Laura Codruța Kövesi, vizită de lucru la Procuratura Generală: A fost semnat acordul de lucru privind cooperarea dintre PG și Parchetul European

13 iulie 2022, 12:49 Justiție 99
Procurora-șefă a Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, și procurorul general interimar, Dumitru Robu.  Sursa: Procuratura Generală
Conducerea Procuraturii Generale, Procuraturii Anticorupție și PCCOCS, s-a întâlnit astăzi, 13 iulie, cu procurora-șefă a Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, aflată în vizită de lucru la Chișinău.

În cadrul întrevederii, părțile au vorbit despre evoluțiile înregistrate în procesul de investigare a cazurilor de corupție, inclusiv cele de corupție la nivel înalt și perspectivele de colaborare a Procuraturii Generale a Republicii Moldova cu Parchetul European, prin realizarea schimbului de informații și experiență, dar și cooperare operațională la investigarea cazurilor ce țin de competența instituțiilor.
Potrivit unui comunicat emis de PG, procurorul general interimar, Dumitru Robu în cadrul discuțiilor a menționat, că pentru Procuratura Republicii Moldova, la moment constituie priorități investigarea dosarelor de corupție, a celor de delapidare a patrimoniului statului, dar și urmărirea bunurilor infracționale.

Totodată, a menționat că procurorii din Republica Moldova sunt disponibili în continuare pentru interacțiune la efectuarea investigațiilor în comun cu omologii de peste hotare.

La rândul său, procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi a comunicat că Parchetul european, în limitele competenței va sprijini activitatea Procuraturii Republicii Moldova, se arată în comunicat.

După discuţiile purtate, Procurorul General interimar, Dumitru Robu şi procurorul-șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, au semnat acordul de lucru privind cooperarea dintre Procuratura Generală a Republicii Moldova și Parchetul European (în continuare Acord).

În temeiul Acordului enunțat, părțile au stabilit o cooperare strânsă în vederea protejării prin mijloace de investigare și urmărire penală a intereselor financiare ale Uniunii Europene și ale Republicii Moldova.

Scopul acordului de lucru este de a facilita cooperarea judiciară în materie penală și schimbul de informații între părți.

Principalele domenii reglementate de Acordul interinstituțional încheiat între Procuratura Generală a Republicii Moldova și Parchetul European se referă la:

- cooperare în materie de obținere a probelor sau obținerea extrădării persoanelor căutate;
- indisponibilizarea bunurilor infracţionale, prin aplicarea sechestrelor sau prin emiterea ordinului de îngheţare;
- constituirea echipelor comune de anchetă;

La fel, s-a convenit între părți, că Parchetul European, la cererea Procuraturii Generale din Republica Moldova, poate sprijini în exercitarea funcțiilor sale, prin schimbul de bune practici în ceea ce privește investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor financiare și a corupției.

Laura Codruța Kö​vesi, șefa Parchetului European, întreprinde o vizită la Chișinău, în perioada 11-14 iulie. Pe parcursul zilei de astăzi, 12 iulie, oficiala a avut întrevederi cu șefa statului Maia Sandu și prim-ministra Natalia Gavrilița.

Kövesi este o procuroră română care ocupă funcția de procuror-șef la Parchetul European. Anterior a ocupat funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA România) din 2013 până în 9 iulie 2018.

Înainte de această funcție, Kövesi a fost procuroră la Sibiu și procuroră generală a României. La data numirii, în 2006, Kövesi a fost prima femeie și cea mai tânără procuroră generală din istoria României. Ea este, de asemenea, după decembrie 1989, singura procuroră generală care și-a dus mandatul până la capăt.

Parchetul European (EPPO) și-a început activitatea la 1 iunie 2021. Instituția este responsabilă cu anchetarea și urmărirea penală a infracțiunilor care afectează bugetul Uniunii Europene.


Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media