ULTIMA ORĂ! Ex-directorul SIS, Vasile Botnari, transferat din Penitenciarul nr.13 în arest la domiciliu. Procurorii anticorupție au contestat cu recurs decizia instanței

22 iunie 2022, 13:55 Justiție 858
Vasile Botnari.  Sursa: IPN

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, la 20 iunie curent, au dispus înlocuirea arestului preventiv aplicat în privința ex-directorului Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, cu arestul la domiciliu, pe un termen de 30 zile. În context, Procuratura Anticorupție anunță că a contestat cu recurs la Curtea de Apel Chișinău decizia instanței.

Prin recursul înaintat, procurorii anticorupție solicită prelungirea măsurii preventive sub formă de arestare preventivă pe un termen de 30 zile aplicată în privința ex-directorului SIS. Procurorii și-au motivat recursul prin netemeinicia deciziei instanței de judecată.

„Or, la eliberarea mandatului de arestare la domiciliu în privința persoanei vizate, instanța de judecată nu a oferit o apreciere corespunzătoare argumentelor aduse de către procuror cum ar fi: riscul ingerinței învinuitului în cursul normal al efectuării justiției, influențarea și exercitarea de presiuni asupra martorilor care nu au fost încă audiați, nimicirea și deteriorarea probelor, întrucât urmărirea penală încă se află în plină desfășurare”, punctează Procuratura Generală.

Amintim că la 29 martie anul curent Procuratura Anticorupție a efectuat percheziții la domiciliul lui Vasile Botnari, după care l-au reținut pentru 72 de ore. Ulterior, procurorii Anticorupție au solicitat mandat de arest pentru 30 de zile, iar pe 1 aprilie acesta a fost plasat în arest preventiv în izolatorul CNA pentru 25 zile.

Mai târziu, la 20 aprilie, Judecătoria Chișinău printr-o decizie l-a transferat în arest la domiciliu, însă Curtea de Apel Chișinău a anulat hotărârea instanței și a dispus plasarea acestuia în arest la Penitenciarul nr.13.

Vasile Botnari a ocupat funcția de director al SIS din mai 2018 până iunie 2019. Botnari este unicul vinovat în dosarul privind expulzarea celor șapte profesori turci de la Liceul „Orizont” din capitală. Acesta a fost condamnat la închisoare cu suspendare, primind o amendă de 88 de mii de lei.

La 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat Republica Moldova pentru încălcarea drepturilor cetățenilor turci expulzați.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media