Moldovagaz a cerut concernului rus Gazprom prelungirea perioadei de valabilitate a acordurilor privind auditul datoriilor

12 aprilie 2022, 09:03 Economie 225
conducte de gaz, gaz, Gaz, Moldovagaz.  Sursa: Replica Media

S.A. Moldovagaz a expediat concernului rus Gazprom o scrisoare prin care a cerut extinderea perioadei de valabilitate a acordurilor privind auditarea datoriilor. Anunțul a fost făcut marți, 12 aprilie, de către directorul Moldovagaz, Vadim Ceban.

„SA „Moldovagaz” a trimis o cerere scrisă către compania „Gazprom” de prelungire a perioadei de valabilitate a acordurilor privind auditarea și semnarea unui acord privind stingerea datoriilor istorice. Conform protocolului din 29 octombrie 2021, acest acord trebuie semnat înainte de 1 mai 2022”, a scris șeful Moldovagaz pe o rețea de socializare.

Licitaţia lansată de Agenția Proprietății Publice (APP) la care urma să fie selectată compania care să realizeze auditul a eşuat din cauza războiului din Ucraina.

Natalia Gavrilița a declarat, la JurnalTV, că nu a fost deocamdată identificată o companie pentru licitația de angajare pentru a realiza acest audit. Mergem acuma la negocieri directe, invităm mai multe companii să aplice. Această întârziere este cauzată inclusiv de ceea ce se întâmplă în Ucraina și vom discuta atunci când va fi timpul cu Federația Rusă despre motivul acesteia”, a menționat Natalia Gavrilița.

Amintim că președinta Maia Sandu a semnat la 10 ianuarie 2022 decretul privind efectuarea auditului public extern în domeniul gazelor natural, în vederea obținerii asigurărilor că activitățile și tranzacțiile financiare sunt în deplină conformitate cu prevederile legale aplicabile. Entitatea principală, supusă auditului este Societatea pe Acțiuni „Moldovagaz”, iar aria auditului cuprinde întreprinderile care practică activitate de transportare, distribuire a gazelor naturale, precum și alte genuri de activitate, fondator al cărora este SA „Moldovagaz”.

La 8 februarie 2022, concernul rus „Gazprom” a venit cu un comunicat în care a anunțat că ar putea să nu accepte auditul Moldovagaz, întrucât partea moldovenească a luat decizia privind auditul „unilateral”.

Potrivit protocolului semnat adițional la contractul dintre Moldovagaz și Gazprom, Moldovagaz urmează să-și achite datoriile de peste 700 de milioane de dolari invocate de către Gazprom, doar după efectuarea unui audit extern. Părțile au convenit ca după stabilirea sumei datoriilor acumulate să fie negociat și un calendar de achitare a acestor datorii.

Indiferent de tipul de proprietate și forma juridică de organizare, entitățile auditate vor fi obligate să admită neîngrădit aflarea auditorilor publici pe teritoriul lor și să asigure accesul direct și liber, în timp util, la informațiile digitalizate, la bazele de date necesare exercitării corespunzătoare a misiunii de audit.

Raportul de audit urmează a fi prezentat până la 30 noiembrie 2022.

Anastasia
publicat de:
Anastasia Harea
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media