Directorul centralei nucleare ucrainene Zaporojie a fost „reținut temporar” de forțele ruse. Șeful AIEA va vizita Rusia și Ucraina pentru discuții suplimentare privind securitatea din jurul centralei

2 octombrie 2022, 12:48 Externe 70
Centrala Nucleară Zaporojie.  Sursa: Serviciul de presă al Ministerului rus al Apărării—AP

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat sâmbătă „detenţia temporară” a directorului centralei nucleare ucrainene Zaporojie, Igor Muraşov, și a anunțat că directorul general al Agenției, Rafael Grossi, va vizita săptămâna viitoare Ucraina și Rusia pentru discuții suplimentare privind stabilirea unei zone de siguranță nucleară în jurul centralei nucleare Zaporojie.

Conform mandatului său de securitate şi protecţie nucleară, AIEA aşteaptă o soluţionare rapidă şi satisfăcătoare a chestiunii, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

Comunicatul AIEA evidenţiază faptul că reţinerea lui Muraşov are un impact „foarte semnificativ” asupra securităţii şi protecţiei nucleare a centralei, ocupată din martie de trupele ruse.

„Detenţia unui membru al personalului centralei este o sursă de gravă îngrijorare, atât pentru impactul psihologic şi al presiunii asupra restului personalului, cât şi pentru faptul că este în detrimentul securităţii nucleare. Lipsa sa de la muncă are un impact imediat şi grav în luarea deciziilor pentru a garanta securitatea şi protecţia centralei”, a declarat Grossi, care şi-a exprimat speranţa ca Muraşov să fie eliberat rapid şi să-şi poată relua atribuţiile la centrală.

Pe de altă parte, experţi ai AIEA prezenţi la centrală au informat sâmbătă despre mai multe explozii, cel mai probabil cauzate de mine terestre. Deflagraţiile nu au afectat în mod direct sistemele de securitate ale centralei, a subliniat AIEA.

Grossi continuă consultările şi alte eforturi pentru a ajunge la un acord şi a crea o zonă de securitate nucleară în jurul centralei Zaporojie cât mai repede cu putinţă. Pentru aceasta, este prevăzut ca directorul general al AIEA să se deplaseze săptămâna viitoare la Kiev şi Moscova, se mai menţionează în comunicatul de presă.

Igor Murașov, directorul general al Centralei Nucleare din Zaporojie, a fost capturat de trupele ruse și dus într-o direcție necunoscută, au anunțat sâmbătă autoritățile ucrainene.

Ministerul rus al apărării a declarat unui purtător de cuvânt al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) că Murașov a fost reținut „temporar” pentru a fi audiat.

Anastasia
publicat de:
„Adevăratele modele de stil: înjurătura, telegrama şi epitaful.” (Emil Cioran). Noi tot suntem stilați, într-o manieră pur civilizată, asfel ne poți citi și pe Telegram, unde instant publicăm articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media