LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 315. Rusia anunță că a pierdut 89 de militari la Makiivka. Zelenskiy spune că Moscova pregătește o nouă mobilizare

4 ianuarie 2023, 09:34 Ucraina 203
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Război în Ucraina, ziua 315. Rusia ar pregăti o nouă ofensivă dinspre nord și est, conform Direcției de informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării. Andrei Cerniak, purtătorul de cuvânt al serviciului, a declarat că „astfel de acțiuni ale inamicului sunt așteptate, iar trupele noastre sunt pregătite”. Strategia forțelor ruse este de a menține coridorul terestru spre Crimeea ocupată și de a cuceri întreaga regiune Donețk, potrivit lui Cerniak.

Totodată, Ucraina și UE vor organiza un summit la Kiev pe 3 februarie pentru a discuta despre sprijinul financiar și militar, a anunțat biroul președintelui Zelenski, dar blocul comunitar nu a confirmat încă locul

UPDATE 15:25. „Omul rachetă” al lui Vladimir Putin a decedat pe 30 decembrie în condiţii misterioase.

Vladimir Nesterov era unul din cei mai buni ingineri ruşi şi a conceput rachetele ruseşti Angara, pe care Kremlinul intenţiona să le utilizeze pentru plecări în spaţiu. Datorită contribuţiei lui, este în curs de dezvoltare prima misiune rusească pe Lună.

Dar, potrivit ziarului britanic „The Sun”, el ar fi fost de asemenea acuzat de deturnare de fonduri: el ar fi luat peste 57 de milioane de lire sterline ilegal. O anchetă penală a început în 2014 împotriva lui Vladimir Nesterov. El era de atunci în arest la domiciliu. Cauzele morţii sale sunt necunoscute.

Este a patra persoană care moare în împrejurări suspecte în anturajul lui Vladimir Putin în decurs de o săptămână.


UPDATE 14:23. Forțele Navale Militare ale Forțelor Armate ale Ucrainei au anunțat că Rusia are trei nave de război în misiune de luptă în Marea Neagră și două nave în Marea Azov, scrie publicația ucraineană Pravda.

Potrivit armatei ucrainene, începând cu 4 ianuarie 2023:

  • există 3 nave rusești în serviciu de luptă în Marea Neagră;
  • rușii continuă să controleze comunicațiile maritime, menținând 2 nave la datorie de luptă în Marea Azov;
  • în Marea Mediterană se află 9 nave rusești, dintre care 5 purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, și o salvă totală de 76 de rachete.

În cursul zilei de ieri, au trecut prin strâmtoarea Kerci-Yenikale:

  • către Marea Azov: 23 de nave, dintre care 5 se deplasau dinspre strâmtoarea Bosfor;
  • către Marea Neagră: 18 nave, dintre care 6 nave au continuat să se deplaseze în direcția Strâmtorii Bosfor;

Marina a remarcat că Rusia continuă să încalce Convenția internațională din 1974 pentru siguranța vieții pe mare (SOLAS) prin dezactivarea sistemelor de identificare automată (AIS) de pe navele civile din Marea Azov.


UPDATE 12:45. Serviciul de informații militare al Ucrainei a anunțat miercuri că, în noaptea de 4 ianuarie, „gherilele” din Rusia au oprit din nou circulația trenurilor civile și a eșaloanelor militare pe o secțiune a căii ferate transsiberiene, în apropiere de Krasnoiarsk.

„În noul an 2023, acesta este cel puțin al șaselea caz de distrugere a unităților de semnalizare, centralizare și blocare a căilor ferate în diferite regiuni ale Rusiei, ceea ce duce la perturbări în graficele trenurilor militare”, a scris serviciul secret, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit sursei citate, în 2022 au fost înregistrate aproximativ 40 de astfel de cazuri, precum și cazuri de distrugere a transformatoarelor și locomotivelor.

„O intensificare semnificativă a gherilelor feroviare din Rusia a avut loc după ce regimul Putin a anunțat mobilizarea parțială”, mai precizează Serviciului de informații al apărării din Ucraina.


UPDATE 12:10. Armata ucraineană a primit un nou lot de tancuri din partea unei țări membre a Uniunii Europene, vehiculele de luptă slovene M-55 S1 fiind acum văzute în dotarea forțelor armate ale Kievului.

Mai multe fotografii în acest sens au fost distribuite de pagina Ukraine Weapons Tracker, administratorii săi notând că, deși tancurile au fost transferate Ucrainei anul trecut, ele au ajuns abia acum în serviciul armatei ucrainene, trupele acesteia desfășurând deocamdată antrenamente cu ele.

„Bineînțeles, date fiind tradițiile locale, putem vedea blocuri de blindaj reactiv Kontakt-1 fiind aplicat cu generozitate”, glumesc administratorii paginii.


UPDATE 11:53. Șeful grupului rus de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin a fost filmat în timp ce vizita un subsol din apropierea frontului estic, plin de cadavrele luptătorilor săi. Înregistrarea video a fost publicată de Anul Nou, scrie The Guardian.

Mulți dintre cei uciși erau foști deţinuţi, care au căzut victime în timpul luptelor acerbe pentru cucerirea oraşului Bahmut, un obiectiv-cheie din Doneţk, pe care Rusia încearcă să-l cucerească încă din vară. În morga improvizată, lui Prigojin i se arată cadavre pe targă şi în saci mortuari. O grămadă de cadavre în saci poate fi văzută stivuită până la nivelul umerilor în colţul uneia dintre încăperi.


UPDATE 11:30. Alertele de raid aerian răsună pe tot teritoriul Ucrainei, miercuri dimineață, relatează Ukrainska Pravda.

Anunțul vine în contextul în care Direcția de informații din cadrul Ministerului ucrainean al apărării avertiza cu o zi în urmă că este posibil ca Rusia să pregătească o nouă ofensivă dinspre est și nord.


UPDATE 11:00. Reprezentantul Direcției principale de informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, Vadim Skibitski, a declarat, citând date operaționale, că Rusia are o rezervă suficientă de rachete pentru încă două sau trei lovituri masive de aproximativ 80 de rachete fiecare, transmite BBC.

Potrivit acestuia, rușii au lansat deja stocul lor strategic de arme, care, conform reglementărilor, reprezintă 30% din numărul total de rachete disponibile.

„Ei trebuie să își refacă stocurile. Acest lucru explică, de altfel, de ce se găsesc acum multe fragmente de rachete fabricate în 2022, inclusiv în al treilea trimestru. Acest lucru sugerează că acestea merg imediat la trupe (direct) din producție”, a declarat Skibitski.

Potrivit serviciilor de informații ucrainene, Rusia este capabilă să producă până la 30 de unități de rachete de croazieră Kh-101 și 15-20 de Kalibrov pe lună pentru a reface stocurile.

Rusia nu dezvăluie stocurile sale de arme și capacitatea industriei de a le produce. Experții independenți consideră, de asemenea, că stocurile de arme ale Rusiei, în special cele de înaltă precizie, sunt în scădere, dar este imposibil de verificat cifrele specifice citate de Skibitski.

Armata rusă va încerca să compenseze lipsa rachetelor de înaltă precizie prin combinarea acestora cu X-22, S-300 și drone kamikaze, potrivit Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării.

În ceea ce privește dronele, potrivit lui Skibitski, Rusia a folosit deja aproximativ 660 din cele 1.750 comandate de Iran.

Dar utilizarea dronelor poate fi foarte dificilă odată cu apariția înghețului, a precizat Vadim Skibitski.


UPDATE 10:40. În cel mai nou raport despre evoluția războiului din Ucraina, Ministerul apărării de la Londra se referă la atacul care a vizat, la finalul săptămânii trecute, clădirea unei școli din orașul Makiivka, din Donețk, aflat sub control rusesc, clădire pe care Rusia ”o preluase aproape sigur pentru uz militar”.

Clădirea a fost complet distrusă, iar cel mai recent bilanț anunțat de Moscova indică 89 de morți în urma loviturii ucrainene. „Având în vedere amploarea pagubelor, există o posibilitate realistă ca muniția să fi fost depozitată în apropierea locuințelor folosite de trupe, care detonată a provocat explozii secundare. Clădirea se afla la doar 12,5 km de sectorul Avdiivka al liniei de front, una dintre cele mai intens disputate zone ale conflictului”, scrie în raportul citat.

Specialiștii britanici precizează că armata rusă este cunoscută pentru ”depozitare nesigură a muniției cu mult înainte de actualul război, dar acest incident evidențiază modul în care practicile neprofesioniste contribuie la rata ridicată a victimelor din Rusia”.UPDATE 10:00. Aproximativ zece obuze au fost trase asupra orașului Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk, în noaptea de marți spre miercuri, a anunțat șeful Consiliului Regional, Nikolai Lukașuk, pe Telegram, relatează Ukrainska Pravda.

Bombardamentele au avariat trei clădiri rezidențiale, două anexe, o mașină, o conductă de gaz și o linie electrică, a precizat oficialul, adăugând că nu au fost înregistrate victime.
UPDATE 09:35. Ministerul rus al apărării a anunțat marți, 3 ianuarie, că numărul soldaților uciși în atacul de la Makiivka a ajuns la 89, relatează AFP, citată de Agerpres.

Lovitura ucraineană a avut loc în seara de Anul Nou și a vizat o clădire în care erau soldați ruși, în zona ocupată din regiunea Donețk. ”Numărul camarazilor noştri morţi a ajuns la 89”.

„În prezent, o comisie efectuează o anchetă asupra împrejurărilor. Dar este deja clar că principala cauză (…) o reprezintă pornirea şi utilizarea masivă de către personal a telefoanelor mobile în raza de acţiune a armelor inamice, contrar interdicţiei”, a adăugat Sevriukov.

Inițial, Rusia a anunțat că a pierdut 63 de soldați în atac, în timp ce Ucraina a transmis că sute de militari ai Moscovei au fost uciși.


UPDATE 09:30. Exploziile au fost auzite la Sevastopol în noaptea de 4 ianuarie, relatează Radio Europa Liberă, citat de The Kyiv Independent.

Petro Andriușcenko, consilier al primarului din Mariupol, a anunțat, la rândul său, că apărarea antiaeriană a fost activată în Sevastopol de cel puțin două ori.


UPDATE 09:00. Ucraina și UE vor organiza un summit la Kiev pe 3 februarie pentru a discuta despre sprijinul financiar și militar, a anunțat biroul președintelui Zelenskiy, dar blocul comunitar nu a confirmat încă locul.


UPDATE 08:45. De la începutul invaziei în Ucraina, Rusia a comis 62.210 de crime de agresiune și crime de război în țara vecină, potrivit datelor anunțate de Parchetul General al Ucrainei, relatează agenția Ukrinform. Din cele 62.210 crime de agresiune și crime de război, 60.477 sunt legate de încălcarea legilor și obiceiurilor războiului, 67 de planificarea, pregătirea sau inițierea și purtarea unui război de agresiune, 40 au legătură cu propagandă de război, iar 1.626 sunt alt fel de fapte.

De asemenea, autoritățile ucrainene au înregistrat 17.335 de infracțiuni împotriva securității naționale. Totodată, Procuratura ucraineană a anunțat că de la începutul războiului 1.328 de copii au fost răniți.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai,24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie, 4 octombrie, 5 octombrie, 6 octombrie, 7 octombrie, 8 octombrie, 9 octombrie, 10 octombrie, 11 octombrie, 12 octombrie, 13 octombrie, 14 octombrie, 15 octombrie, 16 octombrie, 17 octombrie, 18 octombrie, 19 octombrie, 20 octombrie, 21 octombrie, 22 octombrie, 23 octombrie, 24 octombrie, 25 octombrie, 26 octombrie, 27 octombrie, 28 octombrie, 29 octombrie, 30 octombrie, 31 octombrie, 1 noiembrie, 2 noiembrie, 3 noiembrie, 4 noiembrie, 5 noiembrie, 6 noiembrie, 7 noiembrie, 8 noiembrie, 9 noiembrie, 10 noiembrie, 11 noiembrie, 12 noiembrie, 13 noiembrie, 14 noiembrie ,15 noiembrie, 16 noiembrie, 17 noiembrie, 18 noiembrie, 19 noiembrie, 20 noiembrie, 21 noiembrie, 22 noiembrie, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie, 26 noiembrie, 27 noiembrie, 28 noiembrie, 29 noiembrie, 30 noiembrie, 1 decembrie, 2 decembrie, 3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie, 6 decembrie, 7 decembrie, 8 decembrie, 9 decembrie, 10 decembrie, 11 decembrie,12 decembrie, 13 decembrie, 14 decembrie, 15 decembrie, 16 decembrie, 17 decembrie, 18 decembrie, 19 decembrie, 20 decembrie, 21 decembrie, 22 decembrie, 23 decembrie, 24 decembrie, 25 decembrie, 26 decembrie, 27 decembrie, 28 decembrie, 29 decembrie, 30 decembrie, 31 decembrie, 1 ianuarie 2023, 2 ianaurie și 3 ianuarie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Anatol
publicat de:
Anatol Cibotari
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media