LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 86. Americanii sunt pe cale să doteze Ucraina cu rachete anti-navă avansate. Finlanda va rămâne de sâmbătă fără gaz rusesc

20 mai 2022, 17:00 Ucraina 299
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a declarat că Donbasul este „complet distrus” și a acuzat Rusia de o „tentativă deliberată și criminală de a ucide cât mai mulți ucraineni” după ce un sat din Cernihiv a fost atacat cu rachete, ceea ce a dus la moartea multor civili. Senatul american a aprobat un ajutor de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, pe care președintele Joe Biden îl va semna în timp ce se află în Coreea de Sud.

Se crede că în combinatul Azovstal din Mariupol mai sunt încă sute de soldați ucraineni, inclusiv comandanți. În timp ce un oficial militar ucrainean a spus că evacuarea continuă, un soldat a susținut că „lupta continuă”. Ministerul rus al Apărării a declarat că peste 1.700 de soldați ucraineni din Azovstal s-au predat începând cu 16 mai.

UPDATE 20:06. Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, spune că a discutat, prin videoteleconferință, cu ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, despre începerea unui nou proiect important care va întări capabilitățile militare ale Ucrainei.

UPDATE 19:27. Președintele rus Vladimir Putin a spus, vineri, că a crescut numărul atacurilor cibernetice asuppra Rusiei din partea unor "structuri de stat" străine și că Moscova va trebui să își consolideze apărarea cibernetică prin reducerea riscului de a utiliza software și hardware străine, potrivit Reuters.

„Se fac încercări intenționate de a dezactiva resursele de internet ale infrastructurii critice de informații ale Rusiei", a declarat Vladimir Putin.

UPDATE 19:00. Franța anunță primul său zbor de evacuare medicală pentru ucrainenii răniți și copiii bolnavi de cancer

MAE francez a precizat că zborul de astăzi a evacuat șapte ucraineni răniți în război, plus trei copii ucraineni bolnavi de cancer și pe cei care îi îngrijesc, potrivit CNN. Pacienții vor fi tratați pe cheltuiala Franței în diferite spitale din țară.

UPDATE 18:35. Germania va livra primele 15 blindate Gepard către Ucraina în luna iulie, a confirmat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Berlin, potrivit The Guardian.

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a convenit asupra acestor livrări în discuția avută vineri, prin videoconferință, cu omologul său ucrainean Oleksii Reznikov, a precizat purtătorul de cuvânt.

UPDATE 18:14. Trupele ruse au tras asupra unei școli din Severodonețk, oraș care se află în regiunea Lugansk din estul Ucrainei, ucigând trei adulți, potrivit unui oficial ucrainean.

„Peste 200 de persoane, inclusiv copii, erau adăpostite la școală când atacul a avut loc în această dimineață”, a declarat șeful Administrației Regionale de Stat Lugansk, Serhi Haidai.

Scriind pe Telegram, Haidai a spus că poliția caută să transporte oameni într-un alt adăpost. Aproximativ 11.000 de case, dintre care aproape 3.000 erau clădiri înalte, au fost „parțial sau complet distruse” în Lugansk, a spus el.

Spitalul continuă să funcționeze în oraș, unde rămân mai mulți medici și alt personal, relatează presa ucraineană, citându-l pe șeful administrației militare de la Severodonețk, Oleksandr Stryuk.

UPDATE 17:36. Luptătorul ucrainean care a realizat o serie de fotografii emoționante în timp ce apăra combinatul de la Azovstal din Mariupol pare să fi fost luat prizonier de forțele ruse. Într-un mesaj publicat pe Twiter în această dimineață, Dmitro Kozatski a dat de înțeles că s-a predat. „Apropo, cât sunt în captivitate, vă voi lăsa fotografii de cea mai bună calitate”, a scris acesta.

Dmitro Kozatski a publicat imagini cu soldați răniți ascunși în interiorul uzinei asediate, care a fost pe primele pagini ale ziarelor din întreaga lume. Vineri dimineață, aceasta a scris două mesaje pe rețeaua socială Twitter.

„Ei bine, asta-i tot. Mulțumesc din adăpostul de la Azovstal. Este locul morții și al vieții mele”, a scris Kozatski.

UPDATE 17:15. Un antreprenor siberian care a cântat în public imnul național al Ucraineia fost găsit vinovat de „propagandă nazistă”, a decis joi un tribunal local. Este cel mai recent exemplu de represiune a Rusiei împotriva disidenței, relatează The Moscow Times.

Tânărul din Tiumen, identificat drept Vladimir Fofanov de către site-ul de monitorizare a poliției OVD-Info, a fost filmat cântând imnul ucrainean la un pian amenajat pe un terasament.

UPDATE 16:55. În declarație, G7, o organizația formată din lideri din unele dintre cele mai mari economii ale lumii: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și SUA, a declarat că fondurile vor fi folosite pentru a ajuta Ucraina „să-și reducă deficitul de finanțare și să continue să asigure furnizarea de servicii de bază către poporul ucrainean”.

„Deși abordăm și nevoile umanitare și alte nevoi materiale ale Ucrainei, recunoaștem, în special, nevoile urgente de finanțare pe termen scurt ale Ucrainei”, se arată în declarație, adăugând că fondul propus de 19,8 miliarde de dolari este „în plus față de anunțurile recente privind sprijinul militar și umanitar suplimentar”.

„Vom continua să fim alături de Ucraina pe tot parcursul acestui război și dincolo de acesta suntem pregătiți să facem mai mult după cum este necesar”, a spus grupul.


UPDATE 16.30. Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov a discutat, prin videoteleconferință, cu ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, despre începerea unui nou proiect important care va întări capabilitățile militare ale Ucrainei.
UPDATE 16.09. Comandantul Regimentului Azov, locotenent-colonelul Denis Prokopenko, spune vineri, într-un scurt mesaj video filmat în incinta combinatului siderurgic Azovstal, că guvernul de la Kiev a dat ordinul de a înceta lupta pentru apărarea Mariupolului, scrie CNN.

Prokopenko a spus că conducerea militară a „emis un ordin de a salva viața și sănătatea militarilor din garnizoană și de a înceta apărarea orașului” Mariupol.

Mesajul sugerează că cei rămași la Azovstal plănuiesc să părăsească fabrica în viitorul apropiat. Se crede că au mai rămas câteva sute de luptători în interiorul complexului. Azovstal a devenit un simbol al rezistenței ucrainene sub bombardamentele rusești.


UPDATE 15.59. Rusia va opri sâmbătă livrările de gaz către Finlanda sâmbătă dimineața, de la ora 7, a anunțat principala companie de gaz finlandeză, Gasum, informează CNN.

„Este profund regretabil că furnizările de gaze naturale vor fi oprite”, a declarat Mika Wiljanen, CEO al companiei de stat Gasum.

Vicepreședintele Gasum Olga Väisänen a declarat vineri pentru CNN că Finlanda primește și gaze prin conducta sa Balticconnector prin Estonia, dar a adăugat că sezonul de iarnă va fi „provocator”.

Marți, firma de gaze a declarat că nu va plăti pentru gazul rusesc în ruble și nu va folosi schema de plată propusă de Gazprom pentru gaz. Într-o declarație, compania a spus că negocierile privind un contract pe termen lung de gaz cu Gazprom sunt în dispută și că aceasta a dus Gazprom la arbitraj pentru a încerca să rezolve problema.


UPDATE 15.22. Înaltul comisar ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, a avertizat vineri că eventuale penurii alimentare cauzate de războiul din Ucraina pot provoca tulburări şi strămutări în alte regiuni ale lumii, transmite dpa, citată de Agerpres.

„Ucraina are un impact asupra multor altor situaţii fragile, făcându-le şi mai fragile”, a declarat Grandi cu ocazia unei întâlniri la Bruxelles a miniştrilor dezvoltării din Uniunea Europeană.

Printre consecinţele globale ale războiului declanşat de Rusia împotriva Ucrainei, oficialul ONU a enumerat „criza securităţii alimentare, criza energiei, creşterea şi instabilitatea preţurilor”.


UPDATE 15.15. Fostul cancelar german, Gerhard Schroder, un apropiat de-al lui Vladimir Putin și dur criticat în Germania pentru poziția sa pro-rusă, anunță că nu va mai putea face parte din Consiliul de Administrație a gigantului petrolier Rosneft pe care l-a condus în ultimii ani.

Schroder anunță motive personale. Câteva zile în urmă, Bundestag-ul german i-a retras toate facilitățile de care beneficia în Germania ca fost cancelar federal tocmai din cauza relațiilor și funcțiilor pe care le are în Rusia.

La fel, din consiliu pleacă și un alt cetățean german - Mattias Warnig, fost agent Stasi și prieten al lui Vladimir Putin.


UPDATE 14.45. Trupele ruse au tras asupra unei școli din Severodonețk în dimineața zilei de 20 mai, unde se ascundeau oamenii. Trei adulți au murit pe loc. A, anunță autoritățile ucrainenei.

Peste 200 de persoane, inclusiv copii, au fost adăpostite în școală. Poliția de la Lugansk va încerca să transporte oamenii la un alt adăpost. Autoritățile îi îndeamnă pe cei care rămân în oraș să nu iasă din ascunzătoare.UPDATE 14.00. Comisia Europeană a transferat Ucrainei o nouă tranșă de asistență macrofinanciară în valoare de 600 de milioane de euro. Anunțul a fost făcut de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Aceasta este a doua tranșă de asistență macrofinanciară în valoare totală de 1,2 miliarde de euro.

Totodată, Comisia Europeană a oferit Ucrainei un împrumut suplimentar de 9 miliarde de euro pentru 2022.

„Vom lucra la o platformă pentru reconstrucție care să contribuie la reconstruirea unei Ucraine libere și democratice”, a menționat într-un tweet președinta CE.UPDATE 13.15. Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că aproape 2.000 de soldați ucraineni din Azovstal s-au predat până în prezent, potrivit agenției de presă Tass.

„Toată lumea a primit asistență medicală și psihologică calificată”, a spus Șoigu. „Vă garantez că forțele armate ruse fac totul pentru a preveni decesele în rândul populației civile. De la începutul „operațiunii militare speciale” peste 1,37 milioane de oameni au fost evacuați din regiunile periculoase din republica populară regiunile pro-ruse autodeclarate separatiste], precum și din Ucraina până în Rusia”, a spus Șoigu, scrie CNN.


UPDATE 13.01. Trupele ruse continuă să tragă asupra Severodonețk din regiunea Lugansk. Nu există nicio legătură în oraș. Morții și răniții sunt raportați de către voluntari sau persoane care vin la centrul umanitar. Cu toate acestea, spitalul din Severodonețk continuă să funcționeze. În prezent, medicii pot oferi doar îngrijiri de urgență, scrie Hromadske.


UPDATE 12.45. Statele Unite avertizează, după ce au deblocat un ajutor suplimentar în valoare de 40 de miliarde de dolari destinat Ucrainei, că, în pofida succesului forţelor ucrainene la Harkov, armata rusă reuşeşte să-şi consolideze controlul asupra Donbasului şi sudului ţării, ceea ce înseamnă că războiul ar putea să mai dureze încă mult timp, relatează AFP.

Forţe ruse continuă să se confrunte cu probleme de coeziune, de moral al trupelor şi de logistică, a declarat presei un oficial de rang înalt de la Departamentul Apărării.


UPDATE 12.10. Japonia va dona 2,1 milioane de dolari Agenției Internaționale pentru Energie Atomică pentru a menține securitatea instalațiilor nucleare ale Ucrainei, a declarat ministrul de externe al Japoniei, scrie Japan Today.

Ministrul de externe Yoshimasa Hayashi a dezvăluit angajamentul după întâlnirea cu directorul general al AIEA, Rafael Grossi, care vizitează Japonia pentru discuții cu oficialii și pentru a vizita centrala nucleară Fukushima, distrusă de tsunami.

AIEA a trimis experți la Centrala Nucleară de la Cernobîl din Ucraina, locul celui mai grav accident nuclear din lume în 1986, care a fost ocupat de armata rusă timp de cinci săptămâni, și la o altă centrală din sudul Ucrainei. Grossi, care a condus cele două misiuni, a declarat la începutul acestei săptămâni că AIEA plănuiește să trimită o altă misiune de siguranță la Cernobîl în săptămânile următoare, la cererea guvernului ucrainean.

„Atacurile asupra instalațiilor nucleare ucrainene sunt absolut inadmisibile”, a spus Hayashi. „Japonia, care a suferit în urma accidentul nuclear de la Fukushima Daiichi, condamnă actele în cei mai fermi termeni”.

Japonia s-a alăturat rapid Statelor Unite și Europei pentru a impune sancțiuni împotriva Rusiei, oferind în același timp sprijin financiar și umanitar Ucrainei.


UPDATE 11.55. Se fac eforturi pentru a evacua ultimii apărători ucraineni din Azovstal. Consilierul prezidențial Mihailo Podolyak spune că se poartă discuții „foarte dificile, foarte fragile” cu privire la evacuări – și că ucrainenii ar trebui să se abțină de la a comenta până la încheierea operațiunii, scrie BCC.

Ultimele informații din Marea Britanie au sugerat că până la 1.700 de luptători de la vasta fabrică industrială s-au predat și au fost duși în zonele controlate de Rusia. Ieri, un adjunct al comandantului batalionului Azov a confirmat într-un scurt videoclip că el și alți soldați se aflau încă în Azovstal.


UPDATE 11.20. La Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a fost depus un proiect de lege privind desființarea limitei de vârstă pentru încheierea primului contract de serviciu militar, relatează Interfax.

„Scopul proiectului de lege este eliminarea limitei de vârstă pentru cetățenii în vârstă apți de muncă (inclusiv cetățeni străini), care au dreptul să încheie primul contract de serviciu militar”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege, introdusă vineri.

Acesta notează că „pentru utilizarea armelor de înaltă precizie, operarea armelor și a echipamentelor militare, este nevoie de specialiști de profesionalism ridicat” și că aceștia, de regulă, devin astfel până la vârsta de 40-45 de ani.

În prezent, legislația din Rusia prevede că cetățenii cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani au dreptul de a încheia primul contract de serviciu militar, iar cetățenii străini - cu vârsta între 18 și 30 de ani.


UPDATE 10.30. Aarmata rusă recrutează persoane cu dizabilități - acest lucru a fost raportat de prizonierii cu diferite grupuri de dizabilități, pe care rușii i-au „mobilizat” în teritoriile ocupate, potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei. Unul dintre prizonieri a spus că armata rusă recrutează pe oricine i-a prins. De exemplu, este cazul unui prizonier care și-a pierdut vederea în copilărie din cauza unui accident. Acest lucru nu a împiedicat însă „mobilizarea forțată”, pentru că „militații” nu au trecut nici măcar de comisia medicală.UPDATE 10.08. Pierderile estimate ale ocupanților ruși în dimineața zilei de 20 mai:

 • personal - 28.700 (+200);
 • tancuri - 1.263 (+9);
 • vehicule blindate de luptă - 3.090 (+27);
 • sisteme de artilerie - 596 (+1);
 • lansatoare de grenade propulsate de rachete - 200 (+1);
 • echipamente de apărare aeriană - 93;
 • aeronave - 204 (+1); elicoptere - 168 (+1);
 • echipamente auto și autocisterne - 2.162 (+5);
 • nave, bărci - 13;
 • drone de nivel operațional și tactic - 460 (+5);
 • echipamente speciale - 42;
 • rachete de croazieră - 103.

UPDATE 09.55 Pe 19 mai, 13 persoane au murit în regiunea Lugansk: 12 - în Severodonetsk, 1 - în Comunitatea Munților.

Peste 60 de case din regiune au fost avariate sau distruse în timpul zilei.
UPDATE 09.35. Ministerul britanic al Apărării:

 • Este posibil ca până la 1.700 de soldați ucraineni să se fi predat de la fabrica de oțel Azovstal din Mariupol. Un număr necunoscut de forțe ucrainene au rămas în interiorul fabricii.
 • Odată ce Rusia va controla Mariupolul, probabil că își va muta forțele pentru a-și consolida operațiunile din Donbas.
 • Rezistența acerbă a Ucrainei în Mariupol de la începutul războiului înseamnă că forțele rusești din zonă trebuie să fie reechipate și refăcute înainte de a putea fi redistribuite în mod eficient.
 • Acesta poate fi un proces de lungă durată, atunci când se face în mod temeinic.
 • Cu toate acestea, comandanții ruși se află sub presiunea de a atinge în mod demonstrabil obiectivele operaționale. Acest lucru înseamnă că Rusia își va redistribui probabil forțele rapid, fără o pregătire adecvată, ceea ce riscă o uzură suplimentară a forțelor.UPDATE 09.10. New York Times a publicat dovezi video ale execuției a opt bărbați la Bucha de către militarii ruși și a identificat victimele.

Aceștia sunt (din rândul de sus la stânga) Anatoly Prikhodko, Andrey Matviychuk, Andrey Verbovoy, Denis Rudenko, Andrey Dvornikov, Svyatoslav Turovsky, Valery Kotenko și Vitaly Karpenko.Un alt constructor de 43 de ani, Ivan Skiba, a reușit să supraviețuiască.


UPDATE 08:51. În Kutuzivka, o localitate de lângă Harkov, mai sunt doar 50 de locuitori în urma invaziei ruse. Timofi Seidov este singurul copil rămas. Chiar și după ce localitatea a fost eliberată de ucraineni, oamenii nu mai au case în care să locuiască, așa că stau în subsoluri.

Timofi are opt ani și cea mai mare parte din timp și-o petrece la o măsuță slab iluminată, într-un colț al subsolului de 200 de metri pătrați pe care îl împarte cu alte 23 de persoane, printre care mama, mătușa și bunica lui, scrie The Guardian.

Cu toții stau în subsolul aflat sub ruinele unei grădinițe și ale unui centru medical cu două etaje din Kutuzivka încă de la începutul invaziei.

Subteranul e plin de vechituri, saltele, scaune, borcane cu murături, pungi la plastic cu haine.

Copilul desenează, iar în desenele lui cel mai des apar tancuri și monștri dintr-un video pe care l-a văzut pe Youtube înainte de război. Câteodată desenează scene mai vesele, cu soare, case și curcubeie. Lângă el, băiețelul are o figurină Spiderman, câteva cărți de joc și câteva creioane. Din 30 aprilie, Timofi nu a mai văzut niciun copil.

UPDATE 08:02 Preşedintele ucrainean Vladimir Zelenskiy a spus în mesajul de vineri noapte, că satul Desna a fost lovit de rachete ruseşti joi și că mai muli oameni au fost uciși. Desna se află la aproximativ 60 de kilometri de graniţa cu Belarus.

"Atacurile ruseşti asupra regiunii Cernigău, în special atacul teribil asupra Desnei, au dus la mulţi morţi", a spus Zelenskiy citat de CNN.

"Sunt atacuri constante asupra regiunii Odesa, asupra oraşelor din centrul Ucrainei, Donbasul este complet distrus. Este o încercare deliberată şi criminală de a ucide cât mai mulţi ucraineni cu putinţă", a afirmat el.

Forţele armate ale Ucrainei continuă să avanseze în eliberarea regiunii Harkov, conform lui Zelenskiy.

"În Donbas, ocupanţii încearcă să crească presiunea. E iadul, şi nu este o exagerare. Bombardamentul brutal şi absolut fără sens de la Severodoneţk... Au fost 12 morţi şi zeci de răniţi într-o singură zi. Bombardarea şi atacarea altor oraşe, loviturile aeriene şi cu rachete ale armatei ruse - toate acestea nu sunt doar lupte în timpul războiului. Aceasta este o încercare deliberată şi criminală de a ucide cât mai mulţi ucraineni. Acesta este ceea ce va demonstra genocidul asupra poporului ucrainean şi pentru care ocupanţii vor fi cu siguranţă aduşi în faţa justiţiei", a adăugat el.

UPDATE 07:30. Oficiali din domeniul justiţiei din cinci ţări occidentale care formează alianţa "Five Eyes" au anunţat că susţin acţiunea Ucrainei pentru judecarea crimelor de război care au legătură cu invazia rusă.

Miniştri de justiţie sau procurori generali din SUA, Regatul Unit, Australia, Canada şi Noua Zeelandă au transmis, într-un comunicat, faptul că susţin acţiunea procurorului general al Ucrainei, Irina Venediktova, de a-i trage la răspundere pe cei responsabili pentru "crimele de război comise în timpul invaziei ruse".

Ucraina a deschis mii de dosare pentru presupuse crime de război săvârşite de soldaţii ruşi începând din 24 februarie, iar un prim proces a fost deschis în această săptămână.

"Susţinem căutarea dreptăţii de către Ucraina şi prin alte anchete internaţionale, inclusiv Curtea Penală Internaţională" şi alte organisme, au spus cele cinci state în declaraţia comună. "Împreună condamnăm acţiunile guvernului rus şi îi cerem să înceteze toate încălcările dreptului internaţional, să oprească invazia ilegală şi să coopereze" pentru a fi traşi la răspundere.

REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie,15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai și 19 mai.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media