LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 119. Forţele ucrainene care apără oraşele Lîsîceansk şi Sevierodoneţk sunt pe punctul de a fi încercuite, susține un reprezentant al forțelor separatiste pro-ruse

22 iunie 2022, 08:31 Ucraina 503
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Situația pentru militarii ucraineni din estul Donbasului este „extrem de dificilă”. Armata rusă a capturat mai multe aşezări în apropiere de oraşele Severodoneţk şi Lîsîceansk, a declarat Guvernatorul regiunii Luhansk, Serghei Gaidai. La rândul său, Statul Major ucrainean a anunţat că trupele ruse controlează și localităţile Pidlisne şi Mirna Dolina, situate la sud de Lîsîceansk.

Cel puțin 15 civili au murit, iar alții 16 au fost răniți în regiunea Harkiv, unde rorțele ruse au intensificat bombardamentele, după mai multe săptămâni relativ liniștite.

Armata ucraineană anunță că lansat atacuri asupra Insulei Șerpilor unde a provocat „pierderi semnificative" forțelor rusești, în timp ce Moscova că a interceptat și distrus toate proiectilele.

UPDATE 23:50. Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut în seara zilei de miercuri o discuție telefonică cu omologul său din Ucraina Vladimir Zelenskiy. Convorbirea dintre cei doi șefi de state a avut loc înaintea summitului Consiliului European unde liderii UE vor decide să acorde țării noastre și Ucrainei statutul de țări candidate la Uniunea Europeană.

Liderii de la Kiev și Chișinău și-au promis asistență reciprocă pe calea către Uniunea Europeană.

„Am discutat cu președinta Republicii Moldova Maia Sandu despre reuniunea de mâine a Consiliului European. Așteptăm cu nerăbdare decizia UE de a acorda statut de candidat țărilor noastre. Am căzut de acord asupra asistenței reciproce pe calea noastră către UE“, a scris Vladimir Zelenskiy într-un mesaj pe Twitter.UPDATE 21:55. Un sistem de apărare aeriană stratificată a fost creat recent pentru a proteja Kievul, a anunţat miercuri un comandant militar ucrainean.

Potrivit lui Oleksandr Pavliuk, sistemul este destul de eficient şi va fi îmbunătăţit în mod constant, dar încă există pericolul căderii unor rachete ruseşti în cazul unui atac masiv.

Prin urmare, oficialul militar ucrainean i-a îndemnat pe locuitorii Kievului să fie vigilenţi la orice semnal de atac aerian asupra oraşului lor. El a mai declarat că Rusia dispune în continuare de echipamente şi resurse umane în ciuda pierderilor grele înregistrate în cadrul agresiunii sale militare din Ucraina. În opinia sa, în ciuda eşecului Rusiei în a cuceri Kievul, totuşi capitala Ucrainei „rămâne principalul obiectiv de pradă” al armatei invadatoare.

„Nu vor renunţa niciodată” la cucerirea Kievului, a declarat Pavliuk.UPDATE 21:15. Forţe ucrainene care apără oraşele Lîsîceansk şi Sevierodoneţk sunt pe punctul de a fi încercuite, dar este încă prea devreme pentru a vorbi despre încercuirea completă, a declarat miercuri, la televiziunea rusă Rossia 1, un reprezentant separatist pro-rus, angajat al autoproclamatei Miliții Populare din Republica separtistă Luhansk, Ivan Filiponenko, transmite TASS.

Forţe ucrainene au fost încercuite în satele Hirske şi Zolote, la o zi după cucerirea localităţii Toşkivka, mai susţine Marociko. Toate aceste localităţi se află la câţiva kilometri de Sivierodoneţk şi Lîsîceansk, vizate de artileria rusă, devastate potrivit autorităţilor ucrainene.

Pe tronsonul Zolote - Gorskoe - Lîsîchansk au fost introduse mai multe pene, aprovizionarea cu unități ale Forțelor Armate ale Ucrainei direct între aceste așezări a fost complet întreruptă și astfel aceste puncte de rezistență sunt acum complet separate. Acum nu vorbim despre vreo secțiune semnificativă a frontului pe care o deține inamicul, ci despre câteva zone locale”, a spus Filiponenko.


UPDATE 20:55. . Vladimir Zelenskiy participă la summitul NATO de la Madrid prin videoconferinţă, anunţă Guvernul spaniol Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să participe prin videoconferinţă la summitul NATO prevăzut la Madrid în perioada 28-30 iunie, anunţă miercuri ministrul spaniol al Apărării José Manuel Albares, relatează AFP.

„O sesiune specială de lucru va fi dedicată Uvcrainei” în cadrul summitului, iar ”preşedintele (ucrainean Volodimir) Zelenski va fi prezent la această reuniune prin videoconferinţă”, anunţă într-o conferinţă de presă José Manuel Albares.


UPDATE 20:30. Distrugerea Barabashovo, cea mai mare piață a Ucrainei din Harkov, de atacurile rusești, a cauzat daune mediului în valoare de 2 miliarde de grivne, anunță Inspectoratul Ecologic de Stat al Ucrainei.

În martie 2022, ca urmare a bombardamentelor rusești la Harkov, pe teritoriul centrului comercial Barabashovo a izbucnit un incendiu de amploare, care a mistuit pavilioanele, clădiri de birouri și depozite cu o suprafață de peste 53.440 m2. Pompierii și utilitățile au luptat cu incendiul câteva zile.

„Uitați-vă la cum arăta bazarul înainte de sosirea „eliberatorilor” ruși: Mojito vietnamez și Gucci de 200 de grivne. Și așa arată acum”.UPDATE 20:35. Armata belarusă sapă tranșee și construiește fortificații de-a lungul granițelor cu Ucraina, Polonia și Lituania, informează canalul de Telegram „Belarusian Gaiun” - sursă de informație declarată extremistă de Rusia, care publică informații despre deplasarea echipamentelor militare rusești pe teritoriul Belarusului și lansarea de rachete de pe teritoriul țării.


UPDATE 20:05. Președintele ucrainean Vladimir Zelenskiy s-a declarat încrezător astăzi că toți membrii Uniunii Europene vor susține acordarea statutului de candidat la aderare pentru Ucraina la UE la un summit de la sfârșitul acestei săptămâni, relatează Reuters.

„Cred că toate cele 27 de țări ale Uniunii Europene vor sprijini statutul nostru de candidat”, a spus Zelenski, într-un discurs adresat prin videoconferință studenților de la Munk School of Global Affairs & Public Policy din Toronto. „Este ca și cum ai intra din întuneric în lumină”, a adăugat el.


UPDATE 19:20. Iurii Turulov, un protejat al ocupanților din Ciornobaiivka, regiunea Herson, care a fost numit șef al administrației locale, a fost ținta unui atentat, însă a scăpat cu răni usoare, a anunțat administrația regională de stat din Herson, potrivit Suspilne.

„Mașina lui a fost aruncată în aer, dar colaboratorul nu a fost rănit”, a spus Serhiy Hlan, consilierul șefului Administrației Regionale de Stat Herson, pentru Ukrinform.

Serviciile secret din Ucraina susțin că Iurii Turulov a trecut de partea forțelor de invazie rusești și este acuzat de trădare de către Kiev.


UPDATE 18:50. Ucrainenii au montat un lansator de proiectile reactive nedirijate recuperat de pe un elicopter de atac rusesc Ka-52 pe spatele unei camionete și o folosesc să atace pe rază scurtă pozițiile inamice de pe front:

„Deci, acum armele rus sunt într-adevăr pe mâini bune. Luptătorii au instalat un lansator de rachete după doborârea unii Ka-52 pe mașina lor și îl folosesc împotriva ocupanților. P.S. Mulțumim voluntarilor pentru Mitsubishi L 200. P.P.S. Dar încă așteptăm HIMARS și M270!”


UPDATE 18:30. Rezumatul Statului Major al Armatei Ucrainei de la 18:00.

- Situația din zonele Volyn și Polissia este fără schimbări semnificative.

- În direcția nord, inamicul a folosit bombardamentele de artilerie pentru a ataca zonele așezărilor Turia, Miropilske și Slavgorod din regiunea Sumy.

- În direcția Slobojanski, rușii încearcă să îmbunătățească poziția tactică a unităților lor din apropierea orașului Slaviansk prin asalt. Artileria reactivă a fost folosită în zonele Bohorodichne, Nova Dmitrivka, Novopavlivka, Kurulka, Dolyna, Prishib, Krasnopillia, Vernopillia, Ridne, Chervone, Shnurky, Chervona Poliana, Karnauhivka, Velika și Nova Kommilavaha.

- În direcția Donețk, forțele de ocupație încearcă să avanseze spre orașul Bahmut și să stabilească controlul asupra orașului Severodonețk.

- În direcția Severodonețk, inamicul a lansat lovituri aeriene în zonele Verhniokamianka, Severodonețk și Sirotine. Luptele continuă pentru orașul Severodonețk.

- În direcția Bahmut, inamicul a efectuat lovituri aeriene în zonele așezărilor Berestove, Iakovlivka, Klinove și Vershina, precum și lovituri aeriene și cu rachete în apropiere de Chasov Yar, Novolugansk și Gorski.

- Inamicul nu a condus operațiuni ofensive active în direcția Kramatorsk. A atacat pozițiile Forțelor de Apărare din districtele Prishib, Sidorov, Donețk și Maiakov.

- În direcțiile Avdiivka, Kurahiv, Novopavliv și Zaporojie, inamicul continuă să tragă sistematic pentru a preveni transferul unităților Forțelor de Apărare în alte direcții.

- Inamicul a lansat lovituri aeriene în apropiere de Novobahmutovka, Kamianka, Avdiivka, Pavlivka, Vuhledar și Shevchenko.

- În zona Novobakhmutovka, soldații noștri au respins asaltul și au forțat inamicul să se retragă.

- În direcția Yujnii Bug, inamicul, cu echipamentul ingineresc al pozițiilor, foc din artilerie cu țevi și cu reacție, încearcă să împiedice înaintarea unităților trupelor ucrainene în teritoriul ocupat.


UPDATE 18:00. Vladimir Putin a făcut miercuri apel la întărirea legăturilor dintre țările BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud).

„Oamenii de afaceri din țările noastre sunt nevoiți să-și desfășoare activitatea în condiții dificile, deoarece partenerii occidentali neglijează principiile de bază ale economiei de piață, ale comerțului liber", a declarat președintele rus, adresându-se participanților la Forumul Economic Brics.

El a denunțat „introducerea permanentă de noi sancțiuni motivate politic", care contrazic „bunul simț și logica economică elementară".


UPDATE 17:40. Un om a murit, iar alții trei au fost răniți astăzi în urma bombardamentelor cu rachete ghidate la Nikolaev, a anunțat primarul orașului, Oleksandr Senkevich, pe canalul său de Telegram.

„Au fost bombardamente cu rachete ghidate. Există informații că două întreprinderi private, pe teritoriul cărora se aflau combustibil și lubrifianți, au fost avariate. A avut de suferit și o școală și cinci clădiri cu cinci etaje”, a spus Senchevich.

Un incendiu de mare amploare a izbucnit pe teritoriul unei intreprinderi private, la un depozit de ulei de floarea soarelui. „Orașul cu fum negru... Pompierii lucrează, dar trebuie să ardă totul acolo, pentru că este imposibil de stins focul, a mai adăugat primarul.


UPDATE 17:15. Armata germană intenționează să antreneze soldați ucraineni pentru sistemul de rachete cu lansare multiplă Mars II, a declarat miercuri ministra apărării, Christine Lambrecht, în parlamentul german.

Antrenamentul, care urmează să fie desfășurat în Germania, ar putea începe încă de săptămâna viitoare, a spus Lambrecht.

Ministra a adăugând că odată ce aceste instrucțiuni se vor încheia, ar putea începe livrarea sistemului de arme. Germania va livra Ucrainei trei astfel de sisteme, la fel și Marea Britanie, iar SUA vor livra patru sisteme de lansare de rachete multiple (MLRS), a adăugat ea.


UPDATE 16:45. Ministerul Educației al Federației Ruse recrutează profesori pentru a-i trimite „în misiune” în teritoriile ocupate din Ucraina. Potrivit presei ruse, ministerul rus al educației a acceptat cereri de la mai mulți pedagogi din regiunea Novosibirsk, profesori, metodologi sau metodologi ai sistemului de învățământ, care doresc să fie detașați în Donbas.

Anterior, publicația „Taiga Info” a scris că pe chaturile studenților de la institutul pedagogic din Novosibirsk au fost distribuite oferte ca profesorii tineri să lucreze în Zaporojie și Herson cu scopul de a „asigura începutul anului școlar”.


UPDATE 16:21. Lituania așteaptă ca Rusia să o deconecteze de la rețeaua electrică regională ca răspuns la restricția transportului de mărfuri către regiunea Kaliningrad, a declarat președintele Gitanas Nauseda într-un interviu pentru Reuters.

Vilnius nu se așteaptă la o invazie a armatei ruse și la o confruntare militară cu privire la restricțiile de tranzit, a spus el.

Miercuri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a promis măsuri de răzbunare care vor fi „nu diplomatice, ci practice”.

Din 18 iunie, autoritățile lituaniene au oprit tranzitul mărfurilor sancționate către Kaliningrad, în conformitate cu cerințele celui de-al patrulea pachet de sancțiuni UE. Guvernatorul regiunii Kaliningrad, Anton Alikhanov, a spus că până la 40-50% din mărfuri au intrat sub interdicție.

Rusia numește această decizie ilegală și încalcă acordul de parteneriat și cooperare dintre Rusia și Uniunea Europeană.


UPDATE 15:55. Reprezentanți ai Ministerului Apărării din Turcia s-au deplasat miercuri la Moscova pentru noi discuţii în vederea reluării exporturilor prin Marea Neagră a cerealelor ucrainene blocate din cauza ofensivei militare ruse.

Părţile au discutat probleme legate de securitatea navelor comerciale şi exportul cerealelor din porturile ucrainene, precum şi despre abordări care să asigure siguranţa navigaţiei în Marea Neagră”, a anunţat Ministerul Apărării rus într-un comunicat citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Milioane de tone de grâu sunt blocate în porturile ucrainene din cauza atacului lansat de Rusia împotriva Ucrainei, la sfârşitul lui februarie, ceea ce ar putea genera o criză alimentară mondială.

Ankara, care încearcă să menţină bune relaţii cu Moscova şi Kiev, a propus să ajute la organizarea transportului de cereale, în baza unui plan al ONU ce implică Rusia şi Ucraina.

Moscova afirmă că nu împiedică ieşirea de nave comerciale şi acuză Ucraina că a paralizat transportul maritim prin minarea apelor de lângă porturile sale.

La rândul său, Kievul se teme de un atac maritim al Rusiei asupra coastei ucrainene de la Marea Neagră, în condiţiile în care armata rusă ocupă deja o mare parte din sudul Ucrainei, inclusiv toată coasta Mării Azov. De asemenea, Ucraina acuză Rusia că şi-a însuşit recoltele din teritoriile ocupate.


UPDATE 15:08. Rusia a lansat lovituri cu rachete asupra Nikolaev, în total, șapte rachete au fost trase în oraș, a declarat șeful administrației militare regionale Nikolaev, Vitali Kim.

„Am întrerupt inspecția în zonă. Mă întorc în oraș. Orașul a fost lovit cu șapte rachete", a scris el pe canalul său Telegram.

Miercuri, Ministerul rus al Apărării a raportat că armata rusă a lovit cu o zi înainte șantierul naval Okean din Nikolaev, în urma căruia, potrivit ministerului, au fost uciși până la 500 de soldați ucraineni cu arme și echipamente.


UPDATE 15:00. Judecătoria Lîceakovski din Lviv, la cererea procurorului general, a prelungit până pe 9 august arestarea lui Viktor Medvedciuk, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin și un politician pro-rus pe care Ucraina îl acuză de trădare.

Instanța a arestat, de asemenea, o parte din proprietățile lui Medvedciuk, în special, un vagon restaurant cu mobilier și obiecte de interior.

Jurnaliştii de la Sledstvo.Info au publicat în martie imagini cu acel vagon, care ar fi fost situat pe teritoriul palatului lui Viktor Medvedciuk din Pushcha-Voditsa.


UPDATE 14:30. Franța a declarat că trecerea Ucrainei la aderarea la Uniunea Europeană ar putea dura ani până la finalizare, reiterându-și poziția că țara nu va fi accelerată în bloc, în ciuda sprijinului larg răspândit în rândul liderilor pentru eforturile sale de aderare, transmite CNN.

Ucraina va trebui să respecte reguli stricte, ca în cazul oricărui candidat, a spus un ministru francez, înainte de un summit de la Bruxelles în care liderii vor discuta despre candidatura Ucrainei.

„Nu există nicio procedură accelerată, nu există King’s Pass”, a declarat ministrul francez delegat pentru Europa, Clément Beaune, într-un interviu pentru radioul francez Europe 1, folosind un termen pentru tratament preferențial.

„Ei trebuie să termine primul război, să reconstruiască țara, să îndeplinească toate cerințele democratice și economice. Acest lucru va dura timp. Dar dăm acest semnal de deschidere”, a adăugat Beaune.

Liderii UE se vor reuni joi și vineri pentru a discuta dacă să acorde sau nu statutul de candidat la UE Ucrainei, Moldovei și Georgiei.

Comisia Europeană a susținut săptămâna trecută candidatura Ucrainei. Vorbind la Bruxelles, președintaUrsula von der Leyen a declarat că Comisia recomandă „ca Ucrainei să primească statutul de candidat. Acest lucru se întâmplă, desigur, în condițiile în care țara va efectua o serie de reforme ulterioare”.


UPDATE 14:00. Cancelarul german, Olaf Scholz, a apărat, marți, decizia guvernului său de a furniza arme Ucrainei, considerând că a fost una corectă, anunță DPA, citat de Agerpres.

„Acest lucru este necesar acum”, le-a spus Scholz membrilor grupului parlamentar al Partidului Social-Democrat (SPD).

Acesta a numit decizia de a livra arme Ucrainei ca fiind una de anvergură. ”Cu toate acestea, a fost decizia corectă pe care trebuia să o luăm acum şi în această situaţie”, a mai spus Scholz.

Invadarea Ucrainei de către Rusia la finalul lunii februarie a adus în prim-plan nevoia urgentă a armatei ucrainene de ajutor militar, informează Deutsche Welle.

Guvernul german a făcut o schimbare majoră în ceea ce privește opoziția istorică față de trimiterea de arme letale în zonele de conflict active, dar a fost criticat pentru că nu a făcut acest lucru mai repede.

Inițial, Berlinul a ezitat să promită livrări de arme grele, oferindu-se la început să trimită provizii neletale, cum ar fi căști de luptă. După ce și-a schimbat politica și s-a angajat să sprijine Ucraina cu sisteme de armament mai moderne, Ucraina s-a plâns în mod repetat de timpul necesar pentru ca armele să ajungă la destinație.


UPDATE 13:10. De la începutul războiului, 190 de civili au murit din cauza bombardamentelor, inclusiv nouă copii, iar aproximativ 900 au fost răniți, a declarat Denis Pușilin, șeful autoproclamatei DNR.

ONU, la 20 iunie, a raportat moartea a 183 de persoane și rănirea altor 747 de civili pe teritoriul controlat de grupurile armate asociate cu Rusia.

Între ora 04:00 din 24 februarie 2022, când a început atacul armat al Federației Ruse asupra Ucrainei, până la miezul nopții de 19 iunie 2022, ONU a numărat 10.260 de victime civile în țară: 4.569 de morți și 5.691 de răniți.

Pușilin a mai anunțat un „tribunal internațional” pentru „criminalii de război” (cum îi numesc separatiștii, în special, soldații capturați din regimentul Azov ucrainean). El a declarat că procesul ar putea avea loc la Mariupol, acolo urmând să fie permis accesul jurnaliştilor străini şi organizaţiilor internaţionale.


UPDATE 12:52. Epava a două drone a fost găsită pe teritoriul unei rafinării de petrol din regiunea Rostov.

„A fost prezentat un alt raport despre eliminarea unui incendiu la unitatea de vid a rafinăriei de petrol din Novoshakhtinsk. Potrivit unei versiuni, incendiul a fost provocat de un atac cu UAV asupra instalațiilor tehnice ale centralei. Pe teritoriul uzinei au fost găsite fragmente din două drone”, a declarat Vasili Golubev, guvernator al regiunii Rostov, care a adăugat că incendiul a fost stins și nu sunt victime.

Anterior, presa a sugerat că rafinăria ar putea lua foc din cauza unei lovituri a unei drone ucrainene. Autoritățile ucrainene nu au comentat încă incidentul.


UPDATE 11:33. Ministerul de Externe de la Tallinn l-a convocat marţi pe ambasadorul Rusiei pentru a protesta faţă de o încălcare „extrem de gravă” a spaţiului aerian al Estoniei de către un elicopter rusesc.

Este a doua oară în mai puţin de două săptămâni când partea estoniană îşi exprimă dezaprobarea faţă de reprezentantul diplomatic al Moscovei, menţionează agenţia. Ministerul afirmă că elicopterul rusesc a survolat sud-estul Estoniei în 18 iunie, fără a avea permisiunea în acest sens. Aparatul de zbor a intrat fără permisiune în spațiul aerian al Estoniei în zona punctului de frontieră Koidula, potrivit ministerului estonian.

„Estonia consideră că este vorba despre un incident extrem de grav şi de regretabil, care creează fără îndoială tensiuni suplimentare şi este complet inacceptabil”, arată un comunicat al ministerului, citat de Reuters, potrivit Agerpres.

Cu aceeaşi ocazie, Estonia a cerut din nou retragerea trupelor ruseşti din Ucraina.

„Rusia trebuie să înceteze ameninţările la adresa vecinilor şi să înţeleagă că preţul agresiunii declanşate împotriva Ucrainei este într-adevăr ridicat”, adaugă documentul citat.

Estonia şi-a exprimat totodată sprijinul faţă de Lituania, ameninţată de Rusia cu represalii după interzicerea tranzitului pe teritoriul lituanian al unor mărfuri destinate exclavei ruse Kaliningrad de la Marea Baltică.


UPDATE 11:20. Consiliul Federației a raportat că Marea Britanie nu a acordat vize delegației ruse pentru a participa la sesiunea AP OSCE.

Marea Britanie a refuzat delegației ruse să obțină vize pentru a participa la sesiunea din iulie a Adunării Parlamentare (AP) a OSCE, a declarat Vladimir Dzhabarov, prim-adjunct al șefului Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Consiliului Federației.

După cum a explicat Jabarov, toți membrii delegației ruse sunt pe lista de sancțiuni din Regatul Unit. Având în vedere acest lucru, potrivit lui, ei „au solicitat în timp util conducerii adunării, precum și Ministerului rus de Externe, să elaboreze și să rezolve problema acordării de garanții de către partea britanică pentru eliberarea vizelor de intrare în Marea Britanie pentru parlamentarii să participe la acest important eveniment interparlamentar”.

„Am primit un răspuns esențial scandalos că guvernul britanic – la propriu – nu poate elibera vize membrilor delegației ruse la AP OSCE, indiferent de scopul în care aceștia vizitează țara”, a spus el, citat de Interfax.

Cea de-a 29-a sesiune anuală a Adunării Parlamentare a OSCE va avea loc la Birmingham în perioada 2-6 iulie 2022. Potrivit TASS, Dzhabarov a sugerat că în cadrul ședinței de adunare ar putea fi pusă problema expulzării delegației ruse din AP OSCE. Pe 11 martie, Ministerul de Externe britanic a impus sancțiuni asupra a 386 de deputați ai Dumei de Stat pentru recunoașterea independenței autoproclamatelor DNR și LNR, menționând că acesta a fost un pretext pentru declanșarea unui război.


UPDATE 11:05. Situația din regiuni, în ultimele 24 de ore, prezentată de Hromadske:

Regiunea Cernihiv: Noaptea, ocupanții au tras cu arme de calibru mic asupra unei unități a detașamentului de frontieră din apropierea satului Hremeaci. A trecut fără pierderi;

Regiunea Dnipropetrovsk: Rușii au tras asupra a două localități de la granița cu regiunea Herson - Apostolove și Zelenodolsk. Într-unul din sate au fost distruse locuințe, nu există lumină și gaz. Oamenii nu au fost răniți. Detaliile sunt în curs de actualizare;

Regiunea Harkiv: În centrul regional, ocupanții au tras noaptea în cartierele de nord ale orașului. Preliminar, nimeni nu a fost rănit. În această dimineață, rușii au tras din nou asupra lui Ciuhiiv - un obuz a lovit o casă privată, preliminar, trei persoane au fost rănite;

Regiunea Luhansk: Luptele de stradă continuă în Severodonețk. Armata rusă a deschis din nou focul asupra așezărilor Sinetsky și Pavlohrad. De asemenea, au bombardat podurile deja distruse și de două ori asupra uzinei Azot. În consecință, a fost afectat teritoriul stațiilor de epurare și unul dintre punctele de control ale asociației chimice. Pe direcția Popasna, ocupanții se consolidează în Ustînivka, Pidlisne și Mirna Dolyna, și atacă Bila Hora. Nouă case au fost distruse aseară în Hirske, șapte în Zolote și 12 în Novoivanivka. Ocupanții au bombardat din artilerie, tancuri și avioane și Lîsîceanskul. Cel puțin trei civili și mai mulți polițiști au fost răniți;

Donețk: Ostilitățile active continuă pe toată linia frontului. Ocupanții trag din arme de calibru mic, tancuri, artilerie, mortiere, rachete antiaeriene S-300 și lansatoare de rachete multiplede tip „Grad”. Localitățile Avdiivka, Zalizne, Kurahove, Torețk, Kurdiumivka, New York, Ivano-Frankivsk, Novoselivka Persha, Fedorivka și Krestișce se află în centrul de foc. O persoană a murit, iar 15 au fost rănite. Urmare a bombardamentelor au fost avariate 39 de clădiri, inclusiv 4 clădiri înalte, 22 de case particulare, o școală, o clădire administrativă a secției de Poliție, o cale ferată, clădiri agricole, clădiri administrative și un concentrator;

Regiunea Nikolaev: În timpul zilei de ieri, bombardamentele au continuat în multe localități din zonă. După-amiază, inamicul a tras asupra Bereznehuvatske. Informațiile despre victime și răniți sunt în curs de actualizare. De asemenea, în cursul după-amiezii de ieri, în satul Chervone din au avut loc și bombardamente - o persoană a fost rănită. Urmare a lansării obuzelor, a avut loc incendierea ierbii uscate și a câmpurilor cu culturi agricole;

Regiunea Herson: Continuă presiunea asupra educatorilor și medicilor, continuă răpirea activiștilor, politicienilor, jurnaliștilor, personalităților publice. Nu există mass-media ucraineană în regiune. În general, situația din regiune este tensionată, mai ales în satele ocupate Berîslav și părți din raioanele Kahovka, luptele grele continuă în satele de la marginea regiunilor Nikolaev și Dnipropetrovsk. Ocupanții și colaboratorii locali fac declarații din ce în ce mai scandaloase despre alipirea Hersonului la Rusia. Locuitorii din Herson scot în oraș apar tot mai multe steaguri și inscripții ucrainene că Herson este Ucraina, iar cetățenii așteaptă doar Forțele Armate ucrainene;

Regiunea Sumî: Noaptea și în această dimineață ocupanții au tras cu mortiere în localitățile Esmanska și Novoslobidska. Detaliile consecințelor sunt în curs de actualizare. Șase persoane au fost rănite în urma bombardamentelor cu artilerie și a unui atac cu drone kamikaze în regiune.


UPDATE 10:29. În cadrul tradiționalelor sale adresări, preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenskiy, şi-a reiterat apelul pentru adoptarea de noi sancţiuni ale Uniunii Europene (UE) împotriva Rusiei, îndemnând Bruxellesul să adopte un al şaptelea pachet de sancţiuni cât mai curând posibil.

„În toate negocierile, am subliniat întotdeauna că cel de-al șaptelea pachet de sancțiuni ale Uniunii Europene este necesar cât mai curând posibil. Rusia trebuie să simtă presiunea tot mai mare pentru război și pentru politicile sale agresive anti-europene. O altă amenințare rusă la adresa Lituaniei, un alt val de presiune energetică, un alt lot de minciuni din partea oficialilor ruși cu privire la criza alimentară sunt toate argumente pentru a ajunge la un acord asupra celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni”, a declarat liderul de la Kiev.


UPDATE 09:37. Urme mari de arsuri și un turn deteriorat au apărut pe Insula Șerpilor după ce armata ucraineană a declarat că a efectuat „lovituri țintite”, arată o nouă imagine din satelit de la Maxar Technologies, transmite CNN.

Urmele de arsuri sunt vizibile în trei părți ale insulei în imaginea prin satelit, luată pe 21 iunie. Una se află lângă o structură de turn din partea de sud a insulei. Celelalte două sunt mai aproape de complexul principal de clădiri.

În ultimele două luni, forțele ucrainene au lovit în mod repetat forțele și infrastructura rusă staționată pe insulă. De asemenea, au eliminat un elicopter rusesc și o serie de ambarcațiuni navale situate în larg.


Insula Șerpilor a fost scena uneia dintre primele salve ale războiului din Ucraina și are o importanță strategică pentru ambele părți.

În primele zile ale războiului, a fost locul unei cereri din partea unei nave de război rusești către apărătorii ucraineni de a se preda.

Ei au răspuns, în mod infam, cu „Navă de război rusească, f**k yourself” – o frază care a devenit un motiv al rezistenței ucrainene.


UPDATE 09:00. Raportul de dimineață al serviciilor de informații britanice:

- Rusia intensifică efortul pentru a înconjura zona Severodonețk prin Izium în nord și Popasna în sud. Rusia se pregătește foarte probabil să încerce să desfășoare un număr mare de unități de rezervă în Donbas.

- Autoritățile ruse nu au făcut publice numărul total al pierderilor suferite în războiul din Ucraina din 25 martie. Cu toate acestea, autodeproclamata Republică Populară Donețk (DNR) publică cifrele victimelor forțelor DNR - Începând cu 16 iunie, DNR a recunoscut 2 128 de militari uciși în acțiune și 8 897 răniți, de la începutul anului 2022.

Rata victimelor DNR este echivalentă cu aproximativ 55% din forța sa inițială, ceea ce evidențiază uzura extraordinară pe care o suferă forțele ruse și pro-ruse în Donbas, se notează în raport.

Este foarte probabil ca forțele DNR să fie echipate cu arme și echipamente învechite. Pe ambele părți, abilitatea de a genera și desfășura unități de rezervă pe front devine probabil din ce în ce mai critică pentru rezultatul războiului.


UPDATE 08:35. O filmare surprinsă cu dronă publicată pe 19 iunie, obținută de Reuters, arată lovituri de artilerie asupra satului ucrainean Toșkivka, din regiunea Luhansk. Imaginile aeriene surprind coloane de fum care se ridică peste mai multe clădiri arse în timp ce obuzele explodează apropiindu-se de vehicule blindate.


UPDATE 08:20. În Federația Rusă „ar urma să aibă loc o mobilizare generală”, Kremlinul recrutând oameni din regiunile mai sărace pentru a lupta în Ucraina, susțin mai mulți oficiali occidentali, transmite The Guardian.

Moscova este „îngrijorată” că mobilizarea ar fi o „recunoaștere a eșecului” în ceea ce trebuia să fie o operațiune rapidă și curată în Ucraina și s-a transformat într-un conflict lent și măcinator, au spus oficialii. Temerile că mobilizarea la nivel național ar putea stârni tulburări în orașe au determinat Kremlinul „să facă recrutări foarte semnificative” în zonele sărace, în efortul de a-și spori efectivul de luptători.

Potrivit surselor, există „mai multe discuții” despre sănătatea lui Vladimir Putin și „mai multe speculații” despre cine îl va înlocui în Rusia. Cu toate acestea, nu pare să existe o „amenințare imediată” la adresa poziției președintelui rus din partea elitei sau a populației generale, mai menționează acestea.


UPDATE 08:00. Cel puțin 15 civili au fost uciși, iar alții 16 au fost răniți marți în regiunea Harkiv din Ucraina de bombardamentele rusești, a transmis guvernatorului regional, Oleh Sinegubov.

Într-o postare pe aplicația de mesagerie Telegram, Oleg Sinegubov, șeful administrației militare regionale, a precizat că printre morți se numără șase persoane în orașul Ciuhuiiv, cinci în orașul Harkov, trei în Zolociv, precum și o fetiță de 8 ani din Derhaci.


UPDATE 07:45. Trupele ruse se apropie de Lîsîceansk, câștigând un punct important în orașele din apropiere. Orașul este bombardat de avioane, raportează Guvernatorul Luhanskului, Serghei Gaidai.

Luptele de stradă continuă în Severodonețk, rușii a deschis din nou focul asupra satelor Sinetski și Pavlograd, asupra podurilor deja distruse și de două ori asupra Uzinei „Azotului”, unde se crede că se adăpostesc 568 de civili.

De această dată au fost avariate teritoriul instalațiilor de tratare și unul dintre pasajele asociației chimice, spune Haiday. Rușii încearcă să blocheze unitățile Forțelor de Apărare de lângă Borivski și Voronov.

Situația este dificillă pe direcția Popasna. Inamicul a intrat în Toshkivka, ceea ce ia permis să sporească atacurile asupra altor așezări. Ocupanții se consolidează deja în Ustinivka, Pidlisny și Mirna Dolina și atacă Belaia Gora. Soldații ucraineni mențin cu greu pozițiile în munți, a mai spus guvernatorul.


UPDATE 07:00. Comandamentul operațional „Sud” al Ucrainei a raportat rezultatele bombardării insulei Șerpilor din Marea Neagră.

Potrivit datelor prezentate, „a fost înregistrată o loviturăasupra sistemului de rachete antiaeriene Pantsir S1, o stație radar și echipamente auto”. „Rezultatele finale sunt în curs de clarificare”, a informat comandamentul într-un mesaj postat pe Facebook.

Rusia a confirmat marți că Insula Șerpilor a fost atacată marți, dar ministerul său al apărării a declarat că forțele ruse au interceptat și distrus armele ucrainene trase asupra insulei și niciuna dintre ele nu a lovit ținta.

Insula Șerpilor din Marea Neagră, situată la 140 de kilometri de Odesa, a fost cotropită de forțele ruse încă din prima zi a invaziei pe teritoriul Ucrainei, 24 februarie.


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie și 21 iunie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.re sunt încă acolo, inclusiv femei, copii și vârstnici.

Prezumţia de nevinovăţie este un principiu fundamental, garantat de Constituţia Republicii Moldova, care prevede că „orice persoană acuzată de un delict este prezumată nevinovată până când vinovăţia sa va fi dovedită în mod legal, în cursul unui proces judiciar public, în cadrul căruia i s-au asigurat toate garanţiile necesare apărării sale”.(Constituţia Republicii Moldova, art.21)
Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media