Elveția și PNUD vor oferi 59.000 de dolari pentru a susține comunitățile locale să ajute refugiații din Ucraina

21 martie 2022, 09:19 Societate 109
Refugiată din Ucraina.  Sursa: Igor Schimbător/PNUD Moldova

Elveția și PNUD oferă 59.000 de dolari pentru a susține comunitățile care au depus cel mai mare efort în găzduirea refugiaților.

În cadrul proiectului „Migrație și dezvoltare locală”, în perioada următoare, primele 13 localități vor primi un suport financiar total de 20.000 de dolari. Banii vor ajunge în comunități prin intermediul asociațiilor de băștinași, create și dezvoltate cu suportul Elveției și PNUD. Aceasta reprezintă un prim pas, menit să ofere mijloace necesare pentru implicarea activă a asociațiilor în furnizarea echipamentelor și bunurilor necesare pentru cazarea și alimentația refugiaților din localitățile partenere.

Printre localitățile care vor beneficia de susținere sunt: Palanca (Ștefan Vodă), Cărpineni (Hîncești), Budești (mun. Chișinău), or. Cimișlia, or. Drochia, Geamăna (Anenii Noi), Mihăileni (Rîșcani), Selemet (Cimișlia), Sipoteni (Călărași), Taraclia (Căușeni), Manta, Slobozia Mare și Văleni (Cahul).

Elveția a răspuns rapid la fluxul de refugiați din Ucraina. Poporul și autoritățile din Republica Moldova sunt extraordinar de generoși și bine organizați, dar este nevoie și de ajutor extern. Pachetul de ajutor umanitar al Elveției constă în prezent din trei elemente: livrarea produselor de primă necesitate, implicarea specialiștilor unității de ajutor umanitar elvețian și furnizarea resurselor financiare către organizații umanitare. De asemenea, împreună cu PNUD, Elveția sprijină autoritățile publice locale, comunitățile și asociațiile de băștinași pentru a oferi refugiaților adăpost și protecție necesară”, afirmă Caroline Tissot, directoarea Biroului de cooperare al Elveției.

Alte aproape 39.000 de dolari vor fi distribuiți în următoarea etapă conform necesităților localităților partenere ale proiectului. Sprijinul Elveția-PNUD complementează efortul Guvernului Republicii Moldova de susținere a refugiaților din Ucraina.

De asemenea, asociațiile de băștinași se alătură campaniei naționale „Moldova pentru Pace”, consolidându-se în cadrul platformei comune „Localitatea mea pentru Pace”. Fiecare asociație susține autoritățile locale și comunitatea pentru a oferi ajutorul necesar refugiaților din Ucraina, implicând și cetățenii moldoveni stabiliți peste hotare.

Anatol
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media