CSM, iar judecătorul Corcea să fie evaluat și deferit justiției.

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a fost plasat pentru 30 de zile în arest la domiciliu, potrivit deciziei magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana.

Capetele de acuzare pentru care procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, ar fi fost reținut a vorbit și ministrul Justiției, Sergiu Litvineco.

„Cele patru capete de acuzare, pe care le-am dezbătut la ședința Consiliui Superior al Procurorilor (CSP) sunt:

1. Indemnizația care a fost acordată domnului Chitoroagă ilegal, deși legea spune clar că dacă omul este urmărit penal nu ai dreptul să-i acorzi indemnizație.

2. Proprietățile deținute de soția domnului Stoianoglo în Ucraina. O firmă care este de fapt deținută de Platon;

3. Renunțarea la învinuire în cazul lui Platon, toate lucrurile sunt legate de Platon;

4. Semnarea raportului referitor la proiectul privind modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, prin care s-ar fi permis unor companii străine să efectueze spălări de bani în Republica Moldova”, a spus Litvinenco.


În ședința de marți, Consiliul Superior al Procurorilor a admis, după mai multe ore de dezbateri, sesizarea deputatului PAS prin care s-a decis pornirea urmăririi penale pe numele procurorului general, Alexandr Stoianoglo, vizând pretinsele acțiuni ilegale. Tot la ședința CSP s-a decis suspendarea sa din funcție.

Totodată, CSP l-a desemnat pe procurorul Victor Furtună - în calitate de procuror de caz. Acesta a decis pornirea urmăririi penale împotriva procurorului general.

Înainte ca Alexandr Stoianoglo să iasă la un briefing de presă, anunțat pentru ora 18:00, la Procuratura Generală au venit mai mulți ofițeri SIS însoțiți de procurorul anticorupție Victor Furtună, delegat să conducă urmărirea penală.

Ulterior, procurorul general suspendat a ieșit, escortat de mai mulți ofițeri SIS, din sediul Procuraturii Generale, în urma unor percheziții efectuate în biroul acestuia de către procurorul de caz, Victor Furtună, și ofițerii SIS.

Furtună a anunțat ieri că Stoianoglo este reținut pentru 72 de ore, într-un dosar penal în care acesta este bănuit de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, corupere pasivă și darea declarațiilor mincinoase în fața organelor competente.La 6 octombrie, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul de numire a lui Dumitru Robu în funcția de procuror general interimar. Documentul a fost semnat miercuri, 6 octombrie, la scurt timp după ce Robu a fost desemnat oficial de către Consiliului Superior al Procurorilor să exercite interimatul la șefia Procuraturii Generale.

Dumitru Robu a fost desemnat oficial la funcția de procuror general interimar miercuri, 6 octombrie, în cadrul ședinței Consiliului Superior al Procurorilor.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media