Petru Iarmaliuc, despre decizia magistraților CSJ, în dosarul lui Igor Dodon: „Nu renunțăm, deoarece o singură viață și coloană vertebrală avem”

29 noiembrie 2022, 13:27 Justiție 269
Petru Iarmaliuc și Igor Dodon.  Sursa: Colaj Foto

Petru Iarmaliuc, procurorul care gestionează dosarul denumit „kuliok”, pe numele lui Igor Dodon a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook, după ce magistrații Curții Supreme de Justiție au respins demersul privind revenirea în arest la domiciliu a fostului șef al statului.

„Ce așteptări mărețe poți să ai de la mai mult de trei decenii de stat în genunchi, frică și umilință…

Da, nu este ușor să ai idealuri și să lupți pentru ele!

Da, e obositor să mergi împotriva fărădelegii!

Dar nu renunțăm, nu cedăm, deoarece o singură viață și coloană vertebrală avem”, a scris Petru Iarmaliuc pe pagina sa de Facebook.

Menționăm că, ieri, 28 noiembrie, Curtea Supremă de Justiție a respins recursul înaintat de procurori, de a reveni în arest la domiciliu a fostului președinte Igor Dodon.

Potrivit magistraților, Igor Dodon rămâne sub control judiciar pentru 60 de zile, având interdicția de a părăsi țara.

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au luat decizia, la 18 noiembrie, de a modifica măsura preventivă în privința președintelui de onoare al Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, și de a-l plasa sub control judiciar pentru un termen de 60 de zile.

Fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon a fost reținut la 24 mai, iar de atunci, timp de jumătate de an, mandatul său de arest la domiciliu a fost prelungit constant.

Amintim că, la 6 octombrie, Procuratura Anticorupție a anunțat despre trimiterea în judecată a dosarului Kuliok, în care ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, este învinuit de comiterea infracțiunii de corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al Republicii Moldova, în perioada lunii iunie 2019.

Dosarul disjuns pe două capete de acuzare în privința lui Igor Dodon a fost transmis conform competenței Curții Supreme de Justiție (CSJ) pentru examinare în fond.

Potrivit procurorilor, „lui Igor Dodon i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din Republica Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000,00 până la 1 000 000,00 dolari SUA”.

În reacție, Igor Dodon s-a declarat „total nevinovat” și spune că că va demonstra în instanță acest lucru.

Președintele de onoare al PSRM - Igor Dodon, actualmente este vizat în cadrul cauzei penale, denumit generic „Energocom”, iar la începutul lunii august dosarul a fost trimis în judecată. În cadrul acestui dosar penal, fostului șef de stat i se incriminează săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat.

Totodată, Igor Dodon este investigat într-un alt dosar, inițiat la sfârșitul lunii mai curent, fiind bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media