Varianta Omicron a COVID-19, prezentă în continuare în R. Moldova. Recomandările ANSP

20 septembrie 2022, 10:25 Sănătate 151
test rapid, Test rapid, test anti COVID-19.  Sursa: Replica Media

Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a realizat o nouă reacție de secvențiere a 16 probe preselectate din 219 confirmate prin tehnici de biologie molecular-genetică (PCR), în urma căreia au fost depistate 16 cazuri determinate exclusiv de varianta Omicron, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Potrivit ANSP, dintre acestea, 7 probe sunt determinate de tulpina Omicron, sublineag BA.5.2, circulantă frecvent în SUA (18%) , Marea Britanie (13%), dar pentru prima dată întâlnită în Africa de Sud. De asemenea, 3 probe sunt determinate de tulpina Omicron, sublineag BA.5.2.1, circulantă în SUA (39%).

Celelalte cazuri sunt determinate de alte modificații ale tulpinii Omicron (BA.2, BF.5, BF.7, BA.5.1, BA.4.6).

Probele provin din diferite teritorii administrative, inclusiv municipiile Chișinău și Bălți, raioanele Briceni, Cahul, Căușeni, Cimișlia, Dondușeni, Dubăsari, Comrat, Nisporeni, Orhei.

Agenția Națională pentru Sănăte Publică (ANSP) recomandă în continuare cetățenilor să se vaccineze, aceasta fiind unica metodă sigură și eficientă pentru a preveni cazurile grave de boală și deces de COVID-19. Toate vaccinurile sunt eficiente împotriva noilor tulpini ale virusului.

Rezultatele datelor de secvențiere sunt integrate în sistemul național de supraveghere și partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org), unde pot fi comparate și corelate cu variantele de virus cu mutațiile existente în alte țări.

Probele au fost selectate în perioada 29 august 2022-12 septembrie 2022.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media