AIEA a publicat raportul privind situația de la centrala nucleară Zaporojie. Agenția cere stabilirea unei „zone de securitate” pentru prevenirea unui accident nuclear

6 septembrie 2022, 20:54 Ucraina 169
Directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi,.png.  Sursa: Replica Media

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a publicat marți raportul privind situația de la Centrala Nucleară Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse din luna martie. Experții care au vizitat situl săptămâna trecută cu o inspecție, au constatat că situația este „nesustenabilă” și au cerut instituirea unei „zone de securitate”' pentru prevenirea unui accident nuclear.

În raportul de 52 de pagini, experții AIEA spun că „este urgent să fie luate măsuri provizorii pentru prevenirea unui accident nuclear provocat de pagubele fizice cauzate prin mijloace militare”, referindu-se la bombardamentele asupra centralei pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc, scrie BBC.

Printre altele, raportul spune că reprezentanții AIEA au înregistrat pagube provocate de bombardamente la complexul stației din apropierea clădirilor în care sunt amplasate reactoarele:

- Rezervoare cu ulei de lubrifiere pentru turbine;

- Acoperișurile mai multor clădiri, inclusiv un garaj unde sunt amplasate vehicule de transport combustibil uzat;

- Clădiri care stochează combustibil nuclear proaspăt și combustibil solid uzat. Clădire nouă a complexului educațional;

- Cladirea in care sunt amplasate sistemele de urgenta pentru protecția fizica a statiei;

- Un container care conține un sistem de monitorizare a radiațiilor. Este situat în apropierea depozitului uscat de combustibil uzat.

Experții au „constatat cu îngrijorare că bombardamentele ar fi putut afecta structuri legate de securitate, sisteme şi componente” şi ar fi putut de asemenea să pună în pericol personalul ucrainean al centralei. Prin urmare, este nevoie de stabilirea unei „zone de protecţie şi de siguranţă nucleară” , iar „AIEA este pregătită să înceapă imediat consultările care să conducă la stabilirea unei astfel de zone”, se mai spune în raport.

Experții au stabilit în raportul lor prezența echipamentului militar rusesc pe teritoriul stației și au fost, de asemenea, martori la bombardarea Centralei.

La centrala nucleară s-au constatat avarii în diverse locuri cauzate de bombardamente, unele avarii cauzate în apropierea vaselor reactorului. În special, au fost avariate o unitate specială pentru depozitarea deșeurilor radioactive și a combustibilului nuclear proaspăt și un container care găzduiește sistemul de monitorizare a radiațiilor din depozitul de combustibil uscat uzat.

AIEA atrage atenţia în raport că personalul care operează centrala sub ocupaţie militară rusă este într-o stare psihică și fizică depresivă și are probleme cu comunicațiile și dispozitivele tehnice. Oamenii lucrează constant în condiţii de mult stres şi presiune, situaţie care „nu este sustenabilă şi ar putea conduce la erori umane cu implicaţii asupra siguranţei nucleare”, se mai arată în raport.

AIEA recomandă încetarea imediată a bombardării stației și a împrejurimilor sale, pentru a evita orice deteriorare ulterioară a centralei nucleare și a instalațiilor asociate acesteia.

Bombadamentele asupra stației ar putea duce la eliberarea de materiale radioactive în atmosferă și la consecințe comparabile cu rezultatele dezastrului de la centrala nucleară de la Cernobîl, insistă AIEA.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media