VIDEO/ Zelenskiy, discurs istoric în Parlamentul European: „Ucraina victorioasă va deveni parte a UE”

9 februarie 2023, 14:43 Externe 255
Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy se adresează Parlamentului European, în timpul celei de-a doua călătorii internaționale de la invazia Ucrainei de către Rusia, la Bruxelles. 9 februarie 2023.  Sursa: Alain Rolland/Pool via REUTERS

Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a ținut joi la Bruxelles, în plenul Parlamentului European, un discurs emoționant în care a mulțumit Uniunii Europene şi cetăţenilor săi pentru sprijinul acordat Ucrainei şi pentru găzduirea refugiaților care au fugit din calea conflictului. Totodată, liderul de la Kiev, a cărei armată luptă împotriva invaziei ruse de aproape un an, a amintit că apărarea teritoriului ucrainean înseamnă de asemenea şi apărarea Europei și și-a exprimat convingerea că ţara sa se va alătura Uniunii Europene după ce va ieşi victorioasă din acest război.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a apărut în plenul Parlamentului UE, fiind întâmpinat cu aplauze lungi și strigăte de „bravo”.

„Modul în care ați condus această țară în ultimul an de război teribil a fost o inspirație pentru poporul vostru și pentru oamenii din fiecare colț al lumii”, a spus președinta Parlamentului European Roberta Metsola în declarația sa de deschidere a ședinței. M

Metsola a subliniat că viitorul Ucrainei în Europa este o problemă soluționată și UE va face tot posibilul pentru a-și ajuta aliatul pe plan militar și diplomatic.

Șefa Parlamentului European a susținut apelul Ucrainei pentru mai multe arme și a îndemnat țările UE să nu întârzie furnizarea de aviație către Ucraina.

„Cunoaștem sacrificiul pe care poporul vostru l-a îndurat pentru Europa și trebuie să îl onorăm nu doar prin cuvinte, ci și prin acțiune”, a spus ea, adăugând că acest lucru ar trebui să includă „avioanele de care aveți nevoie pentru a proteja libertatea pe care prea mulți au luat-o de bună”, a declarat ea.

În discursul său, președintele Ucrainei a spus că absolut fiecare persoană din Europa și din întreaga lume - de la politicieni și militari la studenți și activiști - care a făcut măcar ceva pentru Ucraina, a contribuit nu doar la victoria poporului ucrainean, ci la victoria comună. El a mulțumit europarlamentarilor și cetățenilor europeni pentru că au crezut în forțele Ucrainei.

„Ne apărăm pe câmpul de luptă, noi, ucrainenii, împreună cu voi”, a spus el, adăugând că țara sa, împreună cu Europa, „se apără împotriva celei mai mari forțe antieuropene din lumea modernă”.

Președintele ucrainean le-a spus parlamentarilor europeni că Rusia dorește să readucă în Europa xenofobia din anii ‘30 și ‘40. „Răspunsul nostru la acest lucru este nu. Ne apărăm. Trebuie să ne apărăm”, a precizat Zelenskiy.

Liderul de la Kiev a mai spus că Rusia vrea să distrugă stilul de viață ucrainean și european.

Putin încearcă să „anihileze” valorile europene prin „război total”. „Nu vom permite asta”, a spus președintele Ucrainei. Zelenskiy l-a descris pe președintele rus Vladimir Putin ca fiind „un dictator care dispune de resurse și rezerve masive de arme sovietice și de arme provenite de la regimuri dictatoriale – în special din Iran”.

„Pentru a putea lupta astfel, Kremlinul a încercat în mod cinic și deliberat, an după an, pas după pas, să elimine ceea ce noi considerăm a fi valorile noastre în Europa”, a spus președintele ucrainean.

Zelesnkiy a făcut și un apel ca țara sa să devină parte a Uniunii Europene. „Vrem să venim acasă în Europa”, a spus el, subliniind că Ucraina împărtășește valori comune cu Europa, mai degrabă decât cu Rusia.

Chiar la începutul războiului, când agresorii ruși începuseră deja să se lovească de apărarea ucraineană, a spus Zelenskiy, europenii și-au arătat atitudinea față de ceea ce se întâmplă, atribuind Ucrainei statutul de țară candidată la UE.

„A fost un gest puternic de susținere, iar Kievul va face tot posibilul pentru ca nimeni să nu se îndoiască vreodată de faptul că Ucraina este o țară europeană care își merită locul în rândul aliaților care împărtășesc principii comune de democrație, viață și viziune asupra lumii”, a declarat președintele ucrainean.



Zelesnkiy a vizitat miercuri, 8 februarie, Londra şi Parisul, iar astăzi a participat la un summit al şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană, în capitala Belgiei, unde urmează să ceară țărilor UE să livreze Kievului avioane de luptă pentru a face faţă noii ofensive a armatei ruse.

În același timp, Rusia a denunţat joi implicarea din ce în ce mai mare a ţărilor europene în conflictul din Ucraina prin livrările lor de armament către guvernul de la Kiev, dar a subliniat că aceasta nu o va împiedica să-şi ducă la îndeplinire obiectivele campaniei sale militare în ţara vecină, avertizând că ucrainenii vor fi cei care vor avea de suferit dacă Marea Britanie sau alte ţări occidentale vor furniza avioane de luptă Kievului, relatează EFE şi Reuters.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media