Societatea Română de Radiodifuziune, reacție la decizia CMC privind postul Radio Chișinău: „Avem convingerea că a fost o neînțelegere. Sunt semnale că situația se va soluționa”

29 mai 2022, 15:05 Societate 136
Răzvan Ioan Dincă, președinte director general Societatea Română de Radiodifuziune.  Sursa: srr.ro

Societatea Română de Radiodifuziune a venit cu o reacție referitor la decizia Consiliului Municipal Chișinău în ce privește interzicerea utilizării toponimicului „Chișinău” de către postul Radio Chișinău. Societatea menționează că are convingerea că a fost o neînțelegere și are semnale că situația privind decizia respectivă se va soluționa.

În data de 27 aprilie curent, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău, Proiectul de Decizie privind utilizarea toponimicului Chișinău a fost respins prin votul majorității consilierilor prezenți.

Toponimicul Chișinău a fost utilizat anterior de către Radio Chișinău, parte componentă a Radio România, între 2011-2021, pe o perioada finită de 10 ani și a fost obținut în baza unei proceduri de validare similare.

„Am fost, desigur, contrariați de o decizie ce a primit inițial aviz pozitiv în cadrul Comisiei pentru buget, economie, finanțe, patrimoniu public local, agricultură și problemele suburbiilor a Primăriei Municipiului Chișinău, pentru ca ulterior să fie respinsă în dezbaterea Consiliului Municipal.

Considerăm întreaga situație o neînțelegere și avem semnale că va fi remediată. Prin prezența sa, Radio Chișinău a ajutat la menținerea unui peisaj mediatic caracterizat de pluralism, de o voce liberă și independentă, atât de necesare în aceste momente - elemente apreciate de întreaga opinie publică și factori de decizie moldovenești. Sigur, în cazul în care rezolvarea va întârzia să apară, S.R.R. va fi, într-adevăr, nevoită să ia toate măsurile necesare - administrative și juridice - pentru îndreptarea cât mai rapidă și în beneficiul ascultătorilor noștri din Republica Moldova a situației postului Radio Chișinău, cântărind atent, în conformitate cu poziția sa, implicațiile tuturor soluțiilor posibile. Sunt încrezător, însă, că nu se va ajunge aici.”
, a declarat Răzvan Ioan Dincă, președinte director general Societatea Română de Radiodifuziune.

Având în vedere că la data de 25 ianuarie curent, urma să expire aprobarea inițială de utilizare a toponimicului, în data de 27.12.2021, în termenul legal, a fost depusă și înregistrată la Primăria Chișinău solicitarea de prelungire a permisiunii de utilizare, însoțită de toate actele necesare acestui demers.
În data de 17 ianuarie, a fost expediat proiectul de hotărâre privind acordarea dreptului de utilizare a toponimicului Chișinău atât în denumire, cât și în marca de servicii. Draftul publicat pe site-ul primăriei Chișinău a fost însoțit de avizul pozitiv al Comisiei pentru buget, economie, finanțe, patrimoniu public local, agricultură și problemele suburbiilor. În proiectul de hotărâre pentru acordarea toponimicului este inserat și un articol pentru abrogarea Deciziei anterioare de acordare a toponimicului cu nr.1/4 din 25.01.2012 de la intrarea în vigoare a deciziei.

Proiectul a intrat în dezbaterea Consiliului Municipal în ședința din data de 21 aprilie 2022, dar nu a fost dezbătut în cadrul ședinței. În data de 27 aprilie a fost continuată ședința CMC, în cadrul căreia Proiectul de Decizie a fost respins.

Radio Chișinău este singurul radio din Republica Moldova care emite integral în limba română, istoric fiind primul post regional al Radio România.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media