LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 46. Vladimir Putin urmează să aibă o întrevedere cu Alexandr Lukașenko pe parcursul săptămânii viitoare

10 aprilie 2022, 15:45 Ucraina 317
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

”Este a 46 zi de război în Ucraina. De la începutul invaziei rusești, 176 de copii au decedat, iar 330 au fost răniți, potrivit Procuraturii Generale ucrainene. Într-o nouă înregistrare video, Vladimir Zelenskiy a spus că agresiunea Moscovei nu se va limita niciodată doar la Ucraina pentru că întreaga Europă este o țintă și a îndemnat Occidentul să impună un embargo complet asupra importurilor de energie din Rusia și să furnizeze Ucrainei mai multe arme.

Pe parcursul zilei de ieri, Ministerul Apărării din Ucraina a publicat imagini cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson, şi cu preşedintele ucrainean, Vladimir Zelenski, care se plimbă prin Kiev şi stau de vorbă cu oamenii. „Aşa arată democraţia. Aşa arată curajul”, au transmis oficialii de la Kiev.

În noaptea de 24 februarie, Rusia a lansat în mod deschis un război la scară largă împotriva Ucrainei, atacând Kievul și alte orașe cu rachete. Luptele continuă în apropierea mai multor centre regionale. Apărătorii ucraineni au oprit înaintarea ocupanților, au contraatacat în unele zone și au eliberat deja o serie de orașe și regiuni.

UPDATE 17.00. Consilierul prezidențial al președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, a declarat într-o intervenție televizată că Vladimir Zelenski s-ar putea întâlni cu președintele rus Vladimir Putin doar după confruntarea majoră care se preconizează în regiunea Donbas.

„Ucraina este pregătită de lupte grele. Ucraina trebuie să le câștige, mai ales în Donbas. Și, după aceea, Ucraina va avea o poziție de negocieri mai puternică, poziție din care poate dicta anumite condiții. După aceea, președinții se vor întâlni. Asta ar putea dura două sau trei săptămâni”, a declarat Mihailo Podoliak duminică.


UPDATE 16.13. Ungaria va încălca sancțiunile UE dacă va plăti în ruble energia importată din Rusia, a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Am făcut o analiză a decretului lui Putin, iar cazul legal este foarte clar. Ceea ce sugerează Putin – schimbarea sumei din euro în ruble și apoi plata facturii la gaz - ar fi o încălcare a sancțiunilor. Dacă faci asta, dacă plătești în ruble, încalci sancțiunile, ocolești sancțiunile pe care le-am impus Rusiei”, a spus von der Leyen.


UPDATE 15.50 Vladimir Putin, plănuiește să se întâlnească cu Alexandr Lukașenko, marți, 12 aprilie. Acest lucru este raportat de presa rusă cu referire la secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, scrie Unian.


UPDATE 15.45.


UPDATE 15.25. În timpul ocupației asupra centralei nucleare de la Cernobîl, rușii au jefuit două laboratoare de cercetare și au sustras surse de radiații ionizante și probe de combustibil nuclear, raportează Agenția de Stat a Ucrainei pentru Managementul Zonei de Excluziune.

Trupele ruse au furat și avariat 133 de surse de radiații ionizante cu o radioactivitate de aproximativ 7 milioane de Becquerel, care poate fi comparată cu 700 kg de deșeuri radioactive cu radiații beta și gamma.

„Chiar și o mică parte a acestei activități este mortală dacă este tratată neprofesionist”, a spus agenția, adăugând că „locația substanțelor furate este în prezent necunoscută”, Aspun autoritățile ucrainene.


UPDATE 15.10. Papa Francisc a făcut duminică un apel la un armistițiu de Paște în Ucraina, care să ducă la negocieri și la pace.

„Lăsați armele jos! Să înceapă un armistițiu de Paște. Dar nu pentru reînarmare și reluarea luptelor, ci pentru un armistițiu care să ducă la pace prin negocieri reale”, a spus el la finalul slujbei de Florii către cele câteva zeci de mii de oameni din Piața Sfântul Petru.


UPDATE 14.30. Ucrainenii au capturat de la ruși peste 1.000 de tancuri, blindate, vehicule și echipamente militare grele, cifra referindu-se doar la echipamentele pentru care există confirmare vizuală că au trecut în mâinile armatei Ucrainei.

Rușii au pierdut până acum peste 2.700 de echipamente militare grele (distruse, avariate, abandonate sau capturate), potrivit imaginilor din surse deschise monitorizate de site-ul de specialitate Oryx.


UPDATE 13.40. Biroul Procurorului General al Ucrainei a identificat deja peste 500 de militari ruși care au comis crime de război în Ucraina. Procurora generală a Ucrainei, Irina Venedictova, l-a numit pe președintele rus Vladimir Putin principalul criminal de război. Totodată, a fost înregistrat cel puțin 5.600 de cazuri care sunt clasificate drept crime de război, scrie Hromadske.


UPDATE 13.20. „Mariupol este astăzi inima acestui război. Se luptă, ne luptăm, este puternic. Dacă lupta încetează, vom avea poziții mai slabe”, declară președintele Ucrainei. Zelenskiy susține rezultatul final al luptei din Mariupol depinde poziția Ucrainei în regiunile estice și avantajele acesteia în negocierile cu Rusia.

Serviciile secrete britanice consideră că Mariupol este o țintă cheie a invaziei ruse, deoarece capturarea orașului va oferi Rusiei un coridor terestre către Crimeea anexată.
UPDATE 13.05. De la începutul invaziei rusești în Ucraina, la Kiev s-au căsătorit 1.439 de cupluri și s-au născut 1.189 de copii: 629 de băieți și 560 de fete. Printre nou-născuți - 29 gemeni, conform Administrației de Stat a orașului Kiev.

„Orașul trăiește și în el se nasc în fiecare zi noi familii și noi vieți”, spun autoritățile ucrainene.


UPDATE 13.00. Rusia ar încearca să recruteze forță umană din regiunea transnistreană pentru războiul din Ucraina. Informația a fost făcută publică de Serviciul britanic de informații.UPDATE 12.25. Ucraina a interzis toate importurile din Rusia. Totodată, autoritățile ucrainene au cerut şi altor state să urmeze acest exemplu şi să impună sancţiuni economice mai dure regimului de la Moscova.


UPDATE 11.30. NATO plănuiește o prezență militară permanentă pe flancul estic al Alianței, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a declarat că alianţa se află „în mijlocul unei transformări foarte fundamentale” care va reflecta „consecinţele pe termen lung” ale acţiunilor preşedintelui rus Vladimir Putin.

„Indiferent când, cum, războiul din Ucraina se termină, războiul a avut deja consecinţe pe termen lung pentru securitatea noastră”, a declarat şeful NATO. „NATO trebuie să se adapteze la această nouă realitate. Şi asta este exact ceea ce facem”.


UPDATE 11.00. Președintele Ucrainei Vladimir Zelenskiy spune că agresiunea Moscovei nu se va limita niciodată doar la Ucraina pentru că întreaga Europă este o țintă și a îndemnat Occidentul să impună un embargo complet asupra importurilor de energie din Rusia și să furnizeze Ucrainei mai multe arme. Declarațiile au fost făcute într-o nouă înregistrare video.


UPDATE 10.35. Serviciul Vamal anunță că din data de 9 aprilie curent, începând cu ora 21:00, în posturile vamale Giurgiulești-Reni, Mirnoie-Tabachi, Vulcănești-Vinogradovca, activitatea este sistată din partea Ucrainei.

Potrivit Serviciului Vamal, aceasta este o acțiune stabilită în vederea executării prevederilor legii marțiale în Ucraina.

Activitatea va fi reluată la data 11 aprilie, ora 09:00.

UPDATE 10.15. Nouă coridoare umanitare de evacuare a civililor au fost convenite pentru duminică, a anunțat viceprim-ministra Ucrainei Irina Vereșciuk.

UPDATE 09.25. Pe parcursul zilei de ieri, Ministerul Apărării din Ucraina a publicat imagini cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson, şi cu preşedintele ucrainean, Vladimir Zelenski, care se plimbă prin Kiev şi stau de vorbă cu oamenii. „Aşa arată democraţia. Aşa arată curajul”, au transmis oficialii de la Kiev.

UPDATE 09.15. Într-o nouă înregistrare video, Vladimir Zelenskiy a spus că agresiunea Moscovei nu se va limita niciodată doar la Ucraina pentru că întreaga Europă este o țintă și a îndemnat Occidentul să impună un embargo complet asupra importurilor de energie din Rusia și să furnizeze Ucrainei mai multe arme.

„Ucraina nu are timp să aștepte. Libertatea nu are timp să aștepte. Când tirania lansează o agresiune împotriva a tot ceea ce menține pacea în Europa, trebuie luate măsuri imediate. Este necesar să acționăm în mod principial. Iar embargoul petrolului ar trebui să fie primul pas. La nivelul tuturor democraţiilor, al întregii lumi civilizate. Atunci Rusia o va simți. Atunci va fi un argument pentru ei - să caute pacea, să oprească violența fără rost”, a spus Zelenskiy.

UPDATE 09.00. 513 copii au fost afectați de la începutul invaziei rusești în Ucraina, dintre care 176 au fost uciși și peste 336 au fost răniți. Acest lucru a fost raportat de Procuratura Generală a Ucrainei. În prezent, cei mai mulți copii sunt afectați în Donețk - 108, Kiev - 93, Harkov - 76, Chernihiv - 51, Mykolaiv - 40, Luhansk - 35, Zaporizhia - 22, Herson - 29, Sumy - 16, regiunile Zhytomyr - 15 și în Kiev - 16 .


REPLICA MEDIA transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre atacul neprovocat și inuman al Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie și 9 aprilie.


IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media