Un bărbat a lăsat-o fără apartament pe stăpâna de la care închiria locuința. Cum a reușit chiriașul să perfecteze un act fals pe numele femeii și să revândă imobilul

3 octombrie 2022, 09:19 Justiție 229
PCCOCS, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.  Sursa: Replica Media

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță astăzi, 3 octombrie, trimiterea în judecată a unui bărbat – membru al unui grup infracțional, care în 2004 a intrat fraudulos în posesia unui apartament din centrul Chișinăului, pe care ulterior o dată l-a vândut, iar la a doua încercare a fost reținut.

Pe dosar, în 2005, a fost condamnat la 10,5 ani închisoare un alt membru al acestui grup infracțional. Membrul grupului trimis acum în judecată s-a eschivat cu succes pe parcursul a 18 ani, datorită faptului că și-a perfectat acte de identitate false și s-a mutat cu traiul în Ucraina, fiind anunțat în căutare de către autoritățile de la Chișinău. Ulterior, acesta a fost reținut la revenirea recentă în Moldova și a fost plasat în arest preventiv, la solicitarea procurorilor PCCOCS.

Deși acesta nu-și recunoaște vinovăția, probele administrate de către ofițerii Direcției Generale Urmărire Penală din cadrul Poliției, sub conducerea procurorului PCCOCS, demonstrează contrariul. Mai exact, acesta de comun cu membrul grupului infracțional care a fost între timp condamnat, au intrat prin înșelăciune în posesia apartamentului evaluat la peste 600.000 lei.

Schema a fost implementată în câteva etape. Inițial, membrul condamnat al grupului infracțional a închiriat apartamentul. Peste o lună i-a promis proprietarei facilitarea și sponsorizarea cheltuielilor aferente studiilor fiicelor ei în Anglia. În acest scop, condamnatul le-a cerut un set de acte, inclusiv procură pentru gestionarea și înstrăinarea apartamentului, pe numele proprietarei.

Peste două luni de la închirierea apartamentului, acesta a pretins că promisa plecare la studii în Anglia poate avea loc doar prin ministerul învățământului din Kiev, Ucraina. În acest scop, dânsul le-a cumpărat bilete de călătorie și a achitat cazarea acestora acolo pentru două săptămâni. În această perioadă, învinuitul trimis recent pe banca acuzaților, împreună cu ceilalți membri ai grupului criminal organizat, au perfectat fraudulos un buletin de identitate pe numele proprietarei, după care tranzacțiile au fost efectuate cu folosirea actelor false.

Prin urmare, apartamentul a fost ilegal vândut învinuitului, care l-a revândut, peste o săptămână, cu peste 360.000 lei, iar în aceeași zi a avut loc încheierea pre-finală a vânzării lui altei persoane, de la care ar fi primit peste 380.000 lei, dacă nu erau reținuți de poliție. Reținerea a avut loc după ce cel de-al doilea cumpărător a contactat pe cineva din vecinii apartamentului anunțat spre vânzare, care le-au spus că de fapt proprietarul este o doamnă. Prin urmare, autoritățile și proprietara au fost anunțate, după ce ultima între timp a revenit din Kiev (când a concluzionat că promisiunea de plecare la studii în Anglia nu devine realitate).

Potrivit legii, escrocheria comisă de către un grup criminal organizat, în proporții deosebit de mari, se pedepsește cu închisoarea de la 8 la 15 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani. De asemenea, acesta urmează să fie judecat și pentru obținerea și folosirea ilegală a actelor oficiale false, timp în care, până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale învinuitul se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Alina
publicat de:
Alina Baran
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media