Zelenskiy: „Forțele armate ale Ucrainei trebuie să elibereze încă aproximativ 2.000 de așezări”

22 noiembrie 2022, 21:35 Ucraina 159
Vladimir Zelenskiy.  Sursa: ukrinform.ua

Forțele armate ale Ucrainei trebuie să recucerească încă două mii de așezări capturate de teroriștii ruși, a declarat președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, în fața participanților la cel de-al 104-lea Congres al primarilor și șefilor municipalităților din Franța. Liderul de la Kiev a spus că armata ucraineană a reușit să elibereze peste 1.800 de așezări de sub ocupația rusă, în care rușii au minat și furat tot ce au putut, scrie UNIAN.

„În total, există aproximativ două mii de orașe și sate pe care încă trebuie să le eliberăm și să le restauram. Cel puțin zeci dintre ele au fost complet distruse de loviturile armatei ruse, precum Mariupol sau Volnovaha”, a spus Zelenskiy.

El a subliniat că Rusia, prin războiul său, caută nu doar să-și însușească pământul și resursele ucrainene, aceasta este o ciocnire a „două atitudini opuse față de oameni și față de viață”.

Potrivit președintelui, Rusia aduce represiuni, agresiuni, iar oamenilor le fură nu numai proprietățile.

„Există mii de exemple, în special, despre modul în care armata rusă a împușcat case sau mașini pe drumuri. Există mii de dovezi că mineritul și distrugerea infrastructurii energetice, medicale, educaționale și de altă natură în Ucraina este o politică rusă conștientă. Ei își doresc ca ucrainenii pur și simplu să nu poată trăi pe acest pământ. Acum, înainte de iarnă, ne confruntăm cu una dintre cele mai mari amenințări dintr-un război la scară largă - teroarea rusă a rachetelor a distrus aproape jumătate din infrastructura noastră energetică. Și știm că Kremlinul a stabilit sarcina să lovească în continuare instalațiile energetice.” a remarcat Zelenskiy.

El a subliniat că Rusia vrea să facă cu întregul teritoriu al Ucrainei ceea ce face cu orașele și satele ocupate - vrea să distrugă viața.

„Pentru a trece peste această iarnă și pentru a împiedica Rusia să transforme frigul într-o armă a terorii și a subjugării, avem nevoie de multe lucruri - de la generatoare de diferite capacități până la starlinks. Pentru noi, aceasta nu este doar o chestiune de tehnologie. Pentru Ucrain , aceasta este protecția împotriva terorii. Vă îndemn să fiți specifici în a ajuta și susține apărarea orașelor și comunităților noastre împotriva terorii. Împreună putem face acest lucru cu siguranță", a îndemnat Zelensky.

În acest an, la eveniment participă aproximativ 10.000 de aleși locali și 500 de membri ai presei. În plus, este așteptată participarea președintelui francez Emmanuel Macron, a premierului Elisabeth Born, a senatorilor, deputaților și miniștrilor.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media