AFP: Moscova acuză Berlinul de „isterie rusofobă”, cu ocazia comemorării invaziei naziste

22 iunie 2022, 19:59 Rusia 76
Președintele rus, Vladimir Putin, depune flori la un memorial pentru a marca aniversarea invadării forțelor naziste ale lui Hitler a Uniunii Sovietice în 1941.  Sursa: Reuters

Rusia, care comemorează miercuri invazia URSS de către nazişti în 1941, a acuzat Germania că alimentează astăzi „isteria rusofobă”, într-un context de puternice tensiuni între Moscova şi Berlin legate de Ucraina, relatează France Presse, citat de Agerpres.

„Berlinul, prin cuvinte şi fapte, ameninţă rezultatele eforturilor depuse timp de decenii de Rusia şi Germania pentru a învinge duşmănia (...) după război”, a declarat diplomaţia rusă într-un comunicat dat publicităţii cu ocazia comemorărilor, acuzând mai ales anumiţi membri ai guvernului german de „atacuri zilnice ce alimentează isteria rusofobă”.

„Isteria rusofobă este alimentată sistematic de atacurile aproape zilnice ale membrilor guvernului german împotriva ţării noastre”, acuză diplomaţia rusă în acest comunicat.

Aceste declaraţii intervin în timp ce Moscova marchează miercuri, 22 iunie, începutul invaziei Uniunii Sovietice de către trupele celui de-Al Treilea Reich în 1941, în cadrul operaţiunii Barbarossa. În Rusia, 22 iunie este comemorată drept „ziua amintirii şi a durerii”.

Luată iniţial prin surprindere mai ales pentru că înainte cu doi ani semnase un pact de neagresiune cu Germania nazistă, URSS a reuşit, cu preţul unor mari sacrificii umane, să respingă invazia după victoria de la Stalingrad, teatru al unei sângeroase bătălii în 1942-1943, aminteşte AFP.

Pasionat de paralele istorice, preşedintele rus Vladimir Putin a comparat de mai multe ori ofensiva actuală dusă de Moscova în Ucraina cu lupta împotriva naziştilor din timpul „Marelui Război pentru Apărarea Patriei” (denumirea în limba rusă n.r.).

Războiul din Ucraina a tensionat grav relaţiile dintre Rusia şi ţările occidentale, inclusiv Germania, care au lovit Moscova cu sancţiuni economice puternice, notează Agerpres.

Rusia, la rândul ei, a anunţat în ultimele zile o reducere drastică a cantităţilor de gaz livrate Europei, în special prin gazoductul Nord Stream, Germania denunţând un „atac” ce vizează „să semene haosul”.

În acest context de puternice tensiuni, Berlinul a anunţat de asemenea o creştere bruscă a cheltuielilor sale militare şi a furnizat Ucrainei tunuri autopropulsate Panzerhaubitze 2000, din care primele exemplare au sosit în această săptămână.

Anastasia
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media