VIDEO/ „Inima și mâinile au fost demult obișnuite să lupte”: „Okean Elizî” a lansat o piesă dedicată apărătorilor orașului Mariupol

24 aprilie 2022, 14:46 Muzică 461
Sveatoslav Vakarciuk.  Sursa: slavutich.cn.ua

Trupa pop-rock „Okean Elzî” a lansat înainte de Paști o nouă piesă intitulată „orașul Mariei”, dedicată luptătorilor din orașul-port Mariupol, situat pe țărmul de nord al mării Azov. Textul face referire la apărătorii Mariupolului și la invadarea trupelor rusești pe teritoriul Ucrainei.

De ce Maria?

În vremurile pre-sovietice (în URSS, orașul Mariupol de astăzi a primit denumirea de Jdanov), locuitorii știau că a fost numit după Marea Ducesă, iar apoi împărăteasa Maria Feodorovna, soția lui Paul I, scrie Focus.

Potrivit sursei citate, deja în zilele Ucrainei independente, versiunea că orașul a fost numit așa în onoarea Sfintei Fecioare Maria apărea din ce în ce mai des. La Mariupol a fost publicat un almanah poetic „Orașul Mariei”, iar în 2014, după începerea războiului din est, a fost chiar vâlvă printre locuitorii din Mariupol în jurul înscrierii în batalionul de voluntari „Fecioara Maria”.

În acest context, în textul solistului lui Sveatoslav Vakarchuk, epitetul „drept” sună cu un motiv; prin aceasta el vrea să arate legătura dintre numele orașului cu Maica Domnului.

Astfel, cantautorul vrea să sublinieze patronajul ceresc al Sfintei Maria asupra Mariupolului asediat de ruși.

La 21 aprilie, preșdintele Federației Ruse Vladimir Putin a cerut oprirea ofensivei asupra zonei industriale Azovstal din Mariupol. În cadrul unei întrevederi cu ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, Putin a declarat că atacrile asupra uzinei Azovstal sunt „inutile”, însă a ordonat blocarea zonei pentru ca „nicio muscă să nu zboare de acolo”.

Casă a 400.000 de persoane înainte de invazia Rusiei, orașul Mariupol a fost redus la ruine. Mii de civili au murit și zeci de mii au rămas blocați în acest oraș-port strategic, asediat continuu încă de la începutul războiului.

Se crede că forțele de apărare ucrainești rezistă în principal în Azovstal, o altă oțelărie uriașă, unde se adăpostesc și aproximativ o mie de civili.

Combinatul siderurgic Azovstal este una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa și se află într-o zonă industrială care se întinde pe o suprafață de peste 11 kilometri pătrați, care dă spre Marea Azov. Pe timp de pace, uzina siderurgică Azovstal furniza 4 milioane de tone de oțel pe an, 3,5 milioane de tone de metal topit și 1,2 milioane de tone de oțel laminat.

Fabrica are o mulțime de clădiri, furnale și căi ferate și este „un spațiu enorm” în care rușii pur și simplu nu pot da de forțele ucrainene, a declarat anterior pentru Reuters Oleg Jdanov, un analist militar stabilit la Kiev.

Combinatul siderurgic este deținut de compania Metinvest – imperiul celui mai bogat om de afaceri din Ucraina - Rinat Ahmetov - și este coloana vertebrală a estului industrial al Ucrainei.

Primarul orașului Mariupol, Vadim Boicenko, a spus anterior că peste 10.000 de civili au fost uciși în timpul asediului orașului. Potrivit acestuia, numărul ar putea fi de două ori mai mare, întrucât cadavrele celor uciși „acoperă străzile ca un covor”.

Trupele ruse au blocat intrarea convoaielor de ajutor umanitar în oraș de mai multe săptămâni, în încercarea de a ascunde de lumea din afară ceea ce se întâmplă acolo, a spus Boicenko. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a vorbit și el despre zeci de mii de morți. El a afirmat că armata rusă vrea să facă din Mariupol „un oraș distrus exponențial”.

Alina
publicat de:
Alina Baran
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media