LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 224. Putin a semnat un „decret” prin care dispune transferul Centralei Nucleare din Zaporijie către conducerea rusă / UE a aprobat un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei

5 octombrie 2022, 07:45 Ucraina 363
Război în Ucraina.  Sursa: Replica Media

Ucraina se află în cea de-a 224-a zi de rezistență în fața Rusiei, după ce armata rusă a invadat statul vecin, la 24 februarie, la ordinul președintelui rus Vladimir Putin de a „denazifica și demilitariza” poporul ucrainean.

Statele Unite ale Americii vor trimite Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 625 de milioane de dolari, care include arme și echipamente suplimentare, inclusiv HIMARS, sisteme de artilerie, muniție și blindate.

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, „se va deplasa la Kiev şi apoi la Moscova în această săptămână” pentru a discuta despre stabilirea unei zone de protecţie în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie.

Ambasadorii țărilor Uniunii Europene au convenit asupra proiectului celui de-al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Include restricții de preț pentru vânzarea petrolului rusesc. Noul pachet urmărește, de asemenea, să lovească industria siderurgică a Rusiei și să priveze armata rusă de tehnologii cheie. Este vorba despre sancțiuni suplimentare împotriva persoanelor care ajută Kremlinul să ducă război și interdicția cetățenilor UE de a lucra în consiliile de administrație ale întreprinderilor de stat ruse.

UPDATE 21:25. Asociația Internațională de Box (IBA) a anulat interdicția de la competiție a pugilistilor ruși și bieloruși, a anunțat miercuri organul de conducere, scrie CNN.

Consiliul de administrație al IBA a votat pentru a permite boxerilor din Rusia și Belarus să revină la competiție și să cânte sub steagul lor. Imnurile naționale vor fi interpretate dacă boxerul ar câștiga o medalie de aur.

„IBA crede cu tărie că politica nu ar trebui să aibă nicio influență asupra sportului”, a spus IBA într-o declarație miercuri.

„De aceea, toți sportivii ar trebui să aibă condiții egale. IBA a adăugat că a rămas „neutru și independent din punct de vedere politic”. Asociația a adăugat: „IBA face apel la pace și rămâne un factor de pace în orice conflicte. Mai mult, IBA are obligația de a asigura un tratament egal față de sportivi și oficialii de competiție, indiferent de naționalitatea și reședința acestora”.

În returul în competiție vor fi incluși și oficiali tehnici din Rusia și Belarus. Boxerii, judecătorii și oficialii din ambele țări au fost interziși de la competiția internațională IBA din martie, după invazia Rusiei în Ucraina.


UPDATE 20:37. Armata ucraineană a spus că, pe măsură ce forțele sale înaintează în regiunea de sud a Hersonului, unitățile ruse au suferit pierderi și încearcă să-și evacueze răniții și echipamentele la cele mai apropiate puncte de trecere peste râul Nipro.

„În special, inamicul a mutat până la 150 de militari răniți și aproximativ 50 de unități de echipament militar avariat în așezarea Vesele, lângă centrala hidroelectrică Kahovka”, a spus Statul Major.

Există un pod grav avariat lângă hidrocentrala Kakhovka situată în Nova Kakhovka. Forțele ucrainene au făcut progrese pe malul de vest al Niproului. Între timp, în nord-estul țării, armata ucraineană a spus că rușii au suferit pierderi grele și în acea zonă, unde forțele ucrainene consolidează câștigurile de-a lungul granițelor regiunilor Donețk și Lugansk.


UPDATE 20:00. Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a manifestat miercuri speranţa că situaţia militară se va „stabiliza” în teritoriile ucrainene recent anexate de Moscova, deşi trupele ruse sunt nevoite să se replieze în urma contraofensivei duse acolo de armata ucraineană, relatează AFP și Agerpres.

„Plecăm de la principiul că situaţia se va stabiliza şi că vom putea dezvolta aceste zone într-un mod paşnic”, a susţinut Putin la o întâlnire cu cadre didactice transmisă de televiziunea rusă.


După o serie de înfrângeri drastice suferite în ultimele săptămâni de trupele ruse în urma contraofensivelor ucrainene pe mai multe direcţii, preşedintele rus Vladimir Putin a decis mobilizarea a 300.000 de rezervişti pentru a consolida trupele pe frontul ucrainean şi formalizarea în urma unor aşa-zise referendumuri a anexării provinciilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.

Dar în urma contraofensivelor ucrainene niciuna dintre aceste provincii nu se mai află acum integral sub controlul trupelor ruse.

Vorbind despre rezultatele acelor „referendumuri”, care conform autorităţilor proruse din provinciile anexate au fost în favoarea alipirii la Rusia cu procente cuprinse între 87% şi 99%, Putin a susţinut în declaraţia sa de miercuri că acestea „nu doar l-au bucurat, ci şi surprins”.

UPDATE 19:30. Miniștrii cheie ai organizației OPEC+, cunoscut sub numele de Comitetul Ministerial de Monitorizare, au convenit să reducă producția de petrol cu ​​2 milioane de barili pe zi.

Acest lucru este de așteptat să ducă la prețuri mai mari, este menționat în mesajul organizației.

OPEC+ este formată din 13 mari producători de petrol OPEC, precum și din alte 10 țări non-OPEC. Rusia este printre ei. La o reuniune din 5 octombrie, OPEC+ a decis să reducă producția de petrol cu ​​2 milioane de barili pe zi, începând din noiembrie. Reducerea va duce probabil la creșterea prețului petrolului.


UPDATE 18:55. Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei va acorda Republicii Moldova un grant în valoare de 900 de mii de euro. Banii vor fi utilizați pentru acoperirea retroactivă a cheltuielilor suportate de către sistemul de sănătate din țara noastră în vederea acordării asistenței medicale refugiaților din Ucraina.

Membrii Comisiei economie, buget și finanțe au aprobat, unanim, în cadrul ședinței de astăzi, raportul la proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de grant dintre Guvernul țării noastre și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. De asemenea, Comisia protecție socială, sănătate și familie a dat aviz pozitiv. Proiectul va fi prezentat pentru aprobare în plenul Legislativului.


UPDATE 18:00. Președintele rus Vladimir Putin a semnat miercuri un decret prin care ordonă guvernului rus să preia controlul asupra centralei nucleare Zaporojie din Ucraina și să o facă „proprietate federală”, a informat Reuters.

Uzina, cea mai mare din Europa, este controlată de trupele ruse, dar a fost operată până acum de personalul ucrainean. Apropierea sa de prima linie a luptei a stârnit temeri internaționale cu privire la un dezastru nuclear.

„Guvernul Federației Ruse va asigura acceptarea în proprietatea federală a obiectelor de utilizare a energiei atomice ale centralei nucleare Zaporizhzhya și a altor proprietăți necesare funcționării acesteia”, se arată în „document”.


UPDATE 17:15. Alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare Zaporijie ocupată de ruși, din sudul Ucrainei este fragilă, a declarat șeful organului de supraveghere nucleară al ONU.

„Situația în ceea ce privește puterea externă continuă să fie extrem de precară. Avem curent electric în momentul de față, dar aș spune că este fragilă, există o linie care alimentează centrala”, a declarat Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, prin legătura telefonică din Ucraina.

Adresându-se miercuri la Forumul de Informații Energetice de la Londra, el a adăugat că itinerarul său îl va duce și în Rusia pentru discuții.


UPDATE 16:20. Rezultatele „pseudo-referendumurilor” din regiunile ucrainene ocupate l-au surprins chiar și pe președintele rus Vladimir Putin, transmite agenția rusă de presă Interfax.

„Rezultatele referendumurulor, despre care ați vorbit, sincer vorbind, nu numai că m-au încântat, dar m-au și surprins”, a spus Putin la o întâlnire cu laureații și finaliștii competiției „Profesorul anului”.

„Vă asigur, și observatorii au fost convinși de acest lucru, nu a existat nicio dorință de a corecta ceva, de a curăța ceva sau de a adăuga ceva. Am hotărât pentru noi înșine și am hotărât pentru mine - va fi așa cum vor oamenii. Cum s-au exprimat oamenii, așa vom face”, a spus el.

„Rezultatul, desigur, este mai mult decât convingător și este absolut transparent și nu este supus niciunei îndoieli. Acestea sunt date obiective despre dispozițiile oamenilor”, a adăugat Putin.

Miercuri președintele rus a semnat legile constituționale pentru includerea celor patru regiuni ucrainene parțial ocupate în Federația Rusă, finalizând procesul formal de anexare. Regiunile ocupate Zaporojie, Regiunea Herson, „Republicile Populare” Donețk și Luhansk (autoproclamatele RPD și LPR) sunt adăugate la Constituția Rusiei ca subiecte ale Federației Ruse - chiar dacă niciunul dintre aceste teritorii ucrainene nu este controlat complet de trupele ruse.

În „referendumurile” organizate de ruși nerecunoscute de Occident, majoritatea absolută a rezidenților din teritoriile ucrainene parțial ocupate, conform autorităților ruse, ar fi votat pentru aderarea la Rusia.


UPDATE 15:45. Statele membre ale Uniunii Europene (UE) au ajuns miercuri la un acord asupra unui nou set de sancţiuni vizând Rusia, drept răspuns la anexarea ilegală a celor patru regiuni ucrainene. Al optulea pachet de sancțiuni include restricții și mai mari pentru exporturile de petrol și accesul la tehnologie.

Acordul a fost încheiat la nivelul ambasadorilor Celor 27. Acordul oficial va fi semnat și făcut public pe parcursul zilei de astăzi.

Potrivit preşedinţiei cehe a UE, pachetul include: interzicerea transportului naval al ţiţeiului rusesc către ţări terţe peste plafonarea preţului la petrol şi o interzicere a serviciilor aferente; extinderea interdicţiilor de import asupra mărfurilor - produse din oţel, pastă de celuloză, hârtie, utilaje şi aparatură de uz casnic, produse chimice, plastic, ţigarete etc.; interdicţia de a furniza servicii de IT, inginerie şi juridice entităţilor ruse şi o extindere a interdicţiei privind exportul de tehnologie; o extindere a regimului de sancţiuni la Herson şi Zaporojie (două dintre cele patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Rusia - n.r.).


UPDATE 15:20. Un deputat ucrainean, din partidului Platforma Opoziției pentru Viață, Renat Kuzmin, este suspectat de înaltă trădare de patrie, informează Biroul de Investigații de Stat al Ucrainei,

„Deputatul Renat Kuzmin a fost informat despre suspiciunea de înaltă trădare”, se arată în mesajul direcției.

Kuzmin a fost informat cu privire la suspiciune de către procurorul general. În timpul anchetei, oamenii legii au stabilit că deputatul, înainte și după începerea invaziei Federației Ruse, a plasat materiale de propagandă în mass-media în detrimentul Ucrainei. În special, începând cu martie 2021 și chiar și după invazia Ucrainei de către Rusia, Kuzmin a exprimat în discursurile sale, mesaje pe rețelele de socializare și pe propriul său site, informații care erau de natură propagandistică.

Scopul postării unor astfel de mesaje a fost acela de a crea o stare de spirit anti-ucraineană în societate și impactul informațional pentru a leza suveranitatea, integritatea teritorială, inviolabilitatea și securitatea statului, se menționează în anunțul autorității de investigație a Ucrainei.


UPDATE 14:55. Autoritățile ruse ar fi început după primele eșecuri semnificative ale armatei rusești, în luna mai, susține Vadim Skibițki, reprezentant al Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucraine.

„În luna mai, au apărut primele semne că Federația Rusă nu face față sarcinilor pe care și le-a propus. Capturarea rapidă a Kievului și ocuparea completă a Ucrainei au eșuat. În același timp, au început să apară primii așa-numiți voluntari, a fost implicată „rezerva armatei de luptă a țării”, companiile militare private rusești au început să recruteze în mod activ oameni, au apărut așa-numitele batalioane patriotice, la care puteau adera tineri din toate instituțiile de învățământ din Federația Rusă. Au fost multe exemple de mobilizare ascunsă, dar nimeni nu a vorbit despre asta”, a spus reprezentantul serviciilor de informații militare din Ucraina.


UPDATE 14:32. Reuters raportează unele tensiuni diplomatice între Rusia și Kazahstan în legătură cu războiul din Ucraina, autoritățile kazahe respingând cererea Rusiei de a-l expulza pe ambasadorul Ucrainei din cauza comentariilor despre uciderea rușilor, reproșând Moscova pentru ceea ce au numit un ton nepotrivit între „partenerii strategici egali”, scrie The Guardian.

Ambasadorul Ucrainei la Astana, Petro Vrublevski, a declarat în august într-un interviu acordat unui blogger local că „cu cât ucidem mai mulți ruși acum, cu atât copiii noștri vor trebui să ucidă mai puțini”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat marți că Moscova este „indignată” de faptul că Vrublevskii se afla încă la Astana și l-a convocat pe ambasadorul kazah.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe kazah, Aibek Smadiyarov, a calificat miercuri tonul Mariei Zakarova „discordant cu natura relațiilor aliate dintre Kazahstan și Rusia ca parteneri strategici egali”, adăugând că ambasadorul rus va fi, la rândul său, chemat la ministerul kazah.


UPDATE 14:07. Prim-ministra britanică Liz Truss a spus că Ucraina „va câștiga” și că niciun acord de pace nu ar trebui să cedeze teritoriul ucrainean în timp ce s-a adresat conferinței anuale a partidului conservator de guvernământ din Marea Britanie de la Birmingham.

„Poporul ucrainean nu luptă doar pentru securitatea lor, ci pentru toată securitatea noastră. Aceasta este o luptă pentru libertate și democrație în întreaga lume. Anexarea ilegală de către Putin a teritoriului ucrainean este doar cel mai recent act din campania sa de subminare a democrației și încălcarea dreptului internațional.

Nu ar trebui să cedăm celor care doresc o înțelegere care să schimbe pământul ucrainean. Ei propun să plătească în vieți ucrainene pentru iluzia păcii. Vom fi alături de prietenii noștri ucraineni, oricât de mult va dura. Ucraina poate câștiga. Ucraina trebuie să câștige. Și Ucraina va câștiga”, a declarat prim-ministra Marii Britanii.

Ea a primit una dintre cele mai calde aplauze ale discursului său pentru secțiunea despre Ucraina și a continuat spunând că este sigură că Vladimir Zelenskiy și poporul ucrainean vor aprecia „solidaritatea noastră cu ei în acest moment foarte dificil”.


UPDATE 13:30. Țările Uniunii Europene au ajuns la un compromis cu privire la un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv limite de preț pentru vânzarea petrolului către țări terțe. Acest lucru este raportat de surse Bloomberg din UE, transmite BBC. Acordul oficial va fi semnat și făcut public astăzi, 5 octombrie.

Discuțiile cu o seară înainte s-au concentrat asupra modului de atenuare a impactului noului pachet asupra țărilor cu industrii mari de transport maritim.

Aparent, aceasta se referă la costul și disponibilitatea viitoare a unor volume suficiente de păcură și motorină pentru nave.

În special, Grecia, Cipru și Malta sunt îngrijorate de restricțiile privind transportul petrolului rusesc și au cerut garanții privind eficacitatea noului pachet, spun surse UE.

Potrivit șefului politicii externe al UE, Josep Borrell, noul pachet de sancțiuni va limita într-adevăr și mai mult oportunitățile de export ale Rusiei, dar au fost luate în considerare toate consecințele posibile pentru UE.

În plus, din cuvintele lui Borrell rezultă, sancțiunile vor afecta accesul Rusiei la industria tehnologică occidentală, în special, la importul de componente electronice, avioane și produse chimice. Acest lucru face practic imposibil ca industria militară rusă să funcționeze eficient.

Noul pachet include, de asemenea, sancțiuni împotriva unui număr de persoane și organizații, inclusiv oficiali de rang înalt și persoane implicate în recentele pseudoreferendumuri din teritoriile ucrainene ocupate.

Uniunea Europeană nu exclude ca în ultimul moment unul dintre statele membre UE să se răzgândească, dar în general pachetul este gata de semnare.


UPDATE 13:19. Kremlin: regiunile ucrainene ocupate „vor fi alături de Rusia pentru totdeauna”, în ciuda retragerilor.

Kremlinul a declarat în această dimineață că nu există nicio contradicție între încorporarea teritoriilor ucrainene în Federația Rusă și retragerile militare, afirmând că Moscova va continua cu planurile sale de a anexa patru regiuni ucrainene.

„Vor fi cu Rusia pentru totdeauna, a declarat pentru presa Reuters purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Președintele Vladimir Putin a oficializat anexarea celor patru regiuni ucrainene – aproximativ 18% din teritoriul Ucrainei – în această dimineață, în ciuda unei serii de inversări majore pe câmpul de luptă din ultimele zile, care au redus cantitatea de teritoriu confiscat pe care Moscova poate spune că de fapt îl controlează.


UPDATE 12:53. Irlandezul Rory Mason, în vârstă de 23 de ani, care a luptat în Legiunea Internațională a Forțelor Armate din Ucraina, a fost ucis în timpul luptei, a confirmat familia sa, transmite BBC.

Familia lui Mason a aflat despre moartea lui de la Ministerul Afacerilor Externe, care oferă asistență consulară.

Mason s-a alăturat Legiunii Internaționale în luna martie.

„Rory nu era interesat de politică, dar avea un simț acut al binelui și al răului, și o incapacitate de a închide ochii la nedreptate”, a spus tatăl lui Mason, Rob.

„Deși suntem profund întristați de moartea lui, suntem extrem de mândri de curajul, determinarea și dăruirea cu care a susținut Ucraina”, a adăugat Rob Mason.

Legiunea Internațională pentru Apărarea Ucrainei a raportat că unitatea lui Mason a fost supusă focului în timpul luptei.

„Fratele nostru de armă, Rory Mason a participat la contraofensiva de la Harkiv cu unitatea sa și a murit în luptă. Memoria lui Rory va trăi în unitatea sa, în Legiunea și în Forțele Armate ale Ucrainei”, a declarat Legiunea Internațională.


UPDATE 12:37. Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că centrala nucleară Zaporojie va funcționa sub supravegherea agențiilor ruse, după ce Rusia a susținut că a anexat în mod oficial regiunea extinsă Zaporojie, a raportat agenția de presă de stat RIA.

Reuters relatează că o altă agenție de presă de stat, TASS, a transmis știrea că Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, va vizita Moscova în zilele următoare pentru a discuta despre situația de la uzina, care a fost ocupată de forțele ruse încă din primele zile ale războiului.

Tass raportează, de asemenea, că Evgheni Balițky, „guvernatorul” interimar al Zaporijiei impus de Rusia, a declarat că ieri „au avut loc aproximativ 40 de lovituri la periferie și în orașul Enerhodar”, care găzduiește centrala nucleară.

„Ieri a fost destul de fierbinte pentru noi”, a adăugat el.


UPDATE 11:39. Jurnalista rusă Marina Ovsianikova, cunoscută după ce a organizat un protest în direct la postul „Pervîi Kanal” împotriva războiului Rusiei din Ucraina, a declarat că nu va respecta arestul la domiciliu, spunând că se declară nevinovată.

„Mă consider complet nevinovată și, din moment ce statul nostru refuză să se conformeze propriilor legi, refuz să respect măsura de reținere care mi-a fost impusă începând cu 30 septembrie 2022 și să mă eliberez de ea”, a declarat jurnalista.

Ovsianikova, în vârstă de 44 de ani, a primit două luni de arest la domiciliu în august, în urma unui protest din iulie, când stătea pe teracul unui râu vizavi de Kremlin și a ridicat un afiș pe care îl numea pe președintele Vladimir Putin un criminal și pe soldații săi fasciști.

Ea riscă o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare dacă va fi găsită vinovată de acuzația de răspândire de știri false despre forțele armate ale Rusiei.


UPDATE 10:52. Aseară, trupele ruse au bombardat trei comunități din districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk din „Gradov” și artilerie grea, a declarat șeful OVA, Valentin Reznicenko. Potrivit primelor informații, nu există victime.

„Rușii sunt din nou în război cu orașele și satele pașnice”, a scris Reznichenko pe canalul său Telegram.

În comunitatea Krasnogrigoryevsk, potrivit acestuia, două case au fost distruse, alte 20 au fost avariate. În plus, au fost avariate două licee, o biserică, un magazin, o conductă de gaz și linii electrice.

„Un centru de odihnă a fost bombardat în Nikopol”, a adăugat Reznicenko.


UPDATE 10:20. Președintele rus Vladimir Putin a semnat legile pentru anexarea la Rusia a patru regiuni ucrainene parțial ocupate, completând procesul formal de anexare a teritoriilor ucrainene ocupate de ruși.

Pe baza acestor legi, se fac amendamente la Constituția Rusiei (prima parte a articolului 65) - regiunile Herson și Zaporojie, precum și „republicile populare” Luhansk și Donețk vor fi adăugate ca părți ale Federației Ruse.

Anterior, Consiliul Federației a ratificat „tratatele” privind anexarea regiunilor ocupate, care au fost semnate săptămâna trecută la Kremlin, iar înainte de aceasta, procedura de anexare a fost aprobată de deputații Dumei de Stat și de Curtea Constituțională din Rusia.


UPDATE 09:31. Potrivit informațiilor militare britanice, Ucraina continuă să obțină succes în operațiunile ofensive atât pe frontul de nord-est, cât și pe cel sudic.

În nord-estul regiunii Harkiv, Ucraina a consolidat acum o parte semnificativă a teritoriului la est de râul Oskol, potrivit unui rezumat zilnic publicat de Ministerul britanic al Apărării.

Din punct de vedere politic, conducerea rusă va fi probabil îngrijorată de faptul că unitățile ucrainene avansate se apropie acum de granițele regiunii Luhansk, pe care Rusia a anexat-o în mod oficial vineri între alte patru regiuni ale Ucrainei, se arată în raport.

În regiunea Luhansk, formațiunile ucrainene au înaintat la o adâncime de 20 km până la zona de apărare rusă spre orașul Svatovo, un important centru de aprovizionare. Este foarte probabil ca Ucraina să lovească acum drumul cheie Svatovo-Kremennaya cu sisteme de artilerie, limitând și mai mult capacitatea Rusiei de a-și aproviziona unitățile din estul Ucrainei.


UPDATE 09:11. Armata ucraineană anunță propriile calcule despre pierderile rusești din prima zi a războiului și până în prezent:

personal - au fost lichidate circa 61.000 (+200);

tancuri ‒ 24.35 (+11);

vehicule blindate de luptă / APV ‒ 5038 (+20);

sisteme de artilerie – 1.414 (+7);

RSZV / MLRS – 341 (+1);

sisteme de război antiaeriene ‒ 177 (+0);

aeronave – 266 (+0);

elicoptere – 232 (+4);

Nivel operațional-tactic UAV – 1032 (+4);

rachete de croazieră ‒ 246 (+0);

nave de război / bărci ‒ 15 (+0);

vehicule și rezervoare de combustibil – 3.841 (+18);

echipament special ‒ 132 (+1).


UPDATE 09:05. Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) în ultimul raport continuă să analizeze tensiunile dintre diversele facțiuni radicale ale „lumii ruse” care au ieșit la suprafață din cauza înfrângerilor de pe fronturile ucrainene.

ISW distinge trei astfel de facțiuni principale: bloggeri și corespondenți militari, foști ofițeri militari și unii oficiali de securitate care au propriile resurse de putere (creatorul Wagner PMC Evgheni Prigojin, șeful Ceceniei Ramzan Kadîrov etc.).

Potrivit ISW, Putin are nevoie de sprijinul tuturor acestor trei facțiuni, dar din cauza înfrângerilor de pe front și a mizeriei din timpul „mobilizării parțiale” dintre ele, se pare că au început conflictele.

Putin, așa cum au văzut analiștii americani, încearcă să-i țină pe toți într-o echipă, aducând bloggeri militari la televiziunea de stat, permițând „silovikilor” să-și mențină propriile armate și să-și continue încercările de a avansa lângă Bakhmut și Donețk și, de asemenea, anunțând mobilizarea. pe care comunitatea de veterani i-a cerut de mult.

Dar toate aceste trei facțiuni caută abordări diferite ale războiului, crede ISW, iar o divizare între ele (și mai recent în cadrul fracțiunii bloggeriștilor și corespondenților de război) poate afecta chiar stabilitatea regimului Putin.

„Putin nu își poate permite să piardă sprijinul niciunuia dintre aceste grupuri și, în același timp, nu le poate satisface pe toate, în timp ce războiul continuă, iar trupele ruse continuă să sufere pierderi”, scriu experții ISW.

Șocul înfrângerii din regiunea Harkiv și Liman, exacerbat de mobilizarea parțială și execuția proastă, a expus această ruptură tot mai adâncă între principalele grupuri de sprijin ale lui Putin tuturor rușilor, care ar putea chiar să înceapă să se întrebe dacă Putin deține controlul complet asupra propriilor susținători. consecințele unei astfel de evoluții sunt greu de prezis.”


UPDATE 08:46. Pe măsură ce speculațiile cresc înainte de anunțarea câștigătorilor Premiului Nobel pentru Pace 2022, observatorii sugerează că comitetul ar putea să tragă un semnal de alarmă cu privire la războiul din Ucraina, relatează AFP.

Henrik Urdal, directorul Institutului de Cercetare a Păcii dinOslo (PRIO), a sugerat că liderului opoziției din Belarus Svetlana Tikhanovskaya și criticului de la Kremlin Alexei Navalnîi, care se află în închisoare, ar merită să câștige prestigioasa onoare împreună.

„Amândoi sunt campioni ai activităților non-violente și pro-democrație în propriile țări. Atât Navalniy, cât și Tikhanovskaya au fost, de asemenea, oponenți foarte puternici ai războiului din Ucraina”, a spus Henrik Urdal.


UPDATE 08:29. Decizia Washingtonului de a trimite mai mult ajutor militar Ucrainei reprezintă o amenințare la adresa intereselor Moscovei și crește riscul unei ciocniri militare între Rusia și Occident, a declarat Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite ale Americii, transmite Reuters și Hotnews.

„Percepem acest lucru ca pe o amenințare imediată la adresa intereselor strategice ale țării noastre”, a declarat miercuri Antonov pe canalul său de Telegram.

„Furnizarea de produse militare de către SUA și aliații săi nu numai că implică o vărsare de sânge prelungită și noi victime, dar crește și pericolul unei ciocniri militare directe între Rusia și țările occidentale”, susține Anatoli Antonov.


UPDATE 07:55. Ambasadorii țărilor Uniunii Europene au convenit asupra proiectului celui de-al optulea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Include restricții de preț pentru vânzarea petrolului rusesc. Politico scrie despre acest lucru cu referire la șapte diplomați europeni fără nume.

Proiectul oferă o bază legală pentru limitarea prețului petrolului rusesc, care a fost convenit anterior de țările G7. În prezent, nu există nicio decizie cu privire la un anumit preț sau interval de preț pentru viitorul plafon, detalii urmând să fie semnate în scris la o dată ulterioară.

Malta, Grecia și Cipru, ale căror flote de tancuri transportă majoritatea petrolului rusesc, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul acestor restricții asupra industriilor lor de transport maritim, menționează publicația.

Noul pachet urmărește, de asemenea, să lovească industria siderurgică a Rusiei și să priveze armata rusă de tehnologii cheie. Este vorba despre sancțiuni suplimentare împotriva persoanelor care ajută Kremlinul să ducă război și interdicția cetățenilor UE de a lucra în consiliile de administrație ale întreprinderilor de stat ruse.


UPDATE 07:39. Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, „se va deplasa la Kiev şi apoi la Moscova în această săptămână”pentru a discuta despre stabilirea unei zone de protecţie în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporojie, potrivit unui comunicat publicat luni seara, relatează AFP și Agerpres.

Rafael Grossi va „continua consultările” pentru a stabili un astfel de dispozitiv „cât mai curând”, a indicat organismul ONU, fără a preciza când este aşteptat în cele doua ţări inamice.

Directorul centralei nucleare ucrainene de la Zaporojie, ocupată de forţele ruse, a fost eliberat, a anunţat luni Rafael Grossi, conform Reuters.

Directorul Ihor Muraşov fusese reţinut vineri - de o patrulă rusească, potrivit Ucrainei - în timp ce se deplasa de la centrala pe care o conduce către oraşul Energodar, unde locuieşte majoritatea personalului.

UPDATE 07:30. Forțele ucrainene au eliberat opt așezări ocupate de forțele ruse în regiunea Herson: Lyubimivka, Khreshchenivka, Zolota Balka, Bilyaivka, Ukrainka, Velyka, Mala Oleksandrivka și Davydiv Brid.

Un anunț în acest sens a fost făcut de președintele Zelenskiy.

„Aceasta este departe de a fi o listă completă. Soldații noștri nu se opresc. Și este doar o chestiune de timp până să-l expulzăm pe ocupantul din întregul nostru teren”, a spus președintele.UPDATE 07:20. Bila Tserkva din regiunea Kiev a fost atacată de ruși în această dimineață, potrivit datelor preliminare, cu drone kamikaze. Mai multe incendii au izbucnit în zonele d einfrastructură civilă.

Acest lucru a fost anunțat de șeful Administrației Militare Regionale de la Kiev, Oleksiy Kuleba.

„Avem informații despre mai multe explozii în Bila Tserkva. Potrivit datelor preliminare, orașul a fost atacat cu drone kamikaze. Există o singură victimă”, a scris el.

Serviciile de urgență sunt deja la fața locului. Informații despre distrugere și victime sunt în curs de stabilire. Șeful OVA a cerut locuitorilor din regiunea Kiev să rămână în adăposturi: „Pericolul nu a trecut. Alerta aeriană continuă în toată regiunea.”


UPDATE 07:08. Statele Unite ale Americii vor trimite Ucrainei un nou ajutor militar în valoare de 625 de milioane de dolari, care include arme și echipamente suplimentare, inclusiv HIMARS, sisteme de artilerie și muniție și blindate, potrivit unui comunicat al Casei Albe. Anunțul a fost făcut într-o convorbire cu preşedintele SUA Joe Biden și cel ucrainean Vladimir Zelenskiy.

Acest transport va include în special noi sisteme Himars pentru armata ucraineană.

În cadrul discuției, Biden a subliniat că Statele Unite nu vor recunoaște niciodată pretinsa anexare a teritoriului ucrainean de către Rusia.

„Președintele Biden s-a angajat să continue să sprijine Ucraina în timp ce se apără de agresiunea rusă atât timp cât este nevoie, inclusiv furnizarea astăzi a unui nou pachet de asistență de securitate de 625 de milioane de dolari, care include arme și echipamente suplimentare, inclusiv HIMARS, sisteme de artilerie, muniție și blindate”, se arată în comunicat.

Președintele Biden a afirmat, de asemenea, că disponibilitatea Statelor Unite continuă în sensul impunerii de costuri severe oricărei persoane, entități sau țări care oferă sprijin pentru pretinsa anexare a Rusiei.


Replica Media transmite în regim de LIVE TEXT toate evenimentele din Ucraina. Toate știrile despre invazia Rusiei în Ucraina sunt aici pentru fiecare zi: 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie, 1 martie, 2 martie, 3 martie, 4 martie, 5 martie, 6 martie, 7 martie, 8 martie, 9 martie, 10 martie, 11 martie, 12 martie, 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie, 20 martie, 21 martie, 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie, 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie, 5 aprilie, 6 aprilie, 7 aprilie, 8 aprilie, 9 aprilie, 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie, 13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie, 17 aprilie, 18 aprilie, 19 aprilie, 20 aprilie, 21 aprilie, 22 aprilie, 23 aprilie, 24 aprilie, 25 aprilie, 26 aprilie, 27 aprilie, 28 aprilie, 29 aprilie, 30 aprilie, 1 mai, 2 mai, 3 mai, 4 mai, 5 mai, 6 mai, 7 mai, 8 mai, 9 mai, 10 mai, 11 mai, 12 mai, 13 mai, 14 mai, 15 mai, 16 mai, 17 mai, 18 mai, 19 mai, 20 mai, 21 mai, 22 mai, 23 mai, 24 mai, 25 mai, 26 mai, 27 mai, 28 mai, 29 mai, 30 mai, 31 mai, 1 iunie, 2 iunie, 3 iunie, 4 iunie, 5 iunie, 6 iunie, 7 iunie, 8 iunie, 9 iunie, 10 iunie, 11 iunie, 12 iunie, 13 iunie, 14 iunie, 15 iunie, 16 iunie, 17 iunie, 18 iunie, 19 iunie, 20 iunie, 21 iunie, 22 iunie, 23 iunie, 24 iunie, 25 iunie, 26 iunie, 27 iunie, 28 iunie, 29 iunie, 30 iunie, 1 iulie, 2 iulie, 3 iulie, 4 iulie, 5 iulie, 6 iulie, 7 iulie, 8 iulie, 9 iulie, 10 iulie, 11 iulie, 12 iulie, 13 iulie, 14 iulie, 15 iulie, 16 iulie, 17 iulie, 18 iulie, 19 iulie, 20 iulie, 21 iulie, 22 iulie, 23 iulie, 24 iulie, 25 iulie, 26 iulie, 27 iulie, 28 iulie, 29 iulie, 30 iulie, 31 iulie, 1 august, 2 august, 3 august, 4 august, 5 august, 6 august, 7 august, 8 august, 9 august, 10 august, 11 august, 12 august, 13 august, 14 august, 15 august, 16 august, 17 august, 18 august, 19 august, 20 august, 21 august, 22 august, 23 august, 24 august, 25 august, 26 august, 27 august, 28 august, 29 august, 30 august, 31 august, 1 septembrie, 2 septembrie, 3 septembrie, 4 septembrie, 5 septembrie, 6 septembrie, 7 septembrie, 8 septembrie, 9 septembrie, 10 septembrie, 11 septembrie, 12 septembrie, 13 septembrie, 14 septembrie, 15 septembrie, 16 septembrie, 17 septembrie, 18 septembrie, 19 septembrie, 20 septembrie, 21 septembrie, 22 septembrie, 23 septembrie, 24 septembrie, 25 septembrie, 26 septembrie, 27 septembrie, 28 septembrie, 29 septembrie, 30 septembrie, 1 octombrie, 2 octombrie, 3 octombrie și 4 octombrie.


IMPORTANT!!! Este un război în toată regula în Ucraina. Informațiile circulă cu o viteză amețitoare și e foarte greu să le verificăm. Încercăm să fim cât mai obiectivi și ne bazăm mult pe imagini video de la fața locului. Vă mulțumim că accesați resursele Replica Media: Site, Facebook, Telegram și vă îndemnăm să vă informați din cât mai multe surse oficiale.

Diana
publicat de:
Diana Severin
Nu da pasărea din mână pe știrile false de pe gard! Urmărește-ne și pe Twitter pentru articole exclusive, știri și informații de ultimă oră.
 

Discuțiile Replica Media