Uniunea Europeană propune al cincilea set de sancțiuni pentru Rusia și Belarus

5 aprilie 2022, 16:17 UE 345
Ursula von der Leyen și Josep Borrell.  Sursa: Comisia Europeană

Uniunea Europeană propune al 5-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și Belarusului. Printre noile sancțiuni sunt interdicția importului de cărbune rusesc, excluderea din piețele financiare a unei mari bănci, dar și interzicerea navelor rusești în porturile UE.

Noile sancțiuni ce urmează a fi propuse Consiliului European spre aprobare:

- O interdicție a importurilor de cărbune din Rusia, în valoare de 4 miliarde de euro pe an, reducând o altă sursă importantă de venituri pentru Rusia.

- O interdicție totală a tranzacțiilor pentru 4 bănci cheie rusești, printre care VTB, a doua cea mai mare bancă rusă.

- O interdicție pentru navele operate rusești de a accesa porturile UE și o interdicție pentru operatorii de transport rutier din Rusia și Belarus.

- Alte interdicții de export, în valoare de 10 miliarde euro, în domenii cruciale: semiconductori avansați, mașini și echipamente de transport

- Noi interdicții specifice de import, în valoare de 5,5 miliarde de euro.

- Măsuri direcționate, cum ar fi interzicerea participării companiilor ruse la achizițiile publice în UE și excluderea oricărui sprijin financiar, UE sau național pentru organismele publice ruse.

„UE lucrează, de asemenea, la sancțiuni suplimentare, inclusiv asupra importurilor de petrol și reflectă asupra unor idei ale țărilor UE, cum ar fi taxele sau canalele de plată specifice, cum ar fi un cont escrow. Aceasta este o poziție clară împotriva războiului lui Putin. Împotriva masacrului civililor. Împotriva încălcării principiilor fundamentale ale ordinii mondiale”, menționează Comisia Europeană.Propunerea Comisiei Europene trebuie aprobată de Consiliul UE (format din miniștrii statelor membre) pentru a intra în vigoare.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media