VIDEO/ Percheziții în Chișinău, într-un dosar de contrabandă cu dispozitive electronice pentru minarea criptomonedelor

12 mai 2022, 11:01 Societate 629
Contrabandă cu dispozitive pentru minarea criptomonede.  Sursa: captură video

O schemă de contrabandă cu componente ale dispozitivelor electronice pentru generarea criptomonedelor – destructurată de ofițerii Serviciului Vamal și ai Inspectoratului Național de Investigații (INI). Oamenii legii au efectuat percheziții, sub conducerea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), la domiciliile și automobilele a doi bărbați din Chișinău, după ce aceștia au recepționat acum două zile dispozitive electronice în valoare de peste 1 milion de lei de la sediul unei companii de livrare a coletelor.

Perchezițiile s-a desfășurat după ce în ziua de marți, 10 mai curent, două persoane s-au prezentat la sediul unei companii din Chișinău transportatoare de colete și pasageri, unde au preluat câteva colete sosite din Italia. Acestea, însă, conțineau dispozitive electronice de tip ASIC – calculatoare destinate generării criptomonedei, care au fost introduse în Moldova prin contrabandă, se arată într-un comunicat al PCCOCS.

Astfel, oamenii legii au descins la oficiile persoanelor care au ridicat coletele, la domiciliile și automobilele acestora, unde au depistat și ridicat pentru cercetări: tehnică de calcul, dispozitive electronice, plăci video, instalații pentru generarea criptomonedei, părți accesorii (inclusiv blocuri de alimentare) fără acte de proveniență a căror valoare depășește 1.000.000 lei, precum și telefoane mobile, înscrisuri și mijloace bănești în valute străine care echivalează cu peste 300.000 lei.

Investigațiile ofițerilor vamali, sub conducerea procurorilor PCCOCS, vizează două persoane – fondatorul unei companii în domeniul tehnologiilor informaționale, precum și persoana care a comandat dispozitivele din Italia, care ulterior au fost introduse în Moldova prin contrabandă, în perioada 6-10 mai 2022.

În cadrul investigațiilor oamenii legii au determinat că, de fapt, activitatea oficială a companiei era mimată prin declararea unui rulaj neînsemnat, în raport cu produsele introduse prin contrabandă, aceasta fiind activitatea ei de bază.

Ambii bărbați sunt din Chișinău, au vârsta de puțin peste 45 de ani și nu au antecedente penale.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media