Astăzi este marcată Ziua Mondială a Inimii. Care sunt măsurile de prevenire și control al bolilor cardiovasculare

29 septembrie 2022, 11:04 Sănătate 67
Ziua Mondială a Inimii.  Sursa: reginamaria.ro

Începând cu anul 2000, la 29 septembrie, este marcată Ziua mondială a inimii pentru a sensibiliza populația cu privire la bolile de inimă și accidentul vascular cerebral. Evenimentul este organizat și coordonat la nivel global de Federația Mondială a Inimii (FMI) — cea mai mare platformă specializată pe protecția sănătății inimii din lume.

În anul curent, genericul acestei zile este „Implică-te cu inimă pentru fiecare inimă!”, îndemnând pe fiecare persoană să se implice în cel mai bun mod cu inima pentru umanitate, natură și pentru sine. Implică-te cu inimă, înseamnă a gândi diferit pentru a lua decizii corecte și a acționa cu curaj pentru a-i ajuta pe alții.

Mesajul: „Implică-te cu inimă pentru fiecare inimă” este să ajungă la cât mai mulți oameni pentru a-i ajuta să-și îmbunătățească sănătatea inimii și să prevină decesele premature.

Bolile cardiovasculare (BCV) rămân criminalul numărul unu din lume, provocând aproape 18,6 milioane de decese, anual. BCV reprezintă un grup de tulburări ale inimii și vaselor de sânge, ce includ bolile coronariene, bolile cerebrovasculare, bolile reumatice ale inimii și alte afecțiuni.

Peste 85% din decesele cauzate de BCV sunt provocate de atacurile de cord și accidentul vascular cerebral și aproape o treime din aceste decese apar prematur la persoanele cu vârsta sub 70 de ani.

Peste 75% dintre decesele cauzate de BCV apar în țările cu venituri mici și medii, așa cum este și Republica Moldova, unde BCV se plasează constan pe primul loc printre cauzele de deces, reprezentând circa 58% din totalul deceselor și acest nivel fiind înalt pe parcursul ultimelor două decenii.

Mesajele principale:

IMPLICĂ-TE CU INIMA PENTRU UMANITATE

Accesul la servicii de diagnostic și tratament variază foarte mult în întreaga lume. Prin acțiunile noastre în cadrul Zilei mondiale a inimii putem spori conștientizarea și contribui la schimbarea întregii omeniri.

IMPLICĂ-TE CU INIMA PENTRU NATURĂ

Poluarea aerului este responsabilă pentru 25% din toate decesele cardiovasculare, ucigând 7 milioane de oameni în fiecare an. Fie că este vorba despre acțiuni imediate, cum ar fi mersul pe jos sau cu bicicleta în loc de utilizarea transportului, sau eforturi pe termen lung, cum ar fi implementarea legislației privind aerul curat, fiecare dintre noi își poate aduce aportul pentru a face planeta mai sănătoasă.

IMPLICĂ-TE CU INIMA PENTRU SINE ÎNSUȚI

Alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică, consumul de tutun și alcool, stresul, toți acești factori dublează riscul unui atac de cord. Adoptarea unui mod de viață sănătos, menținerea în limitele normei a tensiunii arteriale, a greutății corporale, a nivelului de colesterol și glucoză însânge, reduce riscul bolilor de inimă și a atacului de cord.

Măsurile de prevenire și control al bolilor cardiovasculare:

  • Reducerea cantității de sare, zahăr și grăsimi din alimentația zilnică, renunțarea la tutun, activitatea fizică sistematică și evitarea consumului nocov de alcool -sunt intervențiile principale pentru reducerea riscului BCV.
  • Implementarea politicilor pentru creearea mediilor favorabile alegerilor sănătoase, la prețuri accesibile și disponibile — sunt măsuri importante pentru motivarea oamenilor să adopte și să susțină comportamente sănătoase.
  • Identificarea persoanelor cu risc sporit de BCV, creșterea accesului la medicamente și la tehnologiile de bază în toate unitățile de asistență medicală primară, asigurarea pacienților cu tratament adecvat și consiliere necesară – sunt acțiuni esențiale pentru reducerea mortalității premature și control BCV.

De Ziua mondială a inimii, centrele de sănătate publică ale ANSP, în colaborare cu instituțiile medico-sanitare publice republicane, raionale, municipale, APL, organizații obștești, alți parteneri la nivel local vor organiza activități de informare și comunicare pentru populație privind importanța prevenirii factorilor de risc comportamentali și activități de screening al tensiunii arteriale și glicemiei.

Totodată, cu suportul proiectului moldo-elvețian „Viață sănătoasă: reducerea poverii bolilor netransmisibile”, finanțat de Biroul de cooperare al Elveției în 16 comunități din 8 raioane vor fi organizate acțiuni de mobilizare comunitară, ce includ lansări de programe de autoîngrijire a bolilor cronice, organizarea spațiilor de agrement și activitate fizică la nivel comunitar, etc.

Provocarea pentru Ziua mondială a inimii în acest an este să alergați, să mergeți pe jos, sau cu bicicleta pe un traseu în formă de inimă din localitatea dumneavoastră. Singur sau în grup, creați-vă propria formă de inimă și împărtășiți-o cu ceilalți.

Consumul excesiv de alcool daunează grav sănătății
Diana
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media