Ministerul Infrastructurii al Ucrainei: Peste 3 milioane de tone de produse agricole au fost exportate din porturile ucrainene către Europa, Asia și Africa, de la semnarea Acordului cu Turcia

14 septembrie 2022, 18:30 Ucraina 72
Depozit de grâu.  Sursa: www.unian.net

Pe parcursul celor 1,5 luni de funcționare al „coridorului de cereale”, 3,1 milioane de tone de produse agricole au fost deja exportate prin porturile din Odesa . Un total de 134 de nave cu produse agricole pentru țări asiatice, europene și africane au părăsit porturile ucrainene, potrivit Ministerului Infrastructurii al Ucrainei, scrie Hromadske.

Astfel, 71 de nave cu 1,4 milioane de tone de produse agricole au fost trimise în țările asiatice. Alte 44 de nave cu 1,1 milioane de tone de produse au fost trimise în Europa și 19 nave cu 0,6 milioane de tone de produse au fost trimise în Africa.

În ceea ce privește direcția exporturilor către Africa, Guvernul ucrainean raportează următoarele date:

  • Egipt — 10 nave cu 274.000 de tone de produse;
  • Sudan — 3 nave, 115.000 tone;
  • Kenya — 1 navă, 50 mii tone;
  • Algeria — 1 navă, 44.000 tone;
  • Yemen — 1 navă, 38.000 tone;
  • Somalia — 1 navă, 29.000 tone;
  • Djibouti — 1 navă, 23 mii tone;
  • Libia - 1 navă, 17 mii de tone.

La 14 septembrie, cinci nave cu 153.000 de tone de alimente au părăsit porturile Odesa, Ciornomorsk și Pivdenni în cadrul inițiativei cerealelor. Acestea se îndreaptă spre țările din Asia și Europa.


Amintim că Ucraina a semnat un acord cu Turcia și ONU privind exportul sigur de cereale prin Marea Neagră. Rusia a semnat un Acord în oglindă cu ONU și Turcia. Ucraina și Federația Rusă nu au semnat Acorduri între ele.

Acordul prevede deblocarea a trei porturi ucrainene — Odesa, Ciornomorsk și Pivdenni — pentru exportul de cereale și alimente. Controlul asupra porturilor rămâne în mâinile părții ucrainene.

În porturi vor fi doar nave care asigură exportul de cereale și alimente aferente și îngrășăminte. În Turcia, Centrul Comun de Coordonare inspectează navele care vin din Ucraina.

Prima navă după 24 februarie cu cereale ucrainene a părăsit portul Odesa pe 1 august. De atunci, navele livrează în mod regulat produse agricole ucrainene cumpărătorilor străini.

Alina
publicat de:
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media