FOTO/ Olimpicii moldoveni care au participat la JO de la Tokyo premiați de Natalia Gavriliță și Maia Sandu

2 decembrie 2021, 18:29 Sport 81
Sportivii alături de conducerea statului.  Sursa: Gov.md

Cei 13 olimpici moldoveni care s-au remarcat la Jocurile Olimpice și paralimpice de la Tokyo au fost premiați de președinta Maia Sandu și prim-ministra Natalia Gavrilița. Ceremonia a avut loc la Guvern, iar sportivii și antrenorii au primit câte o diplomă de onoare, după ce anterior, executivul a alocat aproape 11 milioane de lei pentru premierea acestora.

„Activitatea fizică și sportul sunt catalizatori ai schimbării sociale pentru dezvoltare. Vrem să construim o societate care prețuiește și practică sportul și cultura fizică nu declarativ, ci prin acțiuni concrete. Vrem să creăm condiții pentru creșterea viitorilor campioni din rândul tinerilor din țara noastră. Putem face acest lucru împreună”, a declarat președinta Maia Sandu.


Prim-ministra Natalia Gavrilița a subliniat că evenimentul omagiază talentul, ambiția și curajul, iar rezultatele obținute de olimpici sunt un prilej de mândrie pentru întreaga țară.

„Vă felicit pentru că în pofida tuturor greutăților reușiți să promovați imaginea țării în lume, să-i oferiți notorietate, strălucire și apreciere internațională. În momentul în care drapelul Republicii Moldova flutură pe podium, iar imnul răsună în cadrul ceremoniilor olimpice, în fiecare casă este sărbătoare. Munca dumneavoastră trebuie răsplătită, iar aspirațiile - susținute”, a spus Natalia Gavrilița.


Potrivit comunicatului, premierul a accentuat că Guvernul acordă o atenție deosebită dezvoltării sportului de performanță, iar investițiile în îmbunătățirea infrastructurii de sport din Republica Moldova se află pe lista de priorități ale Cabinetului de miniștri.

„Pentru anul 2022 în proiectul bugetului de stat au fost alocate peste 160 de milioane de lei pentru dezvoltarea sportului național. Urmează să îmbunătăţim cadrul de politici pentru modernizarea sistemului de educaţie fizică şi sport. Dar, cel mai important este să oferim susţinerea necesară participării sportivilor de performanţă la competiţii naţionale şi internaţionale și să dezvoltăm oportunităţi pentru atragerea fondurilor necesare dezvoltării bazelor sportive în toată țara”, a punctat premierul.


În cadrul ediției a XXXII-a a Jocurilor Olimpice de vară 8 sportivi din țara noastră au obținut rezultate (între locurile III-VIII), iar la ediția a XVI-a a Jocurilor Paralimpice au fost premiați 5 sportivi, reprezentanți ai 6 federații sportive naționale.

Republica Moldova a fost reprezentată de 20 de sportivi la 8 probe, iar premiile au fost distribuite astfel:

Serghei Tarnovschi (canoe, 1000 metri simplu) – locul 3 - 2.000.000 lei;
Victor Ciobanu (lupte greco-romane, 60 kg) – locul 5 - 600.000 lei;
Anastasia Nichita (lupte feminine, 57 kg) – locul 7 - 300.000 lei;
Andrian Mardare (atletism, aruncarea suliţei) – locul 7 - 300.000 lei;
Daniela Cociu, Maria Olăraşu (canoe, 500 metri dublu) – locul 7 - 300.000 lei;
Marin Robu (haltere, 73 kg) – locul 8 - 200.000 lei;
Elena Cîlcic (haltere, 87 kg) – locul 8 - 200.000 lei;
Denis Vieru (judo, 66 kg) – locul 9
Victor Sterpu (judo, 73 kg) – locul 9
Tatiana Salcuţan (natație, 200 metri spate) – locul 11
Serghei Marghiev (atletism, aruncarea ciocanului) – locul 12
Zalina Petrivskaya (atletism, aruncarea ciocanului) – locul 17
Alexei Sancov (natație, 200 metri liber și fluture) – locul 26
Dimitriana Bezede (atletism, aruncarea greutăţii) – locul 29
Alexandra Emilianov (atletism, aruncarea discului) – locul 30
Ana Dulce (tir, 10 metri aer comprimat) – locul 48
Dan Olaru (tir cu arcul) – locul 49
Alexandra Mîrca (tir cu arcul) – locul 51
Lilia Fiskovici (atletism, maraton) – locul 54

Cristian
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media