VIDEO/ Dumitru Robu, scump de a oferi detalii privind dosarul „Dodon”: Răspunsul procurorului șef interimar la acuzațiile că execută o comandă politică a guvernării

26 mai 2022, 16:03 Justiție 370
Dumitru Robu, la Parlament. 21 aprilie 2022.  Sursa: captură video/Replica Media

Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a declarat reprezentanților mass-media că s-a decis reținerea ex-președintelui Igor Dodon și plasarea acestuia în izolatorul Direcției de Poliție a municipiului Chișinău în urma gestului complicelui acestuia, fratele soției lui Dodon, Petru Merineanu, care în timpul perchezițiilor a încercat să distrugă prin înghițire o recipisă care ar demonstra achiziții de 700 de mii de euro.

La acuzațiile opoziției precum că în spatele reținerii lui Igor Dodon ar sta partidul de guvernare sau președinta Maia Sandu, Dumitru Robu a specificat că procurorii acționează independent și nu execută nicio comandă politică.

„În cadrul efectuării acțiunii de urmărire penală s-au întreprins acțiuni din partea unor complici ai domnului Dodon, s-a purces la reținerea dumnealui, deoarece era riscul nimicirii probelor, influențării martorilor, inclusiv eschivării de la procuratură.

Întrebat despre detalii privind capătul de acuzare „trădare de patrie” ce i se incriminează lui Dodon, Robu nu a putut oferi un răspuns, declarând că „toate întrebările ce țin de învinuiri răspunde procurorul de caz”.

Robu a dat același răspuns presei fiind solicitat să spună despre soarta recipisei cu tranzacții ce depășesc 700.000 de euro pe care cumnatul lui Dodon, Petru Merineanu, a încercat să o distrugă prin înghițire.

Cât privește fotografiile apărute în mass-media în timp ce procurorii efectuau percheziții în cauza „Dodon”, procurorul-șef interimar a precizat că instituția pe care o conduce va investiga aceste scurgeri de informații, iar cei vinovați vor fi trași la răspundere.

„Faptul că au fost făcute publice oarecare documente ridicate în urma efectuării perchezițiilor, Procuratura va investiga cum au apărut în presă astfel de acte. Și în urma stabilirii persoanei care a transmis astfel de fotografii, va fi investigat”, a precizat Robu.

La acuzațiile opoziției precum că în spatele reținerii lui Igor Dodon ar sta Partidul Acțiune și Solidaritate, Dumitru Robu a specificat că procurorii acționează independent și au execută nicio comandă politică.

„Declarațiile politice noi nu le vom argumenta. Procurorii își îndeplinesc obligațiile și atribuțiile de serviciu, acțiunile lor se încadrează perfect în corectitudine, obiectivitate. Iar oarecare imixtiuni invocate de unele persoane sunt inadmisibile”, a replicat procurorul general interimar.

În dimineața zilei de marți, 24 mai, ofițerii SIS și CNA, în comun cu procurorii Anticorupție, au descins la domiciliul, dar și în alte locații care au legătură cu fostul președinte și ex-liderul PSRM Igor Dodon. Potrivit Procuraturii Generale, descinderile au avut loc în baza unor bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

În seara zilei de 24 mai, Procuratura Anticorupție (PA) a confirmat reținerea fostului președinte al Republicii Moldova Igor Dodon și a cumnatului acestuia, Petru Merineanu, pentru 72 de ore, iar în aceste clipe la Judecătoria Ciocana are loc examinarea cererii de aplicare a măsurii preventive pentru 30 de zile.

Alina
publicat de:
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media