Natalia Gavrilița, despre cât vom plăti în facturile la gaz: „Ne putem aștepta la un tarif mai mare de 6 lei și 20 de bani”

4 noiembrie 2021, 08:56 Economie 378
Natalia Gavrilița.  Sursa: IPN.md

Tariful la gazele naturale va fi mai mare de 6,20 lei, însă o decizie finală în acest sens va lua ANRE după ce Moldovagaz va prezenta calculele făcute în baza noului preț de achiziție și va cere ajustarea tarifelor, susține prim-ministra Natalia Gavrilița. Șefa Executivului a dat asigurări, însă, că Guvernul nu-și va lăsa cetățenii în plină iarnă față în față cu facturile mari, și-i va ajuta pe cei cu venituri modeste, dar și pe cei care consumă volume mici de gaz, notează IPN.

Prim-ministra Natalia Gavrilița spune că o eventuală majorate a tarifului va fi determinată de prețul de achiziție mai mare pe care-l achită Republica Moldova, dar și de unele devieri financiare care ar putea fi incluse în tarif.

„Moldovagaz face calculele și va merge la ANRE cu solicitare de tarif în baza costului pe care-l achită. Există devieri financiare și rata recuperării lor poate fi mai lungă sau mai scurtă. Cert este că avem o situație excepțională în privința gazelor naturale pe plan internațional. Noi avem un preț bun, dar oricum el este mai mare decât a plătit până acum Moldova. Ne putem aștepta la un tarif mai mare de 6 lei 20 de bani, care a fost cel mai mare tarif plătit până acum, în perioada 2012-2014. Nu știu dacă va ajunge la 10 lei sau nu, rămâne să aflăm după calculele Moldovagaz și ANRE”, a spus Natalia Gavrilița la emisiunea „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Deși fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a sugerat recent guvernării să anuleze TVA de 8% pentru gazele naturale, fapt ce ar duce la economisirea a 300 de milioane de lei, prim-ministra respinge o astfel de inițiativă.

„Reducerile de TVA creează distorsionări, ele devin politice, ar trebui aplicate când există un motiv clar social. Bunele practici arată că este mai bine ca Guvernul să subvenționeze populația direct, decât să reducă povara fiscală pe Moldovagaz. Credem că aceste resurse mai bine să le oferim prin programe de asistență cetățenilor”, a spus șefa Guvernului.

Gavrilița a mai spus că Guvernul va veni cu un sprijin mixt pentru cetățeni, în funcție de venituri și de valoarea consumului.

„Cele mai bune programe sociale, sunt cele țintite, bazate pe o evaluare a veniturilor cetățenilor sau a consumului de gaze și banii ar trebui să meargă spre cei care au nevoie cu adevărat. Noi vom crește ajutorul pentru perioada rece a anului, un ajutor primit de cetățeni în lunile noiembrie-martie pentru plata facturilor. Vom crește și criteriile de eligibilitate, astfel ca mai multe familii să beneficieze de ajutor și vom crește și cuantumul acestui ajutor. În al doilea rând, vom veni cu ajutor în funcție de volumul de gaze naturale consumate ”, a punctat Natalia Gavrilița.

Republica Moldova achită Gazprom-ului pentru luna noiembrie suma de aproximativ 450 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale. În prezent, tariful la gazele naturale pentru consumatorii casnici este de 4,20 lei.

Recent, expertul economic Veaceslav Ioniță, a declarat că Republica Moldova va achita în acest an un preț mediu pentru gazele naturale la nivel de 350 USD pentru 1000 de m3. Acest preț mediu anual este de 2,3 ori mai mare decât anul trecut, însă mai mic decât în perioada celor mai mari prețuri 2012-2014.

Fost ministru al economiei, Ioniță a spus că pentru acoperirea costurilor de import, ANRE va fi nevoită să majoreze tariful pentru populație cu minim 30%, cea ce înseamnă un preț de cel puțin 6,5 lei/m3 de gaze naturale pentru consumul mai mare de 30 m3 - acest preț este mai mare decât cel actual de 4,9 lei, însă mai mic decât tariful maxim, care a existat în 2015 de 7,18 lei pentru 1 m3 de gaze.

Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media