Miniștrii de externe din țărilor G7 și șeful diplomației UE nu vor recunoaște presupusele anexări ale Rusiei în Ucraina

1 octombrie 2022, 11:23 UE 131
G7.  Sursa: Mediafax

Miniștrii de externe din țărilor G7 și șeful diplomației UE au asigurat vineri că nu vor recunoaște presupusele anexări ale Rusiei în Ucraina și nici „referendumurile” false desfășurate sub amenințarea armelor, într-o declarație comună adoptată ca urmare a decretelor de anexare a regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie semnate de președintele Vladimir Putin, scrie Calea Europeană.

În declarația adoptată, miniștrii de externe ai G7 ai Canadei, Franței, Germaniei, Italiei, Japoniei, Regatului Unit, Statelor Unite ale Americii și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, condamnă în cei mai fermi termeni posibili războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și încălcările continue ale suveranității, integrității teritoriale și independenței Ucrainei.

Diplomații de top ai cancelariilor occidentale subliniază cum eforturile președintelui Putin de a încorpora cele patru regiuni în teritoriul Federației Ruse constituie un nou nivel cel mai redus în ignorarea flagrantă a dreptului internațional de către Rusia și încă un exemplu de încălcare inacceptabilă de către Rusia a suveranității Ucrainei, a Cartei ONU și a principiilor și angajamentelor convenite de comun acord din Actul final de la Helsinki și din Carta de la Paris.

„Nu vom recunoaște niciodată aceste presupuse anexări și nici „referendumurile” false desfășurate sub amenințarea armelor”, au precizat miniștrii.

De asemenea, miniștrii de externe occidentali asigură că vor impune costuri economice suplimentare Rusiei, vor rămâne de neclintit în sprijinul pentru dreptul Ucrainei de a se apăra împotriva războiului de agresiune al Rusiei și pentru dreptul incontestabil al acesteia de a-și revendica teritoriul de la Rusia.

Vineri, la 30 septembrie, sfidând comunitatea internațională, la Kremlin a avut loc o „ceremonie” grandioasă de semnare a decretului de anexare a regiunilor ucrainene Doneţk, Luhansk, Herson şi Zaporojie. În aceeași zi, în urma ședinței Consiliului de Securitate și Apărare Națională, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a anunțat că țara sa va depune cerere de aderare la NATO.

În context, autoritățile Republicii Moldova au condamnat cu fermitate anexarea regiunilor ucrainene - Donețk, Luhansk, Herson și Zaporojie, aflate sub ocupația ilegală a forțelor militare ruse, ca urmare a războiului injust împotriva Ucrainei.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media