Maia Sandu: „Viața Reginei Elisabeta a II-a ne oferă un exemplu ilustrativ de devotament și slujire poporului - slujire profund apreciată și respectată”

19 septembrie 2022, 16:55 Politică 96
Maia Sandu, prezentă la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. .  Sursa: Captură de ecran

„Viața Reginei Elisabeta a II-a ne oferă un exemplu ilustrativ de devotament și slujire poporului - slujire profund apreciată și respectată”, este mesajul președintei Republicii Moldova Maia Sandu, care a participat astăzi la funeraliile de stat ale Majestății Sale. Lidera de la Chișinău a luat parte la funeralii, aducând un omagiu în numele tuturor cetățenilor moldoveni.

„Am participat, astăzi, la funeraliile de stat ale Majestății Sale, Regina Elisabeta a II-a, aducându-i regretatei suverane britanice un omagiu în numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Regina Elisabeta a II-a a condus Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și Comunitatea Națiunilor timp de șapte decenii, cu demnitate și un simț profund al datoriei. Au fost ani de progres tehnologic și transformări sociale profunde, ani care - inclusiv datorită Marii Britanii - au adus mai multă libertate, bunăstare și pace țărilor lumii.

Viața Reginei Elisabeta a II-a ne oferă un exemplu ilustrativ de devotament și slujire poporului - slujire profund apreciată și respectată. Prin exemplul său, suverana inspiră, astăzi, oameni de stat, funcționari și demnitari din întreaga lume”, este mesajul Maiei Sandu.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a participat astăzi la funeraliile de stat ale Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a, care este condusă pe ultimul drum, după ce a încetat din viață la vârsta de 96 de ani. Șefa statului a fost însoțită în Marea Britanie de secretara generală a Aparatului Președinției Cristina Gherasimov la evenimentul la care participă sute de lideri mondiali.

Astfel, Maia Sandu a participat la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta a II-a, care au loc luni, începând cu ora locală 11:00 (10:00 GMT), la Westminster Abbey din Londra, cea mai veche sală a Parlamentului britanic, unde în ultimele patru zile a fost expus pentru public trupul neînsufleţit al reginei Elisabeta a II-a, a fost închisă luni dimineaţă, cu câteva ore înainte de începerea unor funeralii istorice.

Lideri mondiali, politicieni, personalități publice și membri regali europeni, precum și peste 500 de demnitari din întreaga lume, au venit la Londra pentru a aduce un ultim omagiu celui mai longeviv monarh al Marii Britanii.

Regele Charles al III-lea a găzduit duminică seara un dineu la care au venit toți liderii și invitații care participă luni la funeralii.

Președintele american Joe Biden a sosit duminică, 18 septembrie, la Londra, unde a semnat în carte oficială de condoleanțe și și-a luat rămas bun de la Regină la Westminster Hall.

La fel au făcut și președintele francez Emmanuel Macron, președintele german Frank-Walter Steinmeier, președintele italian Sergio Mattarella și premierul irlandez Michol Martin.

Mai mulți lideri ai Commonwealth-ului au sosit săptămâna trecută, printre care premierul canadian Justin Trudeau, premierul australian Anthony Albanese și prim-ministrul Noii Zeelande Jacinda Ardern.

Alți lideri ai Commonwealth-ului așteptați la înmormântare includ premierul din Bangladesh, Sheikh Hasina, și președintele din Sri Lanka, Ranil Wickremesinghe. India va fi reprezentată de președintele Draupadi Murma. China l-a trimis pe vicepreședintele Wang Qishan.

Reprezentanții Coreei de Nord și Nicaragua au fost invitați „doar la nivel de ambasador”, a adăugat PA. Vor lipsi și lideri și oficiali din Rusia, Belarus și Myanmar. Relațiile diplomatice dintre Regatul Unit și Rusia aproape s-au prăbușit de la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Regina Elisabeta a II-a a murit pe 8 septembrie 2022, e la 96 de ani, după 70 de ani de domnie.

Coroana britanică a fost transmisă fiului Elisabetei a II-a, Prințul Charles. A fost proclamat rege Carol al III-lea de către Consiliul de Succesiune.

Elizabeth Alexandra Mary Windsor s-a născut pe 21 aprilie 1926. Este fiica cea mare a lui Albert, Duce de York, al doilea fiu al lui George al V-lea și a soției sale, Lady Elizabeth Bowes-Lyon.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Vorbim pe față, nu? Ne pasă de fața ta, în măsura în care nu dorim să-ți pice (fața, decât de la chestii pozitive). Și așa cum prea multă față nu strică, atunci când vorbim de Facebook, te invităm să ne urmărești și pe pagina noastră de Facebook, pentru a rămâne cu fața curată, știi?
 

Discuțiile Replica Media