Primele țări europene în care au fost confirmate cazuri de infectare cu varianta Omicron. Olanda - din 61 de pasageri pozitivi la aeroport, 13 au noua tulpină de COVID-19

28 noiembrie 2021, 16:32 UE 129
Coronavirus, grafic.  Sursa: feed24h.net

Tot mai multe țări europene raportează primele cazuri suspecte sau chiar confirmate cu noua variantă sud-africană a coronavirusului, Omicron. Cele mai multe cazuri au fost confirmate în Țările de Jos, unde din 61 de pasageri care au sosit vineri din Africa de Sud pe aeroportul din Amsterdam și care au fost depistați pozitivi la COVID-19, 13 sunt infectați cu varianta Omicron, scrie Digi24.ro.

Potrivit autorităților olandeze, există posibilitatea ca numărul lor să fie mai mare, deoarece secvenţierea probelor nu s-a încheiat.

„Acesta ar putea fi doar vârful aisbergului”, a declarat ministrul olandez al sănătăţii, Hugo de Jonge, la o conferinţă de presă la Rotterdam. „Nu este improbabil ca şi alte cazuri să apară în Olanda”, a atenţionat el.

Autorităţile sanitare olandeze încearcă acum să găsească şi să testeze circa 5.000 de alte persoane care au venit în ultima săptămână din ţări din zona Africii Australe.

Între timp, Danemarca a anunţat că cele două cazuri suspecte de infectare cu varianta Omicron anunţate anterior sunt acum confirmate în urma secvenţierii genomului.

Și în Italia a fost depistat un prim caz de infectare cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2, a anunţat sâmbătă seara Institutul Superior al Sănătăţii (ISS), aflat în subordinea guvernului. Tulpina sud-africană a fost identificată la un bărbat din Napoli revenit din Mozambic.

Germania a anunţat sâmbătă seara că primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului au fost confirmate la Munchen. Cele două persoane contaminate au intrat în Germania pe 24 noiembrie, venind pe calea aerului din Africa de Sud, a precizat ministrul sănătăţii al landului Bavaria, Klaus Holetschek.

Două cazuri de infectare cu Omicron au fost depistate în Marea Britanie, a anunţat sâmbătă ministrul sănătăţii, Sajid Javid. „Noaptea trecută târziu, am fost contactat de Agenţia de Securitate Sanitară a Regatului Unit. Am fost informat că au detectat două cazuri cu această nouă variantă, Omicron, în Marea Britanie. Unul în Chelmsford, celălalt în Nottingham”, a comunicat ministrul.

El a precizat că persoanele infectate şi familiile lor sunt testate din nou. De asemenea, li s-a cerut să se izoleze cât timp sunt retestate şi li se stabilesc contacţii.

În același timp, Cehia verifică un caz suspect de infectare cu Omicron, noua variantă de coronavirus, la o persoană care a petrecut o perioadă de timp în Namibia, a anunţat sâmbătă Institutul Naţional de Sănătate Publică de la Praga.

„Un laborator face verificări asupra unui posibil caz de infectare cu varianta Omicron. Aşteptăm confirmarea sau informarea cazului”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Institutului Naţional de Sănătate Publică, Stepanka Cechova, citată într-un comunicat.

Noua tulpină, care a fost identificată la începutul săptămânii trecute, prezintă „un număr extrem de mare” de mutații, iar proteina spike arată diferit de versiunea luată în considerare atunci când au fost concepute vaccinurile. Cele mai recente date, prezentate de oamenii de știință sud-africani, au arătat că varianta pare să fie, totodată, și mai transmisibilă.

Primul caz de îmbolnăvire în Europa cu nouă variantă „mutant” de coronavirus, B.1.1.529, a fost confirmat acum câteva zile, la o femeie tânără, nevaccinată, care a dezvoltat simptome la 11 zile după o călătorie în Egipt prin Turcia.

Israelul a anunţat sâmbătă că va interzice intrarea tuturor străinilor în ţară şi va reintroduce tehnologia de urmărire telefonică împotriva terorismului pentru a limita răspândirea noii variante de coronavirus, potenţial mai contagioasă, detectată pentru prima dată în Africa de Sud. Astfel, a devenit prima țară din lume care îşi închide graniţele pentru toţi străinii de teama noii variante de coronavirus Omicron.

Anastasia
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media