DOC/ R. Moldova, alături de UE, G7, dar și alte state, susține retragerea statutului preferențial al Rusiei din cadrul OMC

17 martie 2022, 09:55 Economie 330
UE - Republica Moldova.  Sursa: Replica Media
Republica Moldova, alături de Uniunea Europeană (UE), G7 și alte state, precum Albania, Australia, Islanda, Republica Coreea Muntenegru, Noua Zeelandă, Macedonia de Nord și Norvegia a convenit să-i retragă Federației Ruse preferințele comerciale din cadrul Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) și să suspende aderarea Belarusului la organizația internațională, potrivit Declarației semnate de vicepreședintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, cu privire la decizia UE de a nu mai trata Rusia ca cea mai favorizată națiune la OMC.

„Această decizie fără precedent transmite un semnal politic de cea mai mare amploare. În practică, privează Rusia de avantaje comerciale esențiale în calitate de membru OMC, asigurându-se că produsele companiilor ruse nu mai primesc tratamentul Națiunii celei mai favorizate în economiile noastre. Prin urmare, adâncește statutul de paria al Rusiei în ochii comunității globale. Aceste acțiuni sunt justificate în temeiul scutirilor de securitate din Acordul OMC”, se arată în comunicat.

De asemenea, Comisia Europeană anunță că va suspenda aderarea Belarusului la OMC.

„UE a eliminat deja o serie de beneficii comerciale de care Rusia se bucura anterior prin impunerea de sancțiuni. Vom continua să impunem sancțiuni regimului lui Putin, fără a lăsa piatra neîntorsă, în timp ce intensificăm consecințele economice pentru Rusia ale acestei invazii brutale. Pe scurt, rămânem pe deplin hotărâți să izolăm și mai mult Rusia de economiile noastre și de sistemul financiar internațional mai larg. Suntem uniți în hotărârea noastră de a-i trage la răspundere președintele Putin și regimul său pentru crimele lor. Singura modalitate prin care Rusia poate evita acest dezastru financiar, economic și reputațional este să pună capăt imediat invaziei sale barbare și ilegale din Ucraina”, se mai arată în comunicat.

Urmăriți LIVE TEXTUL REPLICA MEDIA despre evenimentele din Ucraina din zilele anterioare 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie și 15 martie.

IMPORTANT!!! E un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media