LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 110. Aproximativ 1.200 de cadavre, inclusiv cele găsite în gropi comune, nu au fost încă identificate

13 iunie 2022, 08:09 Ucraina 288
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Sute de civili au murit în atacuri necruţătoare asupra oraşului Harkov, multe dintre atacuri fiind comise cu bombe cu fragmentare, arată datele unei noi cercetări realizate de Amnesty International.

Pe câmpul de luptă, trupele ruse continuă încercările de a avansa la sud-est de Izyum în direcția Slaviansk, iar pe 12 iunie au făcut progrese graduale, arată ultimele date ale Institutului American pentru Studii de Război. ISW mai spune că surse pro-ruse continuă să răspândească dezinformări pentru a semăna anxietate și resentimente în rândul populației ucrainene.

Totodată, conexiunea dintre centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, aflată sub control rusesc de la începutul lunii martie, şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a fost restabilită.

UPDATE 21:30. Ucraina a pierdut un sfert din terenurile sale cultivabile din cauza ocupaţiei ruse din unele regiuni, în sud şi est, a anunţat luni Ministerul Agriculturii, care susţine însă că acest lucru nu reprezintă „o ameninţare pentru securitatea alimentară” a ţării, informează AFP.

„În ciuda pierderii a 25% din terenurile cultivabile, structura culturilor însămânţate în acest an este mai mult decât suficientă pentru a asigura consumul” populaţiei ucrainene, a afirmat ministrul adjunct al Agriculturii, Taras Vîsoţki, într-o conferinţă de presă.


UPDATE 20:30. Ucraina a pierdut un sfert din terenul său arabil din cauza ocupației rusești a anumitor regiuni din sud și est, a declarat luni ministrul agriculturii din această țară, deși acest lucru nu constituie o "amenințare la adresa securității alimentare", potrivit AFP.


UPDATE 19:20. Toate cele trei poduri către orașul strategic Severodonețk au fost distruse - anunță guvernatorul regiunii Luhansk, Serghei Haidai.

Într-un update, luni seară, Haidai informează că, deși trupele ruse nu au capturat complet orașul - care e în prezent epicentrul luptelor dintre ruși și ucraineni -, toate podurile care duc spre centrul regional sunt acum distruse, ceea ce face ca evacuarea localnicilor și transportul de bunuri să fie imposibile.

Locuitorii rămași în oraș supraviețuiesc acum în condiții extrem de dificile, având în vedere bombardamentele intense, a adăugat oficialul ucrainean.


UPDATE 18:45. Trei atacuri ruse cu rachetă au atins au atins oraşul Priluki, în nordul Ucrainei, iar patru sate au primit ordin de evacuare din cauza ameninţării unor incendii în urma acestor bombardamente, anunţă luni autorităţile ucrainene, relatează AFP.

„Inamicul a tras trei rachete la Priluki. Informaţii cu privire la distrugeri sunt pe cale de clarificare”, anunţă într-o postare pe Telegram guvernatorul regiunii Cernigov, Viaceslav Ceauş, fără să facă alte precizări. Niciun detaliu nu a fost furnizat despre infrastructura vizată la Priluki, unde se află un aerodrom militar.

În urma acestor bombardamente, s-a ordonat evacuarea a patru sate - Zaïzd, Petrovske, Tîhe şi Suhostaveţ, anunţă însărcinatul cu Apărarea Civilă în regiune, Serghii Boldîrev., citat de site-ul Suspline.


UPDATE 18:00. Înainte de desfăşurarea summitului miniştrilor Apărării care va avea loc miercuri la Bruxelles, Ucraina solicită noi echipamente militare pentru a învinge inamicul, relatează CNN. „Este simplu - pentru a pune capăt războiului avem nevoie de paritatea armelor grele”, a afirmat Mihailo Podoliak, consilierul preşedintelui Volodimir Zelenski, pe Twitter.

Potrivit consilierului prezidenţial, Ucraina mai are nevoie de:
1.000 de obuziere calibrul 155 mm;
300 de sisteme de lansatoare multiple de rachete (MLRS);
500 de tancuri;
2.000 de vehicule blindate;
1.000 de drone.


UPDATE 17:15. ​Forţele armate ucrainene au anunţat că l-au eliminat pe „Adam cel Groaznic”, unul dintre cei mai temuţi lunetişti ai armatei ruse. Acesta a luptat anterior în Donbas şi Siria. Anunţul a fost făcut pe canalul său de Telegram de un ofiţer al armatei ucrainene, cololelul Anatoli Stefan.

Imaginile distribuite de Stepan arată că lunetistul a servit anterior în Batalionul Sparta care a fost creat de separatişti pro-ruşi în Donbas, în 2014. Ofiţerul ucrainean mai notează că „Adam cel Groaznic” a fost în cele din urmă „denazificat şi demilitarizat oficial”. Stepan îşi încheie postarea cu tradiţionalul „Slava Naţiunii şi moarte duşmanilor!”.


UPDATE 16.30. Președintele rus Vladimir Putin a eliberat-o din funcție pe fosta procuroare generală a Crimeii Natalia Poklonskaia după ce aceasta a criticat războiul din Ucraina, catalogându-l drept o „catastrofă”, anunță The Moscow Times și Hotnews.

După ce și-a dus la capăt mandatul de procuror general Poklonskaia a fost aleasă deputat în parlamentul de la Moscova și apoi numită director adjunct al Rossotrudnichestvo, agenția federală a Rusiei responsabilă de relațiile cu rușii din afara țării.

În vârstă de 42 de ani, ea este membră a partidului Rusia Unită condus de Putin. Născută în Ucraina, ea a trecut de partea rușilor în timpul anexării ilegale a Crimeii din 2014.

Poklonskaia a scris pe canalul său de Telegram că se va muta într-un alt post și i-a mulțumit lui Putin pentru „încrederea și susținerea” lui.

Demiterea sa din funcție vine la câteva săptămâni după ce aceasta a criticat invadarea Ucrainei, catalogând „operațiunea militară specială” declanșată pe 24 februarie drept o „catastrofă”.


UPDATE 15.45. Aproximativ 1.200 de cadavre, inclusiv cele găsite în gropi comune, nu au fost încă identificate, potrivit şeful poliţiei naţionale din Ucraina, Ihor Klymenko.

Poliția ucraineană a deschis dosare penale pentru moartea a peste 12.000 de ucraineni, a declarat Klymenko într-un interviu acordat agenției de presă Interfax. Peste 1.500 de civili au murit doar la Kiev, a spus el.

„În Bucha, Irpen, Gostomel, Borodyanka erau o mulțime de oameni uciși întinși chiar pe străzi - lunetistii i-au împușcat din tancuri, din vehicule blindate, în ciuda banderolelor albe pe care armata rusă îi obliga pe oameni să le poarte. Aproximativ 75% dintre morți sunt bărbați, aproximativ 2% sunt copii, iar restul sunt femei”, a spus el.

În Bucha, 116 persoane au fost îngropate într-o groapă comună, potrivit lui Klymenko. Locuitorii au colectat cadavrele morților și le-au îngropat în parcuri.


UPDATE 15.00. Forțele ucrainene din Severodonețk trebuie să se predea sau să moară, a spus luni un lider al autoproclamatei Republici Populare Donețk (RPD), citat de CNN.

„Au două opțiuni: fie să urmeze exemplul colegilor lor și să se predea, fie să moară”, a spus Eduard Basurin, șef adjunct al Departamentului Miliției Populare din RPD, potrivit agenției ruse de stat RIA Novosti. „Nu au altă opțiune”, a adăugat el.

Forțele ruse controlează acum cea mai mare parte din Severodonețk, epicentrul bătăliei sângeroase pentru regiunea Donbas din estul Ucrainei.


UPDATE 14.35. Forțele de ocupație ruse trag cu artilerie grea în uzina Azot din Severodonețk, regiunea Lugansk. Mai mulți oamenii se ascund acolo, susține șeful Administrației Regionale de Stat (OBA), Serhiy Haidai.

Potrivit acestuia, adăposturile uzinei Azot nu sunt la fel de puternice ca ale uzinei Azovstal din Mariupol.

În interiorul uzinei se adăpostesc acum aproximativ 500 de persoane, dintre care 40 copii.

Autoritățile încearcă să organizeze o evacuare în condiții sigure. Î


UPDATE 13.55. Ministerul rus al Apărării spune că a distrus o mare cantitate de arme și echipamente militare în regiunea Donețk, inclusiv unele care au fost trimise din SUA și Europa.

Acesta a spus că rachete aeriene de înaltă precizie au lovit în apropierea gării Udachne, lovind echipamentele care fuseseră livrate forțelor ucrainene, scrie BBC.


UPDATE 13.20. Președintele francez Emmanuel Macron, cancelarul german Olaf Scholz și premierul italian Mario Draghi plănuiesc să viziteze Kievul pe 16 iunie. Cu o zi înainte, Comisia Europeană trebuie să-și dea avizul privind acordarea Ucrainei a statutului de candidat la aderarea la UE.

Liderii ţărilor europene vor călători în Ucraina cu trenul prin România şi Polonia.

Anterior, Kievul a fost vizitat de prim-ministrul Regatului Unit Boris Johnson, președintele Poloniei Andrzej Duda, președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și o serie de alți lideri.


UPDATE 12.45. Rusia a câştigat 93 de miliarde de euro din venituri provenite din exporturi de combustibili fosili în primele 100 de zile ale războiului său împotriva Ucrainei, cea mai mare parte către UE, se arată în raportul unui centru de cercetare independent publicat luni şi care indică în special Franţa.

UE a reprezentat 61% din importurile de combustibili fosili, aproximativ 57 de miliarde de euro, în primele 100 de zile de război (24 februarie - 3 iunie).

Cei mai mari importatori au fost China (12,6 miliarde de euro), Germania (12,1 miliarde) şi Italia (7,8 miliarde).

Veniturile Rusiei provin mai întâi din vânzarea ţiţeiului (46 miliarde), urmată de gaz transportat prin gazoducte (24 miliarde), apoi produsele petroliere, gazul natural lichefiat (GNL) şi în final cărbunele.


UPDATE 12.00. Mihailo Podolyak a scris pe Twitter că, pentru a pune capăt războiului, țara sa are nevoie de „paritatea armelor grele”.

„Este simplu - pentru a pune capăt războiului avem nevoie de paritatea armelor grele”, a scris pe Twitter Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.


UPDATE 11.29. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, a cerut sisteme moderne de apărare antirachetă pentru țara sa, spunând că peste 2.600 de rachete de croazieră au aterizat de la începutul invaziei.

„Rachete de croazieră rusești au plouat asupra Ucrainei de la începutul acestui război; în timp ce mai multe au fost doborâte, multe au reușit să treacă”, potrivit lui Zelenskiy.

Dar apărarea antiaeriană nu este singurul lucru pe care îl cer ucrainenii. Ei spun că au nevoie disperată de mai multe sisteme de artilerie, pe măsură ce lupta din regiunea de est Donbas continuă.

Lupta pentru Severodonețk s-a transformat într-o bătălie sângeroasă de stradă, cu pierderi grele raportate de ambele părți.


UPDATE 11.05. Pierderile armatei ruse de la începutul invaziei și până astăzi, 13 iunie:

📌 personal - aproximativ 32 300 (+150);
📌 tancuri ‒ 1432 (+2);
📌 vehicule blindate de luptă - 3492 (+8);
📌 sisteme de artilerie - 718 (+3);
📌 lansatoare multiple de rachete - 226;
📌 sisteme de luptă antiaeriană - 97;
📌 aeronave - 213 (+1);
📌 elicoptere - 178;
📌 drone - 585 (+3);
📌 rachete de croazieră - 125;
📌 corăbii / bărci / nave de război - 13;
📌 vehicule și rezervoare de combustibil - 2460 (+5);
📌 echipament special - 54.


UPDATE 10.30. Conexiunea dintre centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, aflată sub control rusesc de la începutul lunii martie, şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), a fost restabilită, anunță printr-un comunicat AIEA.

Conexiunea fusese pierdută pe 30 mai „când ruşii au întrerupt operatorul ucrainean de telefonie mobilă Vodafone la Energodar”, oraşul unde se află centrala, „cu care AIEA are un contract de transmisie de date”, a indicat operatorul ucrainean Energoatom, într-un comunicat publicat sâmbătă seara pe Telegram.


UPDATE 10.15. Sute de civili au murit în atacuri necruţătoare asupra oraşului Harkov, multe dintre atacuri fiind comise cu bombe cu fragmentare, arată datele unei noi cercetări realizate de Amnesty International.

Amnesty spune că a găsit dovezi că forțele ruse au folosit în mod repetat bombe cu dispersie 9N210/9N235, precum și muniție „împrăștiată” - rachete care ejectează mine mai mici care explodează mai târziu, la intervale de timp.

„Oameni au fost ucişi în casele lor şi pe străzi, la locurile de joacă şi în cimitire, în timp ce aşteptau la coadă pentru a obţine ajutor umanitar sau pentru a cumpăra alimente şi medicamente”, a spus Donatella Rovera, cercetător pentru situaţii de criză şi conflict în cadrul Amnesty.

„Utilizarea repetată de arme cu submuniţii interzise pe scară largă este şocantă şi demonstrează un dispreţ total pentru vieţile civililor. Aceste arme nu ar trebui să fie folosite niciodată. Au un efect devastator și provoacă multe decese și răni în rândul civililor”, a adăugat ea.


UPDATE 10.00. Trupele ruse continuă încercările de a avansa la sud-est de Izyum în direcția Slaviansk, iar pe 12 iunie au făcut progrese graduale, potrivit Institutului American pentru Studii de Război (ISW). Conform ISW, trupele ruse au făcut încercări nereușite de a avansa asupra Dovgenke, Dolyna și Mazanivka, așezări dintre Izyum și Slovyansk. De asemenea, rușii au continuat atacurile terestre și de artilerie la est de Bahmut.

Totodată, ocupanții au efectuat operațiuni de asalt fără succes în Vrubivka și Mykolayivka, în apropierea autostrăzii critice Bakhmut-Lysychansk. Potrivit ISW, este posibil ca trupele ruse să continue operațiunile de asalt în apropierea rutei pentru a sprijini încercuirea Lysychansk.

ISW amintește că, duminică, ministerul britanic al Apărării a spus că forțele ruse au încercat, în ultimele săptămâni să producă mai multe formațiuni de luptă, pregătindu-se să creeze al treilea grup tactic de batalion (BTG) operațional din unele unități.

În mod normal, majoritatea brigăzilor nu angajează în operații decât maximum două din cele trei batalioane ale lor la un moment dat. Brigăzile și regimentele rusești pot crea în mod normal două BTG, dar făcând acest lucru lasă unitățile-mamă în mare parte carcase goale.

Ministerul britanic al Apărării a concluzionat în evaluarea de duminică că acest tip de BTG-uri terțe va avea probabil un personal insuficient și se vor baza pe recruți și rezerviști mobilizați.



UPDATE 09:26. Cel puțin 288 de copii au fost uciși, iar 527 au fost răniți, de la începutul agresiunii ruse pe teritoriul Ucrainei, potrivit Procuraturii Generale a Ucrainei.

Cei mai afectați copii au fost în regiunea Donețk - 218, regiunea Harkiv - 166, regiunea Kiev - 116, regiunea Cernihiv - 68, regiunea Luhansk - 54, regiunea Herson - 52, regiunea Nikolaev - 48, regiunea Zaporojie - 30, regiunea Sumî - 17 .

UPDATE 08:10. Rusia loveşte Harkiv cu muniţie interzisă - Amnesty International Amnesty International a găsit fragmente de muniţie cu dispersie 9n210 / 9n235 la Harkiv. Cercetătorii au găsit, de asemenea, mai multe aşchii pe sol, corespunzătoare urmelor lăsate de muniţiile cu dispersie 9n210 / 9n235. Medicii de la două spitale din Harkiv au arătat cercetătorilor Amnesty International schije pe care le-au scos de la victimele bombardamentului cu muniţii cu dispersie.

Muniţiile cu dispersie sunt de fapt un container care conţine zeci de submuniţii. Ele sunt împrăştiate la o înălţime dată deasupra solului. Un procent mare de submuniţii nu explodează la impact şi, astfel, se transformă efectiv în mine terestre. Utilizarea (precum şi producţia, acumularea, vânzarea sau transferul) de muniţii cu dispersie este interzisă de dreptul internaţional.


UPDATE 07:30. Ucraina a descoperit activităţi de sabotaj în rândul a 50 de persoane din Lîsîceansk care scurgeau informaţii operaţionale ale Ucrainei către forţele ruse pentru a ajuta Moscova în ofensiva sa, a declarat guvernatorul de la Luhansk. Serghei Haidai a spus că serviciile de securitate şi poliţia ucrainene au căutat prin datele reţelei partajate şi au găsit dispozitivele mobile ale unor persoane care „au împărtăşit informaţii prea intens cu canalele ruseşti Telegram”. „Trădători. S-au dus la sediul nostru umanitar pentru a folosi internetul pentru a scurge informaţii ruşilor, iar apoi oraşele lau ars”, a scris Haidai pe Facebook.


UPDATE 07:00. O alpinistă şi bloggeriţă dn Rusia a luat atitudine împotriva invaziei Ucrainei de către ţara sa, desfăşurând steagul ucrainean când a ajuns în vârful Muntelui Everest. Fotografia Ekaterinei Lipka de pe vârful Everestului a devenit virală după ce a fost distribuită de fostul ambasador al Ucrainei în Austria, Olexander Scherba, pe Twitter duminică trecută. Alpinistul a postat şi o fotografie cu ea pe munte, cu o pancartă pe care scria „Navalnîi liber”, în sprijinul lui Alexei Navalny, un activist anticorupţie şi lider al opoziţiei din Rusia, care în martie a fost condamnat la nouă ani ş a fost închis într-o colonie penală


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie și 12 iunie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media