LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 205. Mai mulți colaboraționiși ruși, între care pretinsul procuror general al republicii separatiste Luhansk, au fost lichidați de forțele ucrainene; Cadavre ale soldaților ucraineni îngropați cu mâinile legate, găsiți la Izium

16 septembrie 2022, 07:32 Ucraina 340
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 205-a zi de rezistență împotriva invaziei rusești. La examinarea împrejurimilor orașului Izium, eliberat de armata ucraineană, au fost găsite numeroase locuri de înmormântare spontane ale localnicilor morți.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit joi la Kiev, l-a asigurat pe președintele Vladimir Zelenskiy și pe toți ucrainenii că Uniunea Europeană va sprijini Ucraina față de agresiunea rusă atât timp cât va fi necesar. Ea și-a exprimat, de asemenea, speranța că Vladimir Putin va fi adus în fața instanței internaționale pentru crimele comise.

Krivoy Rog a fost bombardat de două ori pe parcursul zilei de ieri, oficialii orașului spun că armata rusă a vizat din nou instalațiile de apă. Ucraina susține că scopul unor astfel de lovituri este terorizarea populației civile și cere țărilor occidentale să furnizeze sisteme de apărare antirachetă.

SUA oferă 600 de milioane de dolari ajutor militar Ucrainei.

UPDATE 21:53. Oamenii din Ucraina și din lume „merită să știe cum au murit exact cei îngropați în pădurea de lângă Izium”, a declarat astăzi Marie Struthers, directoarea Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală, într-un comunicat.

„Pentru fiecare ucidere ilegală sau altă crimă de război, trebuie să existe justiție și reparație pentru victime și familiile acestora, precum și un proces echitabil și răspundere pentru autorii suspectați”, a spus Struthers.

De când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, Amnesty International a documentat o serie de încălcări ale dreptului umanitar de către forțele ruse, inclusiv atacuri ilegale asupra civililor, clădirilor rezidențiale și infrastructurii civile, crime ilegale și alte crime de război.

„Cei care comit sau ordonă crime conform dreptului internațional ar trebui să-și amintească: nu există un termen de prescripție, iar justiția le va ajunge din urmă”, a spus Struthers.

„Pentru a asigura dreptatea și repararea victimelor, procesele celor suspectați de crime de război trebuie să respecte standardele internaționale pentru un proces echitabil”, a mai adăugat ea.


UPDATE 20:20. În groapa comună din Izium, aproximativ 99% dintre cadavrele exhumate astăzi au prezentat semne de moarte violentă, a declarat Oleg Sinegubov, guvernatorul regional, pe Telegram.

„Aceasta este teroare sângeroasă și brutală”, a spus el. Sinegubov a descris câte dintre morminte nici măcar nu erau marcate cu nume, ci doar cu numere.

În timp ce autoritățile au spus că unii dintre cei îngropați la locul mormântului au fost probabil uciși în urma bombardamentelor și a loviturilor aeriene, anchetatorii s-au pregătit pentru ce e mai rău, după descoperirile de civili morți care poartă semne de tortură în Bucha și alte teritorii ocupate anterior.

Sinegubov a spus că astăzi exhumerii au descoperit mai multe cadavre cu mâinile legate la spate și o persoană „cu o frânghie în jurul gâtului”. „Evident că acești oameni au fost torturați și executați”, a spus el. „Sunt și copii printre cei îngropați”.

Anchetatorii vor efectua expertize medico-legale asupra cadavrelor exhumate. „După ce identitățile morților vor fi identificate, toți vor fi îngropați”, a spus Sinegubov. „Fiecare moarte va fi investigată și va deveni o dovadă a crimelor de război ale Rusiei în instanțele internaționale”.


UPDATE 19:29. Câteva teze din discursul lui Vladimir Putin de la conferința sa de presă după summitul SCO de la Samarkand.

- Rusia deocamdată (așa cum se subliniază într-un citat din RIA Novosti) răspunde cu reținere la atacurile ucrainene asupra infrastructurii și la atacurile teroriste.

- Putin, despre declarațiile de la Kiev despre contraofensivă: să vedem cum se termină.

- Putin a spus că nu este familiarizat cu proiectul ucrainean privind garanțiile de securitate.

- Rusia a fost, în general, de acord că securitatea Ucrainei ar trebui să fie garantată de marile puteri, dar apoi a fost pusă în spate.

- Zelensky a anunțat că nu este pregătit și nu vrea să vorbească cu Rusia, ei bine, nu este gata, nu este nevoie - Putin.

- pentru ca întâlnirea cu Zelensky să aibă loc, Kievul trebuie să fie de acord, dar refuză să negocieze.

- planul operațiunii speciale nu este supus ajustării, pe parcurs se iau decizii operaționale, scopul principal este eliberarea Donbasului, operațiunea ofensivă nu se oprește aici, dar nu ne grăbim.


UPDATE 18:40. Vladimir Zelenskiy: „Astăzi, lumea trebuie să vadă ce a lăsat în urmă armata rusă. Peste 400 de morminte se află în pădurea de lângă Izium. Încă nu știm exact câte cadavre sunt...

Rusia a devenit deja cea mai mare sursă de terorism din lume și nicio altă putere teroristă nu lasă în urmă atât de multe morți. Acest lucru trebuie recunoscut legal. Lumea trebuie să acționeze. Rusia trebuie să fie recunoscută ca stat sponsor al terorismului”.


UPDATE 18:30. Comisarul pentru Drepturile Omului al Radei Supreme a Ucrainei, Dmitri Lubineț, a anunțat că la Izium, alături de gropi comune ale civililor, a fost găsiți și soldați ucraineni îngropați cu mâinile legate, transmite BBC.

Lubineț a declarat că el însuși a văzut aproximativ 20 de cadavre ale soldaților ucraineni au fost găsite cu mâinile legate la spate. Potrivit lui Lubineț, au fost torturați înainte de a fi împușcați.

Nu există încă fotografii, videoclipuri sau alte dovezi ale cuvintelor lui Lubineț, dar acesta, vorbind după-amiaza în fața unui grup mare de jurnaliști sosiți la Izium, le-a spus că ei înșiși vor putea verifica totul.

Autoritățile ucrainene, inclusiv președintele Zelenskiy, spun că au găsit mormintele a peste 400 de persoane în apropiere de Izium. Până acum, se presupune că cei mai mulți dintre ei au murit sub bombardamentele rusești în această primăvară, când rușii au preluat orașul.


UPDATE 17:50. După ce armata ucraineană a împins frontul în regiunea Harkiv ca urmare a contraofensivei, Căile Ferate Ucrainene (Ukrzaliznytsia) au restabilit traficul de pasageri între Harkiv și orașele de la est și nord de acesta.

După cum a raportat vineri Ukrzaliznytsia, din 19 septembrie trenurile de navetiști vor începe să circule între Harkiv și orașul Chuguev, precum și între Harkiv și suburbia sa Dergachi.

Înainte de ofensiva din septembrie a armatei ucrainene, Chuguev era un oraș de primă linie, dar acum frontul s-a îndepărtat la zeci de kilometri de acesta. Dergachi este o suburbie de nord a Harkivului și a fost, de asemenea, aproape de linia frontului până când armata rusă a părăsit această parte a regiunii Harkiv săptămâna trecută.


UPDATE 17:04. Cele mai importante evenimente până la această oră:

- Trupele ruse au bombardat cartierele Sloboda și Kiev din orașul Harkiv, doi adulți și doi copii de 5 și 17 ani au primit răni ușoare de schije, spun autoritățile ucrainene.

- În regiunea Dnipropetrovsk, potrivit autorităților, raioanele Nikopol și Krivoy Rog au fost supuse bombardamentelor nocturne.

- Procurorul general al autoproclamatei Republici Populare Luhansk Serghei Gorenko a murit într-o explozie în biroul său. A murit și adjunctul său Ekaterina Steglenko.

- La Berdiansk, viceprimarul numit de Rusia Oleg Boiko și soția sa, Liudmila Boiko, care a condus comisia electorală pentru organizarea unui referendum pro-rus, au fost uciși. Potrivit lui Vladimir Rogov, un reprezentant al administrației de ocupație, aceștia au fost uciși în apropierea garajului lor din microdistrictul Kolonia.

- În Herson, clădirea administrației a fost bombardată. Kirill Stremousov, adjunctul șefului administrației de ocupație a regiunii Herson, a declarat că atacul cu rachetă a lovit biroul său. El nu a fost rănit, trei persoane au fost ucise, potrivit autorităților de ocupație.

- În Melitopol - o explozie. Potrivit primarului ucrainean al orașului, Ivan Fedorov, în zona aerodromului a fost observat fum. Vladimir Rogov, un purtător de cuvânt al administrației desemnate de Rusia a regiunii Zaporojie, a raportat și el explozia, dar susține că explozia a fost controlată.

- Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului dorește să trimită o echipă la Izium pentru a verifica afirmațiile Ucrainei conform cărora o groapă comună a fost descoperită de trupele ruse după ce orașul a fost recucerit. Anterior, autoritățile ucrainene au raportat că în pădurea de lângă Izium au fost găsite circa 450 de morminte.

- De la începutul războiului din Ucraina, 384 de copii au murit, peste 1.137 de copii au fost răniți, potrivit Parchetului General al Ucrainei.


UPDATE 15:25. Pe lângă așa-zisul Procuror General, Serghei Gorenko, în urma exploziei a decedat și adjuncta sa, Ekaterina Steglenko.


UPDATE 15:10. În Berdeansk, al doilea oraș-port ca mărime ucrainean la Marea Azov, ocupat de Rusia, a fost lichidat adjunctul administrației militare ruse din localitate, Oleg Boiko și soția sa, Ludmila Boico. Femeia conducea la rândul său staff-ul local privind organizarea referendumului de aderare la Federația Rusă.

„Sursele media ale ocupanților au confirmat decesul vicepreședintelui pseudo-CAA și al soției sale”, a transmis Consiul orașului Berdiansk.UPDATE 14:55. Majoritatea persoanelor găsite în groapa comună din orașul Izium sunt civili, a declarat vineri șeful poliției ucrainene, pe baza unei estimări preliminare, transmite Reuters.

Întrebat dacă groapa comună conținea în principal civili sau soldați, șeful poliției, Igor Klimenko, a declarat într-o conferință de presă că „la o estimare preliminară, civili. Deși avem informații că acolo sunt soldați, încă nu am recuperat nici măcar unul”.


UPDATE 14:45. Presa de stat rusă relatează că așa-zisul Procuror General al Republicii separatiste Luhansk, Serghei Gorenko, a decedat în urma exploziei care s-ar fi produs în biroul său.

Gorenko avea 40 de ani și era originar din localitatea Doljansk, regiunea Luhansk. Potrivit informațiilor publice, ar fi ocupat funcția respectivă din 2017, iar până în 2014 a ocupat mai multe poziții în cadrul structurilor regionale ale Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei. Informația nu a fost confirmată oficial.


UPDATE 14:20.Ministerul rus al Apărării susține că trupele sale au distrus cartierul general și baza de antrenament a unui centru separat de operațiuni speciale ucrainene „Sud”, lângă Ociakovo.

„În zona localității Ociakovo, regiunea Nikolaev, au fost distruse sediul și baza de instruire a unui centru separat pentru operațiuni speciale „la sud” al Forțelor Armate ale Ucrainei”, a menționat departamentul. De asemenea, lângă Nikolaev, forțele aeriene rusești au lovit punctele de desfășurare a celei de-a 28-a brigăzi de infanterie motorizată a Forțelor Armate ale Ucrainei, transmite agenția rusă de presă Ria Novosti.

Partea ucraineană nu a comentat deocamdată atacurile.


UPDATE 14:00. Nexta a republicat imagini de la agenția RIA Novosti, care pretinde să arate consecințele unei explozii în centrul orașului Herson. În imagini se vede că arde o clădire folosită de autoritățile impuse de Rusia acolo.


UPDATE 13:45. Serviciul ucrainean al Frontierei de Stat a anunțat, vineri, într-un comunicat, că o navă civilă a descoperit o plută de salvare pentru 20 de persoane de pe crucișătorul rusesc „Moskva”, scufundat în luna aprilie în Marea Neagră.

„În Marea Neagră a fost descoperită o construcție care a fost ținută pe linia de plutire doar de mai multe veste de salvare legate. Pe plută era o vâslă deteriorată de coroziune, cilindri pentru pomparea aerului, dar și o geantă impermeabilă în care se aflau monede rusești și elemente ale uniformelor marinarilor. Pe veste și uniforme erau numerele de indentificare a luptătorilor”, se arată în comunicat.

„Se pare că pluta a fost defectă și invadatorii (n.r. – rușii), încercând să scape pe ea, au recurs la măsuri disperate. Se pare că, pentru a menține ambarcațiunea defectă pe linia de plutire, marinarii ruși și-au scos vestele de salvare (ceea ce este strict interzis) și le-au atașat de plută pentru a-și menține flotabilitatea”, se mai arată în comunicatul grănicerilor ucraineni.


UPDATE 13:25. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a lăudat forțele armate ale Ucrainei pentru că au respins trupele ruse la Harkiv și a acuzat din nou Rusia de crime de război.

„Începând de astăzi, aproape întreaga regiune [Harkiv] este de-ocupată. A fost o mișcare fără precedent a războinicilor noștri – ucrainenii au reușit din nou să facă ceea ce mulți considerau imposibil. Armata rusă se află în regiunea Harkiv de mai bine de cinci luni. Și în acest timp, ocupanții nici nu au încercat să facă nimic pentru oameni. Ei doar au distrus, doar au deposedat, doar au luat. Au lăsat în urmă sate devastate, iar în unele dintre ele nu există nici o casă întreagă.

Rusia nu poate aduce nimic altceva decât genocid. Rusia a negat în mod repetat că a lovit în civili și în infrastructura civilă de când a invadat Ucraina în februarie, în ceea ce ea descrie drept o „operație militară specială”.


UPDATE 13:10. ONU intenționează să trimită observatori pentru drepturile omului la Izium, unde autoritățile spun că au găsit o groapă comună care conține 440 de cadavre.

„Observatorii își propun să meargem acolo pentru a încerca să stabilească ceva mai multe despre ceea ce s-ar fi putut întâmpla”, a declarat reprezentanta biroului ONU Liz Throssell într-un briefing de presă la Geneva.


UPDATE 12:55. Contraofensiva Ucrainei împotriva trupelor ruse a fost foarte eficientă, a declarat vineri Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dar a avertizat că națiunile ar trebui să se pregătească pentru un război pe termen lung, informează The Guardian.

„Este, desigur, extrem de încurajator să vezi că forțele armate ucrainene au reușit să recupereze teritorii și să lovească, de asemenea, în spatele liniilor rusești”, a declarat Jens Stoltenberg la radio BBC. „În același timp, trebuie să înțelegem că acesta nu este începutul sfârșitului războiului, trebuie să fim pregătiți pentru un conflict pe termen lung”, a precizat Jens Stoltenberg.


UPDATE 12:30. Cel puțin șase civili au murit în regiunea Donețk, în urma bombardamentelor rusești, susține Pavlo Kirilenko, şeful administraţiei militare regionale Doneţk.

El a anunțat vineri că, în urma bombardamentelor rusești din ultimele 24 de ore, cel puțin 6 persoane au murit și alte 11 au fost rănite în regiunea Donețk.

„Pe 15 septembrie, rușii au ucis cinci civili din regiunea Donețk: la Selidovo, Krasnogorivka, Mariința, Soledar și Bahmut. Încă 6 persoane au fost rănite. În prezent, este imposibil de stabilit numărul exact al victimelor din Mariupol și Volnovas”, a notat Pavlo Kirilenko.

„La miezul nopții (n.r. – de joi spre vineri), rachetele antiaeriene Smerch și S-300 au lovit Selidovo – un mort și cinci răniți. Rachetele au lovit 32 de clădiri cu cinci etaje, o școală, o sală de sport și o grădiniță”, a transmis, ulterior, Pavlo Kirilenko.


UPDATE 12:15. Ministerul Afacerilor Interne al Ucrainei nu poate confirma astăzi informațiile despre presupusa detenție a profesorilor ruși în teritoriile deja eliberate ale regiunii Harkiv, în special, în Kupiansk, a spus prim-adjunctul ministrului de Interne, Evgheni Enin,relatează un corespondent Ukrinform.

„Astăzi nu pot confirma detenția profesorilor ruși nici în Kupiansk, nici în alte așezări din regiunea Harkiv. Poliția nu este la curent cu astfel de fapte”, a spus el.

Prim-viceministrul a remarcat că toți cei care i-au ajutat pe invadatori ar trebui să fie trași la răspundere. „Am primit liste de colaboratori din unele orașe eliberate, care au colaborat cu inamicul și am confirmat deja activitățile de colaborare a cel puțin 21 de persoane.

„Lucrările în această direcție continuă”, a spus Enin. El a menționat că rușii au fugit atât de repede din regiunea Harkiv încât au lăsat multe documente care, de fapt, oferă dovezi ale crimelor comise de ei.


UPDATE 11:55. Forțele Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei susțin că dețin dovezi despre utilizarea dronelor iraniene „Shahed 136” și alte modificări de către armata rusă, spune Iuri Ignat, un reprezentant al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, citat de Ukrinform.

„În ceea ce privește Iranul, da, există dovezi că armata rusă chiar primește și folosește deja (n.red. dronele). Am văzut deja un UAV doborât - acesta este Shahed 136, o muniție cărată de o dronă, e o dronă kamikaze. Este clar că ținta este extrem de complexă și sunt necesare sisteme suplimentare pentru a o doborî. În plus, din nou, este nevoie de vigilența soldaților noștri”, a subliniat Ignat.


UPDATE 11:30. Trupele ruse au suferit pierderi grele în Luhansk, relatează guvernatorul regiunii Serghei Gaidai. Oficialul ucrainean a transmis, pe canalul său de Telegram, că în urma atacurilor în zona Perevalsk, a fost lovită o cazarmă din Lisiceansk, după care localnicii au văzut camioane „supraaglomerate” cu cadavre ale soldaților ruși fiind scoase din zonă.

„Televiziunea de ocupație din Luhansk nu vorbește despre pierderile masive ale invadatorilor după pagubele provocate de forțele de apărare în locurile de concentrare a trupelor rusești. Astfel, ca urmare a unor lovituri eficiente de înaltă precizie în regiunea Perevalsk, cadavrele soldaților ruși au fost scoase în camioane supraaglomerate. O lovitură a fost înregistrată și în cazarma din Lisiceansk”, a subliniat Gaidai.

Guvernatorul a adăugat că invadatorii nu i-au informat pe locuitorii așa-zisei „republici” despre pierderile semnificative ale rușilor în direcția Slobojanskoe. Astfel, potrivit acestuia, regimentele 202 și 204 de puști din corpul 2 de armată al forțelor de ocupație care au participat la ostilități au fost retrase de urgență și sunt supuse desființării.

La fel, Gaidai notează că din cauza numărului mare de răniți din Novoaidar, instituțiile medicale civile, inclusiv un spital de copii, sunt transformate de urgență în spitale militare.


UPDATE 11:10. La Izium, armata rusă a distrus, peste 70% din clădiri, dar viața se întoarce acolo după instalarea drapelului ucrainean, transmite comisarul Parlamentului ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubinets.

Potrivit acestuia, localnicii sunt sincer recunoscători și se bucură de întoarcerea autorităților ucrainene în aceste teritorii.

„În timp ce eu și echipa mea eram în oraș, militarii, împreună cu anchetatori și localnicii, au identificat mai multe locuri în care au avut loc crime de război. Camere de tortură amenajate la subsol, lângă case, unde femei și bărbați au fost nevoiți să depună mărturii împotriva armatei ucrainene. De ce să facă asta oamenii care au controlat complet orașul - nu se știe”, a precizat Ombudsmanul.

Lubinets a remarcat că la fața locului lucrează nu numai autoritățile de stat ucrainene, utilitățile publice și geniștii, aici au venit și jurnaliști ucraineni și străini pentru „ca întreaga lume să poată vedea crimele pe care Federația Rusă le continuă comită în Ucraina”.

„Dacă cineva credea că s-au oprit la Bucha, nu este așa. Conducerea politică și militară rusă recompensează criminalii de război, le dă drept exemplu, răspândind astfel practica crimelor în masă împotriva populației civile. S-au strâns multe dovezi, iar această muncă continuă și astăzi”, a precizat Lubinets.


UPDATE 10:35. Șeful poliției regionale, Serghei Botvinov, a declarat pentru Sky News că este vorba despre aproximativ 440 de cadavre.

Andrii Ermak, șeful cancelariei prezidențiale din Ucraina, a anunțat, la rândul său, că toate cadavrele vor fi exhumate și trimise pentru expertiză medico-legală.

Între timp, pe rețelele sociale au început să apară imagini.


UPDATE 10:15. Cel puțin 400 de cadavre au fost descoperite într-o pădure din afara orașului Izium, după retragerea rușilor, o parte dintre ele fiind într-o groapă comună, iar altele fiind în morminte cu cruci simple de lemn, majoritatea marcate doar cu cifre, conform autorităților ucrainene.

Anunțul inițial a fost făcut joi noapte de către președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, care a spus că astăzi vor exista mai multe „informații verificate și clare” despre gropile la Izium. Zelenskiy a comparat Izium cu orașele Bucha și Mariupol, devenite simboluri ale atrocităților invaziei rusești în Ucraina.


UPDATE 09:50. ISW: Ucraina pune o presiune din ce în ce mai mare pe pozițiile și logistica Rusiei în estul regiunii Harkiv, nordul Luhanskului și din estul regiunii Donețk.

În cea mai recentă actualizare, Institutul pentru Studierea Războiului scrie că „forțele ruse din estul Ucrainei se vor lupta probabil să-și mențină liniile defensive dacă Ucraina continuă să le împingă mai spre est”.

Între timp, Kremlinul continuă să caute modalități de a recruta luptători la nivel local „în loc să stabilească condiții pentru mobilizarea generală”, a spus ISW.


UPDATE 09:35. Canalele de Telegram ruse au distribuit de dimineață un material video cu cel puțin opt autobuze ale sistemului de penitenciare din Rusia văzute pe drumurile din regiune Tambov, despre care scriu că ar transporta la antrenamente militare deținuții recrutați pentru a lupta în Ucraina.

„400 de prizonieri din coloniile din regiunea Tambov au fost duși ieri la „școala de pregătire, într-una din regiunile de sud ale Rusiei”. Tot alaltăieri, un convoi de 12 autobuze FSIN cu lumini intermitente a fost văzut la Belgorod”, transmite canalul de Telegram Topor.

Potrivit celor de la NEXTA, prizonierii ar fi transportați la instruire „probabil la baza Grupului „Wagner” din Krasnodar”.


UPDATE 09:20. Șeful Grupului militar privat Wagner, Evgeni Prigojin, a venit cu o reacție după ce în presă au apărut dovezi ale faptului că recrutează deținuți din închisorile rusești pentru a lupta în Ucraina, ceea ce a generat un val de critici.

Într-un mesaj publicat de compania sa „Concord” pe o rețea de socializare, a confirmat acțiunile de recrutare și a transmis că cei care critică implicarea grupării sale și a prizonierilor în război, nu au decât să-și trimită proprii copii pe front.


UPDATE 08:55. În regiunea Belgorod din satul Valuyki, ca urmare a bombardamentelor și a operațiunii ulterioare de apărare aeriană, o persoană a fost ucisă, alte două au fost rănite, a declarat guvernatorul Veaceslav Gladkov.

Potrivit acestuia, în urma bombardamentelor, o substație a fost avariată, alimentarea cu energie electrică a orașului a fost întreruptă, opt case particulare și trei mașini au luat foc.

Până dimineață, curentul electric a fost restabilit „instituțiilor sociale și clădirilor rezidențiale”. Gladkov a dat vina pe forțele ucrainene pentru bombardamente.

De la începutul războiului, liderii regiunilor de graniță ruse au raportat bombardamente aproape zilnic, dând vina pe armata ucraineană pentru asta. Autoritățile ucrainene nu comentează aceste acuzații.


UPDATE 08:40. În cursul zilei de 15 septembrie, armata ucraineană a distrus 71 de invadatori ruși pe frontul de sud, precum și 27 de piese de arme și echipamente ale rușilor, a informat Comandamentul „Sud”.

Forțele icrainene au confirmat că în timpul zilei trupele de ocupație ruse din sud au pierdut: 5 rezervoare; 14 unități de vehicule blindate; sistem de lansare multiplă de rachete „Grad”; instalația de artilerie și mortar autopropulsată „Nona-S”; suport pentru pistol autopropulsat „Carnation”; instalația autopropulsată antiaeriană „Shilka”; două obuziere „Msta-B”; două mortare de 120 mm


UPDATE 08:03. În ultimele 24 de ore, Rusia a lansat 11 lovituri cu rachete pe teritoriul Ucrainei, anunță Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

„Inamicul lovește zonele rezidențiale și infrastructura civilă, încălcând normele Dreptului Internațional Umanitar, legile și obiceiurile de război. În ultimele 24 de ore, infrastructura a peste 30 de așezări a suferit din cauza loviturilor aeriene și cu rachete și a utilizării MLRS de către inamic. În special, Konstantinovka, Druzhkovka, Kupyansk , Seversk, New York, Marinka, Gulyaipol, Mirny și Bolshoy Artakovo. Inamicul a lansat 11 rachete, 15 lovituri aeriene și a efectuat 96 de atacuri de la sistemele de artilerie cu rachete asupra obiectelor de pe teritoriul Ucrainei”, se arată în raport.


UPDATE 07:30. Președintele american Joe Biden a aprobat un alt pachet de ajutor militar de 600 de milioane de dolari pentru Ucraina.

Pachetul include sisteme de rachete HIMARS, sisteme de viziune nocturnă, echipamente de deminare, obuze de artilerie și alte echipamente. Pentagonul a mai raportat că noul pachet include pregătirea armatei ucrainene.

De la începutul invaziei ruse, Washingtonul a oferit aproximativ 15 miliarde de dolari în ajutor militar Kievului.


UPDATE 07:25. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a spus că Ucraina și UE ar trebui să răspundă împreună provocărilor energetice din iarna viitoare.

„Am discutat problema provocărilor energetice. Vedem cum inamicul rus ne atacă acum centralele electrice, infrastructura energetică. Și vor fi multe provocări pe tot parcursul iernii. Aici trebuie să lucrăm cu toții și să lucrăm împreună. Și țările UE au provocări dificile. Și înțelegem că ar trebui să ne ajutăm cu toții unii pe alții", a declarat Zelenskiy la o conferință de presă susținută împreună cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Kiev.


UPDATE 07:00. La examinarea împrejurimilor orașului Izium, eliberat de armata ucraineană, au fost găsite numeroase locuri de înmormântare ale localnicilor morți.

Acest lucru a fost anunțat joi de șeful departamentului de investigații al poliției din regiunea Harkiv, Serghei Bolvinov, și de comisarul pentru persoane dispărute, Oleg Kotenko. Iar fotografiile au fost publicate de Radio Liberty, Current Time și Voice of America (toate cele trei publicații sunt recunoscute în Rusia drept „agenți străini”).

Bolvinov spune că printre morți se numără atât soldați ucraineni, cât și civili. Au murit din diverse motive: ca urmare a bombardamentelor, din cauza exploziilor, unii au fost împușcați.

„Este prea devreme să vorbim despre identificarea morților - exhumarea tocmai a început”, a punctat Bolvinov.

Kotenko spune că armata rusă a filmat mormintele mai devreme, iar după ce au părăsit Izium, ucrainenii știau deja unde să caute.

„Există un registru care ne va ajuta să găsim unde au fost înmormântați. Lucrăm la asta acum și cred că vom găsi aceste liste și vom înțelege că acesta este genul de persoană pentru care i s-a dat un număr și nu un nume de familie”, spune el.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august,1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie și 15 septembrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media