Secretarul general al NATO, despre recunoașterea de către Rusia a regiunilor separatiste din Donbas drept state independente: „Acest lucru subminează și mai mult suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”

21 februarie 2022, 22:34 Externe 307
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.  Sursa: Replica Media

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg condamnă decizia Federației Ruse de a recunoaște independența regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei. Într-o declarație, șeful Alianței susține că prin acest act, Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk, dar și integritatea teritorială a Ucrainei.

„Acest lucru subminează și mai mult suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, erodează eforturile de soluționare a conflictului și încalcă acordurile de la Minsk, la care Rusia este parte. În 2015, Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, care include și Rusia, și-a reafirmat respectul deplin pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei. Donețk și Lugansk fac parte din Ucraina.

Moscova continuă să alimenteze conflictul din estul Ucrainei oferind sprijin financiar și militar separatiștilor. De asemenea, încearcă să pună în scenă un pretext pentru a invada Ucraina încă o dată.

NATO sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. Aliații îndeamnă Rusia, în cei mai duri termeni posibili, să aleagă calea diplomației și să-și inverseze imediat masiva construcție militară în Ucraina și în jurul Ucrainei, și să-și retragă forțele din Ucraina în conformitate cu obligația internațională s și angajamente”, a declarat secretarul general al NATO.


Amintim că, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat, în seara zilei de luni, 21 februarie, seară decretul de recunoaştere a independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk, din estul Ucrainei.

Alina
publicat de:
Alina Frunza
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media